O femeie din Noua Zeelanda care a crescut un baietel roman timp de patru ani ar putea fi nevoita sa se stabileasca in Romania pentru inca 7 ani ca sa fie lasata sa-si adopte legal copilul, informeaza televiziunea neozeelandeza. Alana Cleland (29 de a
O femeie din Noua Zeelanda care a crescut un baietel roman timp de patru ani ar putea fi nevoita sa se stabileasca in Romania pentru inca 7 ani ca sa fie lasata sa-si adopte legal copilul, informeaza televiziunea neozeelandeza. Alana Cleland (29 de ani) s-a vazut nevoita sa-l aduca pe Iani (6 ani) inapoi in Romania dupa ce a pierdut lupta pentru dreptul de a-l adopta din cauza faptului ca nu are cetatenie romana.
Alana Cleland este singura mama pe care a cunoscut-o Iani Lingurar. Ei au parasit marti New Plymouth pentru a ajunge in Romania, fara nici o garantie ca Alana Cleland va putea sa continue sa-l creasca pe micutul Iani. Potrivit sursei, citate de Rompres, autoritatile romane refuza sa-i permita femeii sa-l adopte pe Iani din cauza noii legi ce interzice adoptiile internationale si au cerut revenirea copilului in tara. "Imediat dupa ce a venit sa locuiasca cu mine au schimbat legea adoptiei si pana acum nu am reusit sa obtinem nici o decizie favorabila", a declarat ea. Parlamentarul laburist Harry Duynhoven a explicat pentru acelasi post de televiziune ca autoritatile romane actioneaza in ceea ce ele considera a fi interesul copilului. "Dar in acest caz, baietelul nu ar fi putut avea o mama mai buna nici daca ar fi ales-o singur", a mai precizat el. Conform declaratiilor sale inainte de plecarea spre Romania, Alana Cleland este pregatita sa se stabileasca in Romania in urmatorii 7 ani pentru a putea dobandi cetatenia si o data cu ea si dreptul de a-l infia pe micut. Fiul unei familii de romi, Iani a fost abandonat la nastere intr-un orfelinat. Alana Cleland lucreaza ca asistent de pediatrie si s-a atasat de baietel in timp ce lucra voluntar intr-un orfelinat din Timisoara.
Autoritatile au fost luate prin surprindere
Oficiul Roman pentru Adoptii, Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Timis ne-au precizat ca, potrivit legislatiei in vigoare, singura sansa pentru ca Iani sa poata fi adoptat de Alana Cleland este ca ea sa obtina cetatenie romana si sa aiba domiciliul in Romania. Autoritatile centrale nu ne-au oferit nici o informatie privind acest caz, insa Directia de Asistenta sociala si Protectia Copilului Timis ne-a promis ca in cursul acestei zile vom primi mai multe amanunte privind situatia lui Iani. Nu am putut sa aflam care a fost modalitatea prin care Iani Lingurar a plecat din tara impreuna cu Alana. Sefa seviciului de adoptii Directia de Asistenta Sociala - Timis, Alina Maier, a precizat ca, in anumite cazuri, in vechea legislatie, Comisia pentru Protectia copilului putea sa-si dea acordul pentru deplasarea unui copil in afara granitelor Romaniei. In orice caz, daca este adevarat ce spun autoritatile din Noua Zeelanda ca Alana este o mama buna, nu este greu sa ne imaginam care ar fi viitorul acestui copil si ce va simti el dupa ce va fi adus in Romania. Iani va fi, cel mai probabil, dat in grija autoritatilor romane care il vor repartiza unui orfelinat. Cu siguranta va fi orfelinatul din care a reusit Alana sa-l ia. In prezent adoptia internationala se poate aproba doar daca parintii adoptivi sunt rude de gradul II cu copilul.
Reamintim ca pe vremea lui Nastase, mii de copii au fost "livrati" la export in Europa si America, plocon pentru sprijinul politic, de Nato, sau de UE, lucru care a declansat un adevarat taraboi diplomatic la vremea lui; vezi cazul Berlusconi si cele cateva sute de copii strecurati pe sub discutabilul memorandum Nicholson.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.