Un fost manager din cadrul unei filiale a companiei Halliburton si un presupus complice al acestuia din Kuweit au fraudat Guvernul american de aproape patru milioane de dolari, prin "umflarea" pretului de alimentare a rezervoarelor, in cadrul operati
Un fost manager din cadrul unei filiale a companiei Halliburton si un presupus complice al acestuia din Kuweit au fraudat Guvernul american de aproape patru milioane de dolari, prin "umflarea" pretului de alimentare a rezervoarelor, in cadrul operatiunilor militare din Kuweit, din 2003, au anuntat procurorii americani, citati de Washington Post.
Cele 10 capete de acuzare ar putea constitui primul caz penal privind fraudarea contractelor din timpul razboiului din Irak, au precizat oficialii americani. Halliburton, companie condusa de vicepresedintele Dick Cheney, in perioada 1995-2000, este unul dintre cei mai mari contractori ai Guvernului, prezenti in Irak.
Potrivit acuzarii, Jeff Alex Mazon, in varsta de 36 de ani, care a lucrat pentru KBR (filiala a Halliburton) in Kuweit, si Ali Hijazi, din cadrul companiei La Nouvelle General Trading & Contracting Co., au "colaborat" pentru a se asigura ca La Nouvelle va castiga licitatia pentru un contract privind depozitarea si distributia de combustibil, pe un aeroport militar din Kuweit.
KBR a estimat un cost de aproape 685.000 de dolari, in timp ce La Nouvelle a licitat 1,67 milioane, potrivit unor surse din cadrul Guvernului american. Jeff Mazon ar fi "umflat" oferta dupa care ar fi acordat contractul firmei lui Hijazi pentru 5,5 milioane de dolari - cu aproape patru milioane de dolari mai mult decat oferta initiala a companiei.
In septembrie 2003, la putin timp dupa ce Mazon a plecat de la KBR, Hijazi i-ar fi dat acestuia un cec de un milion de dolari pentru tratamentul favorabil de care firma La Nouvelle s-a bucurat din partea angajatului KBR. Acuzarea sustine ca cei doi au intocmit o hartie oficiala prin care "tranzactia" sa para un imprumut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.