Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, a declarat, ieri, ca 20-25% din firmele mici si mijlocii din Romania si-ar putea inceta activitatea in primii ani dupa aderarea la Uniunea Europeana, pe

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, a declarat, ieri, ca 20-25% din firmele mici si mijlocii din Romania si-ar putea inceta activitatea in primii ani dupa aderarea la Uniunea Europeana, pentru ca nu vor putea face fata concurentei.
El a precizat ca integrarea in UE va afecta firme cu activitati in toate domeniile, in special cele din industria prelucratoare si din sfera serviciilor.
"In Spania, Grecia si Portugalia, in primii trei ani dupa aderare, intre 15 si 30% din Intreprinderile Mici si Mijlocii au fost inchise. Este foarte probabil ca 20-25% din firmele romanesti sa nu faca fata concurentei", a spus Nicolescu.
El a adaugat ca efectele aderarii vor putea fi limitate printr-o campanie de informare, training si consultanta acordata firmelor romanesti.

Se vor salva cei care vor profita de programele de finantare

Rata de desfiintare a Intreprinderilor Mici si Mijlocii si a microintreprinderilor se va accelera in perioada premergatoare si dupa integrarea in Uniunea Europeana, declara recent, directorul pentru Romania al CHF International, William E. Seas III.
Dar, in acelasi timp, exista un potential de dezvoltare al IMM-urilor in aceasta perioada, deoarece exista si multe programe de finantare.
Numarul IMM-urilor care vor profita de integrare pentru a-si dezvolta afacerile depinde insa de modul in care acestea vor dezvolta programe de investitii si analiza pentru a respecta standardele de eficienta si concurenta din UE.
Directorul CHF International Romania a mai atras atentia ca multe sectoare in care activeaza IMM-urile nu vor beneficia de sprijinul bancilor.

"Desi bancile devin din ce in ce mai active in ceea ce priveste

IMM-urile, sunt sectoare de activitate care nu vor beneficia de suportul bancilor si aici intervin societatile de finantare precum CHF", a spus Seas.
IMM-urile ar trebui sa profite de cei aproximativ doi ani pana la integrare pentru a se pregati sa faca investitiile necesare supravietuirii in UE.
Cu finantare de la Agentia de Dezvoltare Internationala a SUA (USAID), CHF International Romania coordoneaza un program pe cinci ani, avand o finantare de 13,3 milioane dolari pentru dezvoltarea microintreprinderilor, a Intreprinderilor Mici si Mijlocii.
In parteneriat cu Guvernul Romaniei si cu fonduri de la Banca Mondiala, CHF implementeaza, totodata, doua programe de sapte ani pentru a asigura capital firmelor in curs de dezvoltare si a incuraja initiativa privata si crearea de locuri de munca in zonele rurale si miniere neacoperite de servicii financiare din Romania.
Birocratia alunga potentialii solicitanti de fonduri
Potrivit unui sondaj realizat de catre CNIPMMR in randul a 900 de IMM-uri din intreaga tara, peste 52% dintre repondenti considera ca accesul la finantarea nerambursabila din partea Uniunii Europene si altor surse este ingradit de procedurile birocratice si greoaie.
Cu toate acestea, un procent important dintre intreprinzatorii care au facut obiectul sondajului, respectiv 32,7%, au accesat fonduri europene sau nationale de finantare a IMM-urilor. IMM-urile care activeaza in industrie si servicii au beneficiat in cea mai mare proportie de astfel de finantari, 41,4% si, respectiv, 39,29% dintre intervievati. Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a apreciat ca birocratia la accesarea fondurilor nerambursabile este o necesitate.
In opinia sa, intreprinderile ar trebui sa se concentreze mai mult pe eficientizarea activitatii si mai putin pe extinderea capacitatilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.