Rusia planuieste sa creeze o noua armata: Fortele Speciale de Operatiune. Media a relatat de multe ori aceasta stire, insa Ministerul Apararii refuza sa comenteze, scrie Viktor Litovkin, analist militar al RIA Novosti. Consiliul de Securitate al Rusi
Rusia planuieste sa creeze o noua armata: Fortele Speciale de Operatiune. Media a relatat de multe ori aceasta stire, insa Ministerul Apararii refuza sa comenteze, scrie Viktor Litovkin, analist militar al RIA Novosti. Consiliul de Securitate al Rusiei a recunoscut ca a discutat structura noilor armate si ca o decizie va fi adoptata in prima jumatate a lui 2005, informeaza Agentia de Presa Rusia la Zi.
Atacurile militare directe - putin probabile
Crearea SSN ca o armata separata arata ca autoritatile au recunoscut, dupa zece ani de eforturi aniteroriste in Cecenia si in jurul ei, ca fortele unite ale Ministerului Apararii, FSB si Ministerului de Interne nu pot infrange structura infractionala internationala. Tara are nevoie de forte special antrenate pentru a combate terorismul, ca si pentru a desfasura operatiuni de recunoastere si sabotaj in spatele inamicului si a pune mana pe cadrele si centrele sale de comanda, pe bazele sale dotate cu rachete si lansatoare. Acestea sunt obiectivele pentru care fortele speciale (spetnaz) ale GRU, Fortele Aeropurtate si cele din districtele de granita au fost antrenate in cei 60 de ani care au trecut de la cel de-al doilea razboi mondial.
Autoritatile ruse si conducerea Ministerului Apararii par sa accepte opinia conform careia Rusia nu va trebui sa se apere in fata unei amenintari militare directe atat timp cat dispune de rachete nucleare. In aceste conditii, crearea unor puternice grupuri de forta in zone periclitate nu reprezinta o prioritate.
Unitati capabile sa raspunda noilor provocari
In schimb, Rusia trebuie sa se pregateasca pentru a face fata mai ales noilor provocari ale secolului 21, incluzand terorismul international, traficul de droguri, proliferarea de arme de distrugere in masa etc. Diviziile de tancuri, rachetele si artileria nu pot fi folosite pentru a combate aceste pericole. Ceea ce trebuie sunt Forte de Operatiuni Speciale mobile, dotate cu arme specifice.
Problema este ca Rusia are asemenea forte, insa ele sunt prea numeroase si sunt subordonate unor comandamente diferite. Ele includ GRU si Fortele Aeropurtate, spetnaz ale FSB, Ministerului de Interne si Departamentului General al Penitenciarelor. De fapt, toate districtele militare au sase unitati de spetnaz (foste unitati separate ale Fortelor Aeropurtate), flotele au patru unitati spetnaz, iar Flotila Caspica dispune si ea de o unitate. Antrenamentul, armamentele, echipamentul, obiectivele si sistemele lor de comunicare difera de la o unitate la alta, ceea ce explica natura dezorganizata a operatiunilor lor in Cecenia sau alte regiuni in care au fost folosite, ca si pierderile nejustificate si eficienta lor scazuta.
Probleme de comunicare intre unitati
Urmatorul obiectiv dupa crearea unei comenzi unice pentru aceste forte (Comanda SSN) va fi acela de a elabora metode si standarde comune pentru antrenamentul, armele si echipamentele lor, prin utilizarea experientei obtinute in urma operatiunilor antiteroriste din Cecenia. Dar acest proiect intampina obstacole; cel mai mare dintre ele este legat de finantare. Nu este suficient ca unitatile sa fie puse sub un comandament unic, SSN trebuie de asemenea sa dispuna de transporturi militare si de elicoptere pentru a deveni cu adevarat mobile si pentru a fi permanent gata de actiune.
Expertii militari stiu ca Rusia nu are deocamdata capacitatea de a trasporta o divizie aeropurtata. In timpul exercitiului de anul trecut, a durat aproape doua saptamani pentru a transporta pe calea aerului un batalion aeropurtat, desi echipamentul sau era departe de a fi greu. Unde va gasi tara bani pentru noul Il-76MD sau analogii sai? Bugetul anului 2005 nu stipuleaza asemenea alocari de fonduri iar fabricile rusesti de avione nu vor putea decat cu greu sa onoreze rapid o asemenea comanda.
Este nevoie de bani
O alta problema tine de armele speciale si sistemele de control combativ. SSN vor avea nevoie de echipamente complete si deosebit de performante. Armata rusa dispune de toate acestea, dupa cum au demonstrat diferitele expozitii deschise de aceasta. insa SSN vor avea nevoie de cantitati mari din aceste "ingrediente", ceea ce presupune bani si facilitati industriale.
Si, in sfasit, care unitati vor forma samburele SSN? Unitatile aeropurtate, trupele terestre sau marina? Vor fi ele gata sa cedeze una in favoarea celeilalte?
Oare fortele speciale ale districtelor militare si ale flotelor ar trebui integrate intr-o structura noua? Dar ar fi logic sa fie integrate fortele speciale si unitatile aeropurtate, care indeplinesc misiuni diferite? Sau ce alte unitati pot fi incorporate in SSN? Acestea sunt intrebari foarte importante, care necesita o analiza serioasa.
Crearea SSN va fi un element serios, fundamental nou si foarte pozitiv al reformei militare. Dar ea trebuie gandita cu atentie, atat din perspectiva militara, cat si din punct de vedere economic. Proiectul SSN necesita un serios efort financiar, iar in lipsa acestuia risca sa esueze.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.