Daca lucrurile continua in acest stil, atunci, cu siguranta, modificarea Codului muncii, promisa in campania electorala, se va incheia la Paste. Nu in mai anul acesta, ci la data la care sarbatoresc... cabalinele. Deja actiunea capata accente comico-
Daca lucrurile continua in acest stil, atunci, cu siguranta, modificarea Codului muncii, promisa in campania electorala, se va incheia la Paste. Nu in mai anul acesta, ci la data la care sarbatoresc... cabalinele. Deja actiunea capata accente comico-tragice. Sa recapitulam. Desi nu erau de acord cu modificarea legislatiei muncii, totusi reprezentantii sindicatelor au acceptat, cu greu, e adevarat, sa se aseze la masa negocierilor, recunoscand firesc importanta dialogului social in "ringul" Consiliului Economic si Social.
Asa s-a si intamplat. In urma cu o saptamana, sindicatele si patronatele au hotarat infiintarea unei Comisii de lucru ce urma sa fie constituita din catre 5 reprezentanti ai fiecarei parti implicate. Totodata, s-a mai decis ca in aceasta saptamana sa se reintalneasca pentru a studia concluziile Comisiei. Mai mult, aceasta actiune a fost salutata, la scena deschisa, de Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, care declara urmatoarele: "Am reusit sa mai facem un pas inainte. De comun acord s-a constituit o Comisie care sa prezinte un punct de vedere comun si sa identifice problemele de pe fiecare parte, legate de aplicarea Codului. Dupa ce se va ajunge la un consens, vom inainta Ministerului Muncii, respectiv Guvernului, propuneri care sa fie preluate printr-o ordonanta de urgenta si inaintate dezbaterii parlamentare. Speram ca, intr-un timp relativ scurt, in a doua jumatate a lunii aprilie, sa clarificam chestiunile legate de Codul muncii". Era prea frumos sa fie adevarat . "Chestiunile legate de Codul muncii" - cum promitea domnul Hossu, au fost "rezolvate" mult mai rapid si mai "eficient", pentru sindicate, demonstrand "atasamentul" fata de dialogul social. Asa ca ce sa se mai piarda timpul cu negocierile, mai bine sa iasa in strada. Astfel sindicatele impusca mai multi iepuri deodata. Negocierile sunt blocate, Guvernul trebuie sa faca multe compromisuri in fata presiunii de strada a sindicatelor si, nu in ultimul rand, liderii isi pastreaza locul si obiectul muncii. Verificat lucru si, mai ales, profitabil. Dar sa nu atacam, inca, acest subiect care ar trebui sa-i aseze la masa negocierilor pe partea patronatelor.
Din dialog, negocierea Codului muncii a ajuns razmerita in strada. Prefecturile sunt pichetate, se marsaluieste pe strazi, cei din transporturi dau peste cap traficul in Capitala, Brasovul a fiert si exemplele pot continua. Cadrul intern de "dialog" se pare ca este prea stramt, iar amenintarile la adresa Guvernului venite din tara, ineficiente. Si iata asa, artificialul conflict iscat de modificarea legislatiei muncii se globalizeaza. Suntem informati ca sambata 1.000 de reprezentanti ai principalelor confederatii sindicale vor protesta la Bruxelles. Din nou pozitie de forta. "Speram sa avem suficient de multe argumente europene pentru a arata ca actualul Cod al muncii este cel mai bun" - afirma Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia.
Ceea ce se intampla frizeaza absurdul. In fond, vorbim aici despre o revizuire a legislatiei care pe de o parte sa ofere protectia fireasca angajatului, iar pe de alta parte sa-i permita angajatului sa se dezvolte. Or, cele doua deziderate converg. Din pacate, in acest caz s-a lucrat cu tehnici diversioniste si, mai mult, punctuale. Mesajul transmis de sindicate membrilor sai a fost unul singur, dar arhisuficient sa-i scoata pe oameni in strada. Totul s-a redus la ceva de genul: "Fratilor, Guvernul impreuna cu patronii avari vor sa scoata o lege ca sa va concedieze pe toti". Schema, desi trucata, a functionat perfect, desi este destul de clar ca nu exista investitor - decat in cazuri ce tin de patologic - care, avand o afacere profitabila, sa doreasca, peste noapte, asa, din amuzament, sa concedieze, dintr-un foc, 50-100 de angajati.
Nici un patron nu-si concediaza oamenii de care are nevoie. Si mai este ceva pe care sindicatele il recunosc. Cu lege revizuita sau nu, daca o afacere nu mai este profitabila - sufocata fiind de fiscalitate si birocratie - degeaba vorbim despre protectia salariatilor, pentru ca ea oricum se va prabusi, iar oamenii isi vor pierde locurile de munca. Si din acest punct de vedere toata aceasta tevatura, exagerata, nu ar mai fi aparut si nici "negocierile" nu erau derulate cu pistolul sindical la tampla. Si mai este ceva adevarat aici. Faptul ca miscarea patronala este faramitata neexistand un mesaj comun, deci cu prea putina forta, a contat mult in situatia de fata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.