Senatorul PSD Mircea Geoana a sustinut ieri ca Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana ar trebui sa fie supus unui referendum popular, aceasta reprezentand, in opinia sa, o obligatie politica. Geoana, membru in Comisia pentru integrare eu
Senatorul PSD Mircea Geoana a sustinut ieri ca Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana ar trebui sa fie supus unui referendum popular, aceasta reprezentand, in opinia sa, o obligatie politica. Geoana, membru in Comisia pentru integrare europeana, a tinut sa precizeze ca aceasta este si pozitia Departamentului international al PSD. "Toate tarile, cu exceptia Ciprului, care au aderat dupa anul 2004, dupa semnarea Tratatului de aderare au procedat, la nivel national, la supunerea acelui tratat de aderare spre referendum popular pentru a putea avea o discutie serioasa, ampla, de informare", a mentionat fostul ministru de Externe. El a aratat ca "un tratat de o astfel de importanta, de o astfel de complexitate, care statueaza obligatii pentru generatiile de romani care or sa vina de acum incolo" ar trebui sa fie supus unui referendum popular desi, potrivit prevederilor constitutionale, documentul poate fi adoptat numai prin votul Parlamentului.
Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene din Romania, prezent la discutiile Comisiei pentru integrare europeana a Parlamentului, a apreciat ca decizia de a organiza un referendum pentru adoptarea Tratatului apartine Romaniei. "Cu sau fara referendum, exista o nevoie stringenta de a organiza o campanie obiectiva in ceea ce priveste consecintele aderarii", a afirmat el, atragand atentia, insa, ca "un referendum, daca nu e bine pregatit, va fi contraproductiv". (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.