Cresterea economica mondiala va depasi patru la suta in acest an, desi preturile ridicate ale petrolului reprezinta un factor de risc, a declarat directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Rodrigo Rato, relateaza Mediafax.
"Ra

Cresterea economica mondiala va depasi patru la suta in acest an, desi preturile ridicate ale petrolului reprezinta un factor de risc, a declarat directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Rodrigo Rato, relateaza Mediafax.
"Ratele dobanzilor la nivel global ar putea creste intr-un ritm moderat, desi riscurile inflationiste si dezechilibrele de cont curent se mentin in continuare", a afirmat oficialul. Rato s-a aratat convins ca avansul economiei mondiale va depasi patru la suta. "Sigur, preturile petrolului au crescut, dar acestea vor fi contrabalansate de dinamismul economiilor asiatice", a adaugat el.
Potrivit directorului FMI, cresterea economica in statele asiatice emergente se va incetini moderat, la sapte la suta, in acest an, dupa ritmul de opt procente atins in 2004.
In opinia lui Rato, incetinirea cresterii economice in China, precum si dezechilibrele globale care au avut drept rezultat cotatia slaba a dolarului si o majorare peste asteptari a ratelor dobanzilor constituie in continuare riscuri.

Turcia nu-si permite sa mai amane reformele sprijinite de Fond

Progresul economic al Turciei pe termen mediu si lung va fi afectat, daca proiectele de reforma sprijinite de Fondul Monetar International vor fi amanate in continuare, apreciaza agentia de evaluare Moody's Investor Service. Turcia trebuie sa finalizeze reformele din domeniul securitatii sociale, fiscalitatii precum si in cel bancar, pentru a incheia un nou acord stand by cu FMI, in valoare de 10 miliarde de dolari. Deficitul de cont curent ridicat reprezinta o preocupare permanenta, din cauza lirei subevaluate si a datoriilor, a spus Kristin Lindow, analist la Moody's.
Ea a adaugat ca deficitul de cont curent din 2005 l-ar putea depasi pe cel de anul trecut, daca exporturile de textile vor continua sa scada. La ultima revizuire de catre Moody's a ratingurilor Turciei, la 11 februarie, perspectiva a fost modificata de la stabil la pozitiv, gratie progreselor economice si perspectivelor intaririi legaturilor cu Uniunea Europeana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.