Sinceritate debordanta in fata studentilor romani din Italia: "Pana la integrare avem o misiune foarte grea.
Dupa Berlin, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a intreprins ieri o vizita de lucru la Roma in cadrul turului efectuat de seful sta
Sinceritate debordanta in fata studentilor romani din Italia: "Pana la integrare avem o misiune foarte grea.
Dupa Berlin, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a intreprins ieri o vizita de lucru la Roma in cadrul turului efectuat de seful statului roman in marile capitale avand ca scop prezentarea programului sau de politica externa.
Pe agenda intalnirilor lui Basescu la Roma s-au aflat Carlo Azeglio Ciampi, presedintele Republicii Italiene, Pier Fernando Casini, presedintele Camerei Deputatilor, Marcello Pera, presedintele Senatului, Gianfranco Fini, vice-premierul si ministrul Afacerilor Externe si o cina de afaceri la Palatul Chigi, in compania premierului italian Silvio Berlusconi. Vizita se va finaliza cu o intrevedere.
In cursul intalnirii de la Palatul Quirinale, presedintele Ciampi a reiterat de-acum legendarul suport al Italiei in procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Alte teme abordate au fost: raporturile economice dintre cele doua tari, Italia reprezentand primul partener comercial al Romaniei, detinand, conform declaratiilor lui Basescu, privilegiul "primului sosit". Cei doi presedinti au abordat si pozitia strategica a Romaniei la Marea Neagra.
Italia va continua sa fie un sustinator al Romaniei in procesul de aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana, aceasta a fost concluzia intrevederii amicale pe care presedintele roman Traian Basescu a avut-o ieri, la Roma cu omologul sau italian Carlo Azeglio Ciampi. Referindu-se la ideea de informare si responsabilizare a cetatenilor romani cu privire la costurile si avantajele integrarii in UE promovata de Traian Basescu, seful statului italian a opinat ca autoritatile de la Bucuresti au o grea misiune in aceasta directie.
La randul sau, presedintele Carlo Azeglio Ciampi a apreciat faptul ca nici Romania si nici Italia "nu trebuie sa se culce pe lauri" in domeniul economic si al investitiilor. In cadrul convorbirilor, Traian Basescu a evidentiat de asemenea importanta Romaniei in bazinul Marii Negre, omologul sau italian incurajand tara noastra sa aiba un rol de stabilizare a zonei si dupa integrarea statului roman in UE.
Romanii nu trebuie asociati cu "bande ticaloase"
Un fapt fara precedent in raport cu alte peripluri prezidentiale l-a constituit vizita presedintelui Basescu la "Accademia di Romania", prestigioasa institutie culturala si stiintifica a tarii noastre in strainatate.
Presedintele Romaniei - insotit de consilierii sai, de ambasadorul Romaniei in Peninsula, Cristian Colteanu, precum si de directorul "Academiei di Romania", Dan Eugen Pineta - a raspuns intrebarilor studentilor si doctoranzilor romani prezenti in sala de conferinte a Academiei. In ceea ce priveste integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, Basescu a reafirmat faptul ca Romania "are toate cartile in regula pentru semnarea la data de 25 aprilie a tratatului de aderare". Basescu a mai precizat ca in cazul in care nu vor fi "blocaje la nivel politic", in ianuarie 2007 Romania va deveni membru UE.
Presedintele Traian Basescu a declarat in cadrul discutiei cu studentii de la Accademia di Romania din Roma, ca exista unii parlamentari europeni care ar dori sa amane semnarea Tratatului de aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana pana dupa aparitia raportului de tara pe 2005, in octombrie-noiembrie, fapt care, in opinia sefului statului roman, ar fi incorect. "Romania a negociat un tratat de aderare, a semnat, si-a asumat niste obligatii in timpul tratativelor si introducerea de elemente suplimentare dupa incheierea negocierilor este incorecta", a spus Traian Basescu, subliniind ca acest lucru a fost discutat ca informatie si in cursul unei intrevederi avute la Roma. Traian Basescu a precizat, insa, ca aceste semnale nu vin de la cancelarii sau de la Comisia Europeana, dar ca "mai sunt parlamentari care au puncte de vedere si pe care nu-i poti opri in a-si exprima unele opinii". "Totul este ca pana la urma noi sa privim rece declaratiile unui europarlamentar, sa nu ne inflamam ca nu mai intram. "Pana la integrare avem o misiune foarte grea. Tot ceea ce nu s-a facut in 15 ani trebuie facut intre 2005 si 2006. Nu ne face nimeni vreo nedreptate, acest lucru ar fi trebuit sa-l facem in cei 15 ani", a mai spus Traian Basescu.
Basescu a mai afirmat ca statul roman le este recunoscator romanilor care muncesc in strainatate, pentru ca aduc venituri importante in tara. In Italia muncesc intre 250.000 si peste un milion de romani plus cateva sute de mii veniti din Basarabia. Presedintele si-a exprimat dezamagirea ca, deocamdata, Romania nu le poate oferi conditii similare. Basescu a spus ca forta de munca circula in prezent, ca si inteligenta: "Demagogia cu "ne fuge intelighentia" trebuie sa o uitam". Romanii ar trebui feriti de asocierea cu "acele bande ticaloase", care ajung sa fie etichetate ca reprezentante ale Romaniei.
"Avem bani" pentru studenti
Presedintele a fost chestionat si despre problemele existente la echivalarea diplomelor romanilor care studiaza in strainatate. Foarte franc, Basescu a declarat ca aceeasi problema a avut-o si fiica sa cand s-a intors in tara de la studiile facute in Statele Unite. Consilierul prezidential Andrei Plesu a intervenit explicand ca se afla in mapele cu agenda discutiilor cu premierul Silvio Berlusconi si cu presedintii Senatului si Camerei Deputatilor din Italia si doua acorduri bilaterale, unul care vizeaza forta de munca, iar celalalt recunoasterea diplomelor. Privind sprijinul pe care l-ar putea acorda seful statului tinerilor studiosi din strainatate, Basescu a spus razand ca "Institutul Cultural Roman nu mai tipareste operele conducatorilor tarii, deci are bani la dispozitie. Bani avem, nu stim pe ce sa-i dam!". La plecare, Basescu, care a frapat audienta cu sinceritatea sa si modul debordant de a raspunde, le-a urat bursierilor de la Roma "sa se intoarca acasa" dupa studii, pentru a ajuta Romania.
Basescu: "Sa-i dea Dumnezeu putere Papei!"
"Omiterea", insa, din agenda prezidentiala a Cetatii Sfinte este surprinzatoare. Daca, intr-adevar, conditiile de sanatate precare ale Suvernaului Pontif nu-i permit sa primeasca pe nimeni in audienta in perioda de dupa operatia de trahectomie, lipsa unei intrevederi cu cardinalul secretar de stat Angelo Sodano sau alt important prelat de la Vatican este intr-adevar inexplicabila. Desi in afara unei intalniri directe, presedintele Basescu i-a urat ieri Papei Ioan Paul al II-lea multa sanatate si putere pentru a continua misiunea sa. "Ca orice cetatean al Europei, indiferent de credinta, de optiuni, Papei nu pot sa-i doresc decat multa sanatate si sa-i dea Dumnezeu putere sa-si manifeste in continuare intelepciunea pentru natiunile europene in primul rand", a spus Traian Basescu. Seara, la Palatul Chigi, Traian Basescu i-a prezentat premierului italian Silvio Berlusconi proiectul de securitate regionala din zona Marii Negre.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.