Pentagonul a fost acuzat ca a ascuns un raport elaborat de auditorii proprii, document in care se arata ca Halliburton a supraincarcat cu 108,4 de milioane de dolari factura pentru serviciile prestate in Irak, informeaza editia on-line a cotidianului
Pentagonul a fost acuzat ca a ascuns un raport elaborat de auditorii proprii, document in care se arata ca Halliburton a supraincarcat cu 108,4 de milioane de dolari factura pentru serviciile prestate in Irak, informeaza editia on-line a cotidianului The Guardian.
Intr-o scrisoare "usturatoare" adresata presedintelui SUA, George W. Bush, congresmanii democrati Henry Waxman (California) si John Dingell (Michigan) noteaza ca raportul elaborat de Agentia de Audit contractata de Departamentul de aparare a fost terminat in luna octombrie 2004, inainte de alegeri. De asemenea, cei doi afirma ca 12 solicitari adresate Pentagonului pentru a vedea auditurile complete privind contractul de 2,5 miliarde de dolari obtinut de Halliburton (privind furnizarea de combustibil si alte servicii in Irak) au fost ignorate.
"Vrem sa stim de ce acest raport de audit - si alte rapoarte privind alte noua lucrari - sunt tinute departe de ochii Congresului", au scris cei doi politicieni presedintelui Bush.
"Vrem sa stim, de asemenea, ce masuri luati pentru recuperarea acestor fonduri de la Halliburton", se mai precizeaza in scrisoarea citata. Intr-o a doua scrisoare publica, Waxman acuza oficiali din cadrul administratiei Bush de ascundere deliberata (fata de auditorii ONU) a datelor referitoare la supraincarcarea facturilor de catre Halliburton.
In jur de 1,6 miliarde de dolari, din cele 2,5 miliarde, reprezinta venituri obtinute de Irak din vanzarea de petrol, sub supravegherea Organizatiei Natiunilor Unite (ONU).
"Dovezile sugereaza ca Statele Unite au folosit veniturile irakiene obtinute din vanzarea de petrol pentru a plati mai multi bani companiei Halliburton, iar apoi a incercat sa ascunda dovezile de auditorii internationali", se arata in scrisoarea trimisa de democratul Waxman.
Raportul de audit, dat publicitatii de cei doi congresmani democrati, la inceputul acestei saptamani, ofera cea mai clara imagine de pana acum privind suprafacturarea de catre Halliburton, condusa odinioara de vicepresedintele SUA, Dick Cheney.
In cadrul celei mai suspecte tranzactii, Halliburton a incasat de la Pentagon 27,5 milioane de dolari pentru furnizarea de combustibil pentru incalzire si gatit, in valoare de peste 80.000 de dolari, din Kuweit catre Irak. Pretul este de 335 de ori mai mare decat costul real al gazului petrolier lichefiat, factura descrisa de auditorii Pentagonului drept "ilogica".
Compania si filiala sa Kellogg, Brown and Root (KBR) sunt implicate in mai multe anchete, inclusiv intr-o investigatie derulata de Departamentul pentru justitie.
Un raport de audit preliminar realizat de Pentagon, privind costurile operatiunilor ce au urmat invaziei Irakului, a dezvaluit faptul ca KBR a supraincarcat factura Pentagonului cu 61 de milioane de dolari, pentru furnizarea de kerosen si alti combustibili.
Criticii Halliburton sunt convinsi ca aceste descoperiri reprezinta doar o mica parte din neregulile in care ar fi implicata compania.
Raportul publicat saptamana aceasta acopera doar una dintre cele zece lucrari desfasurate in cadrul contractului de 2,5 miliarde de dolari, obtinut fara licitatie imediat dupa ce SUA au invadat Irakul.
Neregulile descoperite in cadrul unei singure lucrari depasesc deja 61 de milioane de dolari. Halliburton a incasat de la echipa de ingineri ai armatei 875 de milioane de dolari pentru furnizarea de combustibil, in perioada mai 2003 - martie 2004. Auditorii pun sub semnul intrebarii peste 108 milioane de dolari din aceasta suma.
Dupa cum noteaza congresmanii, auditorii au verificat sumele incasate pentru aproape fiecare arie de activitate. Mai mult, acestia au fost indusi in eroare de grupul american care nu a supravegheat subcontractele.
"Halliburton nu a reusit sa demonstreze ca preturile pentru combustibilul adus din Kuweit sunt <>", noteaza auditorii in raportul lor.
Ei mentioneaza, de asemenea, ca grupul a refuzat, in repetate randuri, sa furnizeze informatii despre costurile obtinerii de combustibil din Turcia si Iordania, sau sa dezvaluie modalitatea de selectie a contractorilor din Kuweit.
Wendy Hall, purtator de cuvant al Halliburton, a declarat ca grupul a fost nevoit sa plateasca si sa ceara sume mari din cauza situatiei incerte privind securitatea, in perioada imediat urmatoare razboiului.
"Transportul de combustibil catre Irak a fost o misiune periculoasa, ceea ce a dus la majorarea preturilor pe care firmele erau dispuse sa le ofere pentru aceasta operatiune", a afirmat Hall. "Raportul nu ia in calcul faptul ca KBR a efectuat o misiune de urgenta la cererea armatei, iar misiunea a avut loc intr-un mediu de razboi", a mai spus purtatorul de cuvant al grupului american.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.