Printre colectiile memoriale donate Muzeului Colectiilor de Arta din Calea Victoriei nr. 111 se afla si aceea a "Micaelei Eleutheriade", donata de artista in anul 1982. Cele 314 obiecte, dintre care 160 de picturi, lucrari de grafica - guasa, gravu
Printre colectiile memoriale donate Muzeului Colectiilor de Arta din Calea Victoriei nr. 111 se afla si aceea a "Micaelei Eleutheriade", donata de artista in anul 1982. Cele 314 obiecte, dintre care 160 de picturi, lucrari de grafica - guasa, gravura, acuarela -, la care se adauga obiecte de mobilier, piese semipretioase chinezesti (sigilii si statuete), covoare orientale, un vas cloisonné, borcanele si pensulele pe care le-a folosit, caietele si schitele facute in timpul calatoriilor, nu au fost expuse niciodata permanent, din lipsa de spatiu.
In 1992-1993 s-a organizat o expozitie temporara la muzeu (timp de sase luni). De atunci colectia sta in depozite, din acelasi motiv, ca de altfel si alte colectii memoriale despre care am relatat in rubrica noastra.
O scurta incursiune in biografia Micaelei Eleutheriade (1900 - 1982) ne-ar ajuta si i-ar ajuta pe aceia care mai cred ca patrimoniul artistic nu trebuie ascuns, nu numai din respect pentru gestul celor care l-au lasat tarii, ci si pentru beneficiul cultural al generatiilor care, de zece ani, nu mai au acces la el. Nascuta la Bucuresti, descendenta directa, pe linie materna, din familia pictorului Gh. Tattarescu, Micaela Eleutheriade a studiat la Scoala de Arte Frumoase, unde i-a avut profesori pe Ipolit Strambu, Dimitrie Serafim, Cecilia Cutescu Storck, Dimitrie D. Mirea. Mai tarziu, frecventeaza si Scoala de la Baia Mare, apoi cursurile de specializare la Academia Ranson din Paris, unde manifesta interes pentru pictura lui Georges Bracque, Dufy, Matisse. Calatoriile, in tara si strainatate, au fost tot atatea prilejuri de a realiza numeroase cicluri tematice, dominante fiind peisajele. Alte genuri abordate: natura statica, nud si, mai rar, portret. Printre lucrarile donate muzeului se numara si cateva influentate de arta populara ("Cocosul", "Pasare"), o serie de exemplare de gravura cu tema "Zodiacul". Dintre panzele mai cunoscute avand ca tema natura statica amintim: "Natura statica cu ciclama", "Cactusii", "Vas cu ramuri de salcie". In 1926, Nicolae Tonitza publica in "Universul literar" o cronica la Salonul oficial, unde participa si pictorita, si in care elogia calitatea lucrarii ei: " Micaela Eleutheriade e pentru noi o necunoscuta. Poate e o debutanta. Natura sa moarta ne-a retinut totusi privirea prin exceptionale calitati. A izbutit sa compuna un interior de o rara si odihnitoare eleganta". Pana se-ndura cineva sa acorde atentia cuvenita operei sale, nu ne ramane decat sa ne imaginam cum arata lucrarile din depozite prin intermediul imaginii lasate de Tonitza... Datoram aceasta incursiune Danei Dragomir, sefa Muzeului Colectiilor de Arta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.