Itretinerea institutiei Senatului, cu tot ce deriva de aici, adica salarii, cazare, deplasari, carburanti consumati dar si salariile pentru aparatul tehnic central si din teritoriu intr-o luna, se ridica la frumusica suma de peste 13 miliarde de lei.
Itretinerea institutiei Senatului, cu tot ce deriva de aici, adica salarii, cazare, deplasari, carburanti consumati dar si salariile pentru aparatul tehnic central si din teritoriu intr-o luna, se ridica la frumusica suma de peste 13 miliarde de lei. Secretariatul General al Senatului a ajuns la concluzia ca rularea prin casieria institutiei a unei sume atat de mari a devenit tot mai anevoioasa, implicand si costuri suplimentare.
Drept urmare, secretarul general a propus Biroului Permanent al Senatului introducerea cardurilor ca mijloc de plata a drepturilor salariale, mai ales ca pe data de 5 a lunii, cand se dau salariile, trebuie platite si lefurile pentru 700 de oameni. in memorandumul intern se arata si cam cat costa "intretinerea" celor 137 de senatori. Astfel, indemnizatiile acestora pe luna consuma din bugetul institutiei 3,6 miliarde, diurnele de deplasare ale alesilor alte 1,7 miliarde iar cazarea particulara a acestora alte 1,1 miliarde.
Nici banii alocati strict pentru carburantii utilizati la deplasarea alesilor nu sunt putini - circa 300 de milioane de lei pe luna. Evident, senatorii dispun si de un aparat tehnic destul de numeros. Salariile pentru cei peste 400 de angajati de la centru si cei in jur de 300 din teritoriu determina un efort financiar de peste 6,3 miliarde lei.
Pana in acest moment, Senatul angaja, luna de luna, o masina blindata a bancii, cu paza asigurata care sa aduca salariile, iar pentru plata acesteia se mai luau pe luna alte 2 milioane jumatate. De asemenea, intentia conducerii Senatului este si de a schimba cele 142 de masini din teritoriu si achizitionarea altora cinci pentru Bucuresti.
Pentru aceasta, efortul bugetar s-ar ridica la peste 43 de miliarde. Aceasta schimbare este argumentata prin faptul ca marea majoritate a masinilor au norma de km depasita, iar costurile cu reparatiile cresc considerabil.
Astfel, in perioada 2001-2002 cheltuielile au fost de 2 miliarde, in timp ce in 2004 au ajuns la circa 5 miliarde. Iar dupa cum evolueaza lucrurile, in 2005 s-ar cheltui si mai mult, mai ales ca in perioada 1 ianuarie-20 martie s-au cheltuit in jur de 2 miliarde doar cu reparatiile masinilor. Biroul Permanent al Senatului nu a luat ieri nici o decizie, singurul lucru cert fiind ca masinile ce vor fi achizitionate vor fi Dacii Logan sau Cielo.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.