Ministerul Justitiei a lansat pentru dezbatere publica pe site-ul www.just.ro, "Strategia nationala anticoruptie 2005-2007", care vizeaza in principal cresterea transparentei in administratia publica. Pana in luna iunie, Ministerul Justitiei trebuie
Ministerul Justitiei a lansat pentru dezbatere publica pe site-ul www.just.ro, "Strategia nationala anticoruptie 2005-2007", care vizeaza in principal cresterea transparentei in administratia publica. Pana in luna iunie, Ministerul Justitiei trebuie sa elaboreze proiectul de lege privind atribuirea contractelor de finantare nerambursabila din fondurile publice. De asemenea, Secretariatul General al Guvernului in parteneriat cu alte institutii, trebuie sa reglementeze alocarea fondurilor publice pentru publicitate. Pana in decembrie 2005, Ministerul Justitiei, PNA, impreuna cu alte institutii trebuie sa revizuiasca reglementarile existente privind finantarea partidelor politice, regimul reducerilor pe care furnizorii de servicii le pot oferi partidelor politice si candidatilor, precum si stimularea transparentei in administrarea fondurilor de campanie. Acest program trebuie sa includa si asigurarea sanctiunilor pentru nerespectarea reglementarilor privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale, pentru situatiile de folosire a fondurilor publice pentru campanii electorale de catre persoanele care detin functii publice, pentru nepublicarea de catre partide a rapoartelor de venituri si cheltuieli si nerespectarea atributiilor legate de validarea mandatelor. Incepand din mai 2005, anual si cu ocazia campaniilor electorale, Curtea de Conturi va elabora si publica rapoartele de audit privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale iar, din iunie 2006, va monitoriza publicarea listei donatorilor si a sumelor acordate partidelor politice. Strategia nationala anticoruptie vizeaza si revizuirea legislatiei care restrictioneaza accesul la informatiile de interes public privind protectia informatiilor clasificate. In perioada mai 2005 - decembrie 2007, trebuie introduse ghiseele unice in administratia publica, iar din decembrie 2007 este planificata revizuirea legislatiei cu privire la functionarii publici. Totodata, Reformarea Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie pentru a fi transformata intr-o unitate de investigatii interne moderna si responsabila, este unul din obectivele Strategiei nationale anticoruptie. MJ evalueaza si necesitatea extinderii competentei Parchetului National Anticoruptie si cu privire la combaterea criminalitatii organizate, precum si reglementarea raspunderii procurorului general pentru performantele sale de conducator. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.