Pretul electricitatii va fi majorat, in medie, cu 6,8% de la 1 iulie, iar pretul energiei termice produsa in cogenerare va creste cu 12% de la 1 aprilie, a declarat, ieri, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE)
Pretul electricitatii va fi majorat, in medie, cu 6,8% de la 1 iulie, iar pretul energiei termice produsa in cogenerare va creste cu 12% de la 1 aprilie, a declarat, ieri, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris. El a precizat ca decizia este impusa de necesitatea acoperirii costurilor operatorilor si producatorilor de electricitate. Pretul energiei termice care va fi majorat este cel la care producatorii vand energia catre societatile de distributie de tip Radet. Opris nu precizat in ce masura aceasta majorare va afecta tariful platit de populatie. In general, populatia achita factura de energie termica in functie de pretul national de referinta. Ultima majorare a acestuia, efectuata la inceputul lunii august 2004, a fost de 12%, pana la 896.000 lei/gigacalorie. Surse din Ministerul Economiei ne-au declarat ca ANRE nu va propune, deocamdata, majorarea pretului national de referinta al gigacaloriei. Consiliile locale pot autoriza un pret mai mare, iar diferenta dintre pretul producatorilor si cel de referinta este acoperita de la Bugetul de stat si cel local, prin subventii. Ceea ce inseamna ca majorarea de 12% a pretului energiei termice produsa in cogenerare va fi suportata de la buget. De remarcat, pretul final al energiei electrice se va majora si de la 1 aprilie, prin aplicarea accizei.
Presedintele ANRE a mai spus ca gradul de deschidere a pietei de energie electrica va urca pana la 83,5% de la 1 iulie. La aceasta data, toti consumatorii industriali din Romania vor avea posibilitatea sa devina consumatori eligibili de electricitate si sa isi negocieze contractele cu furnizorii. In prezent, gradul de deschidere al pietei este de 55%, dar in realitate doar 23% din piata reprezinta contracte negociate, ceea ce inseamna ca multi dintre consumatorii mari de energie electrica au preferat sa continue contractele cu furnizorul actual, Electrica, la tarifele reglementate. Opris a apreciat ca, in functie de succesul liberalizarii prevazute a avea loc la 1 iulie, si consumatorii casnici de electricitate ar putea deveni eligibili de la 1 ianuarie 2006. Conform angajamentelor pentru aderarea la UE, initial era prevazut ca aceasta operatiune sa fie efectuata in anul 2007.
In ceea ce priveste producatorii care furnizeaza electricitate pe piata libera, lista acestora va cuprinde, tot de la 1 iulie, si Nuclearelectrica, potrivit ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres.
Societatea in cauza este operatorul centralei nucleare de la Cernavoda si, potrivit prevederilor legale, toata energia produsa este livrata pe piata reglementata. Deschiderea productiei Nuclearelectrica spre piata libera ar insemna si posibilitatea ca aceasta companie sa exporte electricitate. Centrala nucleara Cernavoda produce, prin singura unitate aflata in exploatare, circa 10% din consumul national de electricitate. In ceea ce priveste distribuitorul Electrica, directorul general Nicolae Coroiu a anuntat ca societatea este interesata sa investeasca si in productia de energie, una dintre variantele studiate fiind Unitatea 3 de la Cernavoda. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.