Nivelul de pregatire e catastrofal
"Mi se pare absolut firesc. La ora actuala, nivelul de pregatire al absolventilor care au diplome ce le permit sa candideze pentru astfel de posturi este catastrofal. Rezultatul este regretabil, dar est
Nivelul de pregatire e catastrofal
"Mi se pare absolut firesc. La ora actuala, nivelul de pregatire al absolventilor care au diplome ce le permit sa candideze pentru astfel de posturi este catastrofal. Rezultatul este regretabil, dar este realist. In aceste conditii, o justitie buna cu cadre noi nu se poate face decat prin reformarea structurala a sistemului. Fiecare generatie de studenti care au absolvit Dreptul, au avut profesori de aur ce cunosc foarte bine tainele acestei meserii, dar nu recunosc necesitatea unei exigente in promovarea studentilor. Prin aruncarea pe piata a mii de studenti care au cunostintele unor absolventi de scoli de dans si bune maniere nu se poate face reforma". (C.E.)
Cristian Dumitrescu, deputat PSD
Subiecte grele sau candidati depasiti
"Nu am informatii...nu am de unde sa stiu pentru ca nu cunosc modul de organizare al acestui concurs. Probabil ca au fost niste subiecte care au depasit nivelul de pregatire al candidatilor. Pe de alta parte, trebuie verificat daca subiectele au fost in concordanta cu programa. Este posibil ca subiectele sa fi fost mult prea grele, in comparatie cu ce prevede programa". (L.I.)
Peter Kovacs Eckstein (UDMR), presedintele Comisiei juridice din Senat
E gresit ceva in sistem
"Este hilar acest rezultat si da de gandit in conditiile in care este nevoie de o improspatare in randurile magistratilor. Cand ai atatia candidati, iar promovabilitatea este de 1 la 800, atunci inseamna ca este o hiba in sistem. Nu este normal. Nu cred ca exista candidati intr-un asemenea numar, intr-un numar atat de mare, care sa fie prost pregatiti. Este ceva gresit in sistem daca s-a ajuns la acest rezultat". (R.A.)
Doru Liviu Bindea (PRM), membru al Comisiei juridice din Senat
E de vina si sistemul, dar si pregatirea candidatilor
"Parerea mea este ca, in general, lucrurile trebuie imbinate. Probabil e de vina si sistemul, dar si nivelul de pregatire al candidatilor. Nu cred ca se poate gandi altfel, decat daca regandesti toate aceste lucruri. Sigur ca din zeci de mii de candidati nu toti au pregatirea necesara. Nu stiu exact care e problema, este greu sa dai un verdict in care sa cuprinzi o zona atat de complexa." (R.A.)
Nicolae Vlad Popa (PNL), membru al Comisiei juridice din Senat
"Sunt mai multi factori"
"Cred ca problema este mai complexa. Pe de o parte este vorba de evolutia legislatiei, care in ultima perioada a fost extrem de rapida, iar pe de alta parte este vorba de existenta facultatilor, nu putine la numar, care au un nivel redus de pregatire. Sau sita este prea larga si nu se face o filtrare, o selectie cuvenita a candidatilor. Pe de alta parte, Consiliul Superior al Magistraturii si-a luat masurile de siguranta, in sensul ca examenul a fost, probabil, mai dificil. Concura mai multti factori. Parerea mea este ca sistemul trece printr-o criza si acest lucru trebuie remediat. Este nevoie de judecatori, dar baza de selectie este foarte redusa, deoarece oamenii se duc spre meserii banoase, cum ar fi avocatura". (R.A.)
Victor Ponta, deputat PSD
Mai bine asa
"Probabil ca a existat o exigenta extraordinara. Vreau sa va spun ca in cazul magistratilor s-a intrat prea mult timp fara o selectie foarte serioasa. Poate ca este mai bine asa, decat sa se intre fara niste criterii extrem de dure. Meseria de magistrat presupune foarte multa pregatire. Este o meserie foarte serioasa, in care ramai pe viata. Nu stiu ce s-a intamplat acolo, dar cred ca este mai bine sa avem magistrati mai bine pregatiti decat unii slabi". (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.