Scandalul "importat" de Romania din Suedia - subiectul "Spagi pentru oficiali de la ABB" - se afla, de doua zile, intre copertile unui dosar format pe autosesizare la PNA si a primit numarul 59/p/2005. Ancheta este coordonata de catre procurorul sef
Scandalul "importat" de Romania din Suedia - subiectul "Spagi pentru oficiali de la ABB" - se afla, de doua zile, intre copertile unui dosar format pe autosesizare la PNA si a primit numarul 59/p/2005. Ancheta este coordonata de catre procurorul sef Adrian Miclescu, la Sectia I-a Anticoruptie. Prima persoana care a avut tangenta cu ABB si relatiile Romania-Suedia pe diverese aspecte tip proiect si vizita in tara unde-si are sediul concernul ABB si care va fi audiata, in aceasta dimineata, la orele 10, este Viorel Lis, fost primar general al Capitalei in timpul regimului Constantinescu. Vom reveni, mai jos, asupra acestui aspect.
In ce priveste investigatiile pe dosarul 59, anchetatorul Adrian Miclescu ne-a declarat, ieri, telefonic: "S-a solicitat, astazi, pe cale oficiala, autoritatilor suedeze efectuarea unei comisii rogatorii, fiind vorba in acest sens de doua aspecte: i-am rugat sa ne transmita toate documentatia din ancheta lor atat din faza de procuratura cat si din instanta si sa se permita ca in timpul derularii acestei comisii rogatorii sa participe si procurori romani. Vom vedea. Partenerii suedezi vor primi setul de intrebari din partea noastra si ramane ca ei sa decida daca ne permit si noua sa asistam sau nu. In ce priveste cazul ABB, tot ce pot sa va spun este ca actiunea penala a fost inceputa "in rem", suntem in faza actelor premergatoare si urmeaza sa identificam persoanele care au savarsit infractiuni. Pe de alta parte, in plan intern, am solicitat Ministerului Finantelor Publice sa ne trimita toata documentatia de la momentul inceperii negocierilor si pana la finalizarea acestor negocieri. E vorba de perioada 1998-2001".
Lis isi sustine nevinovatia
Revenim la fostul primar al Capitalei, Viorel Lis. Este primul care va fi audiat azi de PNA. Dupa el, vor urma si fostii ministri ai Finantelor, Mircea Ciumara si Daniel Daianu. Acuzat de deturnarea fondurilor firmei, Peter Fallenius, fost manager in cadrul unei divizii ABB in Romania, a declarat la procesul care a inceput in urma cu cateva zile in Suedia, ca ar fi mituit cinci demnitari romani, printre care si fostul primar general al Capitalei, Viorel Lis. Acesta a facut deja primele declaratii legate de subiect la radio INFO Pro, aratand ca nu a luat mita si ca deplasarea in Suedia a facut-o in cadrul unei delegatii de la Primarie pentru a vedea o centrala electrotermica similara uneia care urma sa fie construita la Bucuresti, fiind in discutii un contract cu AB Electro Invest, divizie a grupului ABB.
"Era o centrala electrotermica cu o firma din Suedia care trebuia executata in Bucuresti. Am fost o singura data (n.r. in Suedia), fiind oficial invitat de ei ca sa vad o centrala, fiind de specialitate. Sa vad cum se executa, daca sunt bune sau nu, ce randament au si cum arata. O singura data am fost oficial invitat, delegatie din Primarie. Ce spaga e asta? Pai eu n-am luat nimic de la nimeni, nu-i spaga cind faci un proiect pentru Bucuresti", a afirmat Lis. El a mai sustinut ca nu are nici o legatura cu negocierile pentru rambursarea datoriei Romaniei fata de Suedia. "Deci nu discutam eu, nu eram oficial roman si nu discutam despre datoriile Romaniei catre Suedia. E o porcarie tot ce se scrie si probabil ca se doreste deturnarea atentiei catre alte persoane, ca sa scape altii. Deci n-am nici o treaba cu asa ceva", a spus Viorel Lis.
Fostul primar a afirmat ca nu stie cine sunt oficialii romani implicati care ar fi luat mita pentru ca "la Guvern se discuta de datoriile Romaniei, nu la Primarie". "Este o prostie tot ce s-a scris, ca a declarat ala, Peter Fallenius, ca am acordat contracte profitabile. Pai, un singur contract s-a discutat cu o firma Electro Invest. Deci n-am nici o treaba cu asta", a sustinut Viorel Lis.
Intrebat la ce s-a referit cand a declarat unui cotidian central: "Poate ca i-o fi dat sa-mi dea mie si i-a oprit ala care trebuia sa mi-i dea", fostul primar a sustinut ca a fost vorba despre "o discutie generala", pe baza celor afirmate la procesul din Suedia, unde s-ar fi spus: "cica am luat sa-i dam lui Lis". "Nu a fost ceva daca sa stiu eu sau nu. La Guvern se discutau datoriile nu la Primarie. Deci daca ei vroiau sa scada din datorii ceva, acolo se discuta nu la mine in Primarie", a mai afirmat Viorel Lis.
Fostul primar, primul nume pomenit
Dupa cum se stie, in Suedia a inceput, marti, procesul in care este judecat Peter Fallenius, fost director al ABB, pentru delapidarea sumei de 600.000 de dolari. Martin Tiden, procurorul suedez care ancheteaza cazul, a declarat ca primul nume de demnitar roman pomenit la inceperea procesului a fost cel al fostului primar general al Capitalei, Viorel Lis. Dezvaluirea a fost facuta de Peter Fallenius. El a mai spus ca celelalte patru persoane carora le-ar fi dat mita sunt "demnitari de prim rang", insa, conform lui Tiden, nu a dezvaluit identitatea acestora. Fallenius a sustinut ca Primaria condusa de Lis avea negocieri pentru ca o parte din datoria catre statul suedez sa fie convertita in actiuni la o parte din termocentralele din Capitala.
Potrivit presei, Peter Fallenius ar fi negociat, in numele Suediei, recuperarea unei datorii de la statul roman datand din perioada interbelica. Din aceasta pozitie, cetateanul suedez ar fi oferit, in cursul anului 1998, unor oficiali romani diverse sume de bani, cu scopul de a determina autoritatile de la Bucuresti sa restituie Suediei datoria istorica acumulata. In contradictie cu afirmatiile lui Peter Fallenius, procurorul suedez care a instrumentat cazul a apreciat ca lipsite de credibilitate declaratiile, considerandu-le ca fiind date exclusiv cu titlu de aparare.
Afirmatiile lui Peter Fallenius sunt sustinute si de o alta persoana, de origine romana, Mihai Cotfas, apropiat al lui Mircea Ciumara, care ar fi aratat in cursul anchetei de la Stockholm ca sumele de bani invocate (600.000 de dolari) au fost folosite pentru plata unor sejururi in strainatate si procurarea unor obiecte pentru oficialii romani. Avocatul lui Fallenius a sustinut ca banii au fost dati in cursul anului 1998, in locuri diferite, atat in Romania, cat si in Suedia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.