Turneu politic de rezistenta al lui Traian Basescu. Cu mai putin de o luna inaintea votului decisiv al Europei pentru aderarea Romaniei, seful statului roman efectueaza, in doar patru zile, vizite la cel mai inalt nivel in Germania si Italia, tari av

Turneu politic de rezistenta al lui Traian Basescu. Cu mai putin de o luna inaintea votului decisiv al Europei pentru aderarea Romaniei, seful statului roman efectueaza, in doar patru zile, vizite la cel mai inalt nivel in Germania si Italia, tari avand un cuvant greu de spus in Parlamentul European.
Prima destinatie prezidentiala a fost Berlinul, urmand ca maine seful statului sa soseasca la Roma. Votul de la 13 aprilie, pe care Parlamentul European il da pentru aderarea Romaniei la UE, dar si aspectele legate de procesul integrarii au fost principalele teme de discutie ale presedintelui Traian Basescu cu oficialii germani.
Cu cat va influenta Parlamentul European Romania pe viitor, Elmar Brok, presedintele Comisiei de politica externa a organismului european, considera ca Parlamentul trebuie sa aiba si el un cuvant de spus in cazul activarii clauzelor de siguranta.
PE va incerca sa gaseasca o modalitate prin care sa se specifice mult mai clar in Tratatul de aderare conditiile in care va fi aplicata clauza de salvgardare si modul in care PE va avea un cuvant de spus daca se va ajunge intr-o asemenea situatie, a explicat Brok la finalul intrevederii cu Traian Basescu.
Cu toate acestea, oficialul european s-a declarat foarte optimist in legatura cu faptul ca Romania si Bulgaria vor primi la 13 aprilie un vot "pentru" cu o larga majoritate in Parlamentul European.
Veste buna pentru presedintele Traian Basescu care, intr-un interviu acordat cotidianului german "Die Spiegel", aprecia ca un eventual vot negativ dat Romaniei de catre Bruxelles in procesul de aderare la Uniunea Europeana ar fi, din punctul de vedere al tarii noastre, cu totul neindreptatit.
Seful statului si-a aratat insa convingerea ca parlamentarii europeni vor acorda Romaniei la 13 aprilie sansa de care are nevoie.

Investitorii germani, interesati de BCR, CEC si Electroputere

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Germaniei, Ludwig Georg Braun, a reafirmat, ieri, la intrevederea cu presedintele Traian Basescu, angajamentul oamenilor de afaceri germani de a investi in Romania si de a participa la privatizari mari, precum BCR, CEC si Electroputere.
Consilierul prezidential pe probleme economice,Theodor Stolojan, a precizat, citat de Mediafax, ca s-a discutat si despre realizarea unui program comun al Camerelor de comert din Romania si Germania, prin care tineri romani sa mearga pe perioade de trei luni pentru stagii de lucru in firme germane.
Stolojan a mai spus ca reprezentantii unor firme care au participat la intalnire au atras atentia ca in Romania sunt necesare investitii in infrastructura si trebuie simplificate procedurile vamale, care dureaza in prezent mai mult de o zi.
Potrivit consilierului, presedintele Basescu a prezentat masurile luate de Guvernul de la Bucuresti pentru imbunatatirea mediului de afaceri, cum ar fi cota unica si masurile anticoruptie, si i-a invitat pe oamenii de afaceri germani sa investeasca in Romania.
Seful statului roman a fost primit ieri si de presedintele Germaniei, Horst Koehler, in cadrul unei ceremonii cu onoruri militare, la resedinta prezidentiala situata in fostul cartier american al Berlinului. Presedintele Traian Basescu este insotit, in Germania, de o delegatie din care fac parte si presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si Municipiului Bucuresti, Victor Babiuc, precum si presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Gabriel Zbarcea, presedintele Camerei de Comert, Navigatie si Agricultura Constanta, Mihai Daraban, vicepresedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara, Maria Grapini, si presedintele Camerei de Comert si Industrie Cluj, Stefan Dimitriu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.