Procurorii anticoruptie ieseni au inceput urmarirea penala asupra lui Ioan Robu, invinuit de comiterea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, evaziune fiscala, spalare de bani, obtinerea de foloase necuvenite in virtutea funct

Procurorii anticoruptie ieseni au inceput urmarirea penala asupra lui Ioan Robu, invinuit de comiterea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, evaziune fiscala, spalare de bani, obtinerea de foloase necuvenite in virtutea functiei detinute, precum si infractiuni conexe coruptiei, dupa ce acesta a ridicat de la BCR si Alphabank importante sume de bani pe care le-a transferat in Republica Moldova.
In urma unei sesizari inregistrate la data de 13 decembrie 2004, sub nr. 115/P/2004, potrivit careia trei societati comerciale se eschivau de la plata darilor catre stat, procurorii Sectiei Teritoriale a Parchetului National Anticoruptie Iasi au demarat o ampla ancheta.
Astfel, acestia au stabilit ca, in perioada 2002 - 2004, triada formata din societatile comerciale SC Agropies SRL, SC Service & MTZ SRL si SC Tehnocar SRL a sustras de la plata catre bugetul statului aproximativ 32 de miliarde de lei constand in impozit pe profit si TVA.
Concomitent cu aceasta operatiune, toate incasarile rezultate din activitatea comerciala a celor trei societati au fost ridicate in numerar din bancile romanesti BCR si Alphabank de Ioan Robu si transferate in Republica Moldova.

Utilaje si anvelope...

Cele trei societati au comercializat utilaje si piese de schimb pentru utilaje si anvelope, produse care erau introduse in tara prin Vama Albita de catre SC MTZ SRL. Pe declaratiile vamale era mentionata ca "tara de origine Republica Moldova", cu toate ca acestea erau produse in Ucraina, apoi erau vandute prin intermediul celorlalte societati catre diferiti beneficiari.
Pentru a nu da de banuit in privinta operatiunilor ilegale, constand in fapte de evaziune fiscala, marfurile erau vandute in baza unor facturi legale, apartinand unor societati furnizoare, iar sumele erau incasate prin conturile deschise la banci romanesti.
Potrivit anchetatorilor, aferent activitatii desfasurate, societatile in cauza nu au organizat si condus evidenta contabila si nu au platit la bugetul de stat obligatiile fiscale, singurele plati efectuate fiind legate de importurile marfurilor, respectiv taxele vamale si comisionul aferent.

Cifra de afaceri de peste 52 de miliarde de lei

Totodata, din cercetarile efectuate de procurori anticoruptie a reiesit ca toate cele trei societati aveau ca asociati persoane cu cetatenie moldoveana, al caror "delegat" sa se ocupe de toate operatiunile legate de vamuire si relatii bancare era Ioan Robu. Acesta avea sarcina de a ridica, in numerar, toate veniturile realizate din activitatea firmelor, pe care le transfera prin Vama Albita si Sculeni in Republica Moldova. Mai mult, potrivit procurorilor ieseni, societatile nu functionau la sediul declarat si, pana la data de 10 decembrie 2004, nu au depus la DGFP Iasi bilanturile anuale si darile de seama, aceste ilegalitati nefiind verificate de nici un organ fiscal, cu toate ca cifra de afaceri a societatilor s-a ridicat la peste 52 de miliarde de lei. Cu toate acestea, procurorii Sectiei Teritoriale a PNA Suceava au precizat ca, in cursul interviului, nu au fost furnizate date cu privire la implicarea unor inalti functionari in comiterea infractiunilor de luare de mita, deoarece documentatia este in curs... Potrivit aceleiasi surse, Ioan Robu este cercetat penal sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, evaziune fiscala, spalare de bani, foloase necuvenite obtinute in virtutea functiei detinute, precum si comiterea unor infractiuni conexe coruptiei


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.