Cine poate fi atat de primitiv, incat sa se intoarca aproape la zilele Sinclair Spectrum-ului, cu jocul cu grafica necajita, care se incarca greu si care te obliga sa stai turceste in fata televizorului? Si cine poate sa accepte sa dea un milion
Cine poate fi atat de primitiv, incat sa se intoarca aproape la zilele Sinclair Spectrum-ului, cu jocul cu grafica necajita, care se incarca greu si care te obliga sa stai turceste in fata televizorului? Si cine poate sa accepte sa dea un milion si jumatate pe un joc original, de care se plictiseste in doua zile, cand o colectie de zece jocuri piratate pentru PC nu trece de doua sute de mii?
De cateva saptamani l-am gasit pe prostul asta: sunt eu. Caut o consola de jocuri, in scopul de a o cumpara, instala si de a ma juca pe ea. Mi-a fost greu sa admit asta fata de mine insumi, dar uite ca am reusit. Dupa 10 ani de PC, ideea de consola a castigat batalia cu ideea de upgrade pentru placa grafica de pe calculatorul de la birou.
Cum s-a intamplat? Simplu: intr-o buna zi am constatat ca placa grafica pe care o visez, la aproape 200 de euro, e mai scumpa decat consola care poate rula acelasi joc: Need for Speed Underground. Vorbesc de pretul pentru o consola care mai are in plus si procesor, si controller, si ceva care seamana cu un DVD player! Evident, performantele grafice nu sunt chiar aceleasi, dar trebuie sa recunosc ca aceasta simpla comparatie m-a tulburat. Adaugati la ea tentatia cuceririi unui teritoriu nou: sufrageria, pana acum libera de entertainment virtual.
Nu sunt singurul in situatia asta: anul asta va fi, se pare, anul consolelor. Sony a lansat o versiune de buzunar a lui PS2, in stare sa ruleze si filme in acelasi timp, e drept ca de pe un disc cu format proprietar, asa, ca sa nu ne obosim cu DVD-uri piratate. Cei mai entuziasti dintre cei care au incercat-o in Japonia si in Statele Unite spun ca ar putea fi echivalentul IPod-ului - un produs care sa creeze, de unul singur, o piata. PlayStation 3, urmatoarea versiune a consolei fixe, e asteptata anul acesta, poate pana la Craciun. Ea va folosi un procesor revolutionar, numit Cell, care promite mai multa putere de calcul decat gasim astazi in PC-uri - pana la de zece ori mai mult! Microsoft lucreaza la XBox 2, iar marketingul companiei prefera sa vorbeasca despre serviciile online, care vor veni la pachet cu consola.
Desfasurarea aceasta de forte explica si ce se intampla cu versiunile actuale ale consolelor: preturile au fost coborate pentru a pune mana pe cat mai multi utilizatori, din care, cine stie, unii vor deveni fideli conceptului si vor cumpara viitoarea generatie. Asta daca isi vor putea permite: urmatoarea generatie de Playstation, de exemplu, e anuntata pe la 500 de dolari. Unde, deja, se bate din nou cu PC-ul...


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.