Multumita cresterii cererii de otel, servicii Internet si canapele scandinave, lista celor mai bogati miliardari din lume s-a marit, anul acesta, de la 587 la 691 de nume, relateaza Associated Press, citand celebrul top Forbes. Acumulate, averile cel

Multumita cresterii cererii de otel, servicii Internet si canapele scandinave, lista celor mai bogati miliardari din lume s-a marit, anul acesta, de la 587 la 691 de nume, relateaza Associated Press, citand celebrul top Forbes. Acumulate, averile celor 691 de miliardari insumeaza 2,2 mii de miliarde de dolari, cu 300 de miliarde mai mult decat "valorau" cei 587 de miliardari din topul anului trecut. Magnatul indian Lakshmi Mittal, mexicanul Carlos Slim Helu si suedezul Ingvar Kamprad (fondatorul companiei Ikea) se numara printre cei care au devansat "traditionalii" miliardari de pana acum.
Potrivit revistei Forbes, miliardarii de astazi sunt si mai bogati, si mai numerosi, pentru al doilea an consecutiv, insa locul unu ramane ocupat de acelasi "locatar" ca si anul trecut. Bill Gates, fondatorul gigantului Microsoft Corp., conduce, pentru al 11-lea an consecutiv, cu o avere neta estimata la 46,5 miliarde de dolari. Se pare ca buzunarele americanului s-au mai golit, anul acesta, in conditiile in care, anul trecut, averea sa era de 46,6 miliarde de dolari.
Locul doi in topul celor mai bogati oameni din lume este ocupat tot de un american, respectiv investitorul Warren Buffet, cu o avere estimata la 44 de miliarde de dolari, in crestere fata de 42,9 miliarde, in 2004.
Mittal a "ratat" pozitia intai in ceea ce priveste valoarea averii acumulate, dar detine suprematia in ceea ce priveste cresterea spectaculoasa a acesteia. Astfel, dupa ce a urcat 59 de pozitii in topul Forbes (averea sa crescand de la 18,8 la 25 de miliarde de dolari), indianul se regaseste, acum, pe locul trei in ierarhia celor mai bogati miliardari.
Mexicanul Carlos Slim Helu ocupa pozitia a patra - in urcare fata de locul 17 ocupat anul trecut, fiind urmat de investitorul saudit Printul Alwaleed Bin Talal Alsaud. Suedezul Ingvar Kamprad a cunoscut o evolutie similara, reusind sa "urce" de la pozitia 13, ocupata anul trecut, la pozitia a sasea, anul acesta.
Tot in Top 10 se mai regasesc Paul Allen (actionar la Microsoft), germanul Karl Albrecht (detinatorul unui lant de supermarket-uri), Lawrence Ellison (actionar in cadrul grupului Oracle, care a revenit in Top 10 dupa ce, anul trecut, "cazuse" pe pozitia 12) si americanul Robson Walton, detinatorul lantului de magazine Wal-Mart. Ocupantii pozitiilor urmatoare (de la 11 la 13) sunt alti patru membri ai familiei Walton, Alice si Helen Walton impartind, din nou, "titlul" de cea mai bogata femeie din lume, cu o avere de 18 miliarde de dolari fiecare. Impreuna, cei cinci membri ai familiei Walton (descendentii decedatului Sam Walton, fondatorul Wal-Mart) "valoreaza" peste 90 de miliarde de dolari.
O serie de factori au contribuit la evolutia spectaculoasa a averilor oamenilor de afaceri, a precizat Luisa Kroll, editor asociat in cadrul revistei Forbes, printre acesti factori numarandu-se performantele de pe bursele din intreaga lume (de exemplu din Ucraina si Islanda, tari care au debutat in acest domeniu alaturi de Kazahstan si Polonia) si deprecierea dolarului.
In perioada februarie 2004 - februarie 2005, euro a consemnat o crestere de aproape patru procente in raport cu dolarul, in timp ce lira sterlina s-a apreciat, la randul sau, cu aproximativ trei la suta fata de moneda americana. In ultimii doi ani, "daca ai fi fost un miliardar in euro, ai fi putut inregistra o crestere de 20 la suta fara sa faci nimic", a apreciat Kroll. Tranzactiile cu marfuri precum petrol si otel au fost, de asemenea, "castigatoare", iar redresarea economiei globale din ultimii ani a contribuit la cresterea averilor.
Unul dintre cei 131 de "noi" miliardari de anul acesta - si, in acelasi timp, una dintre cele 68 de femei de pe lista celor mai bogati oameni din lume - este Martha Stewart, a carei avere a crescut pana la un miliard de dolari, in ciuda scandalului declansat de condamnarea si incarcerarea sa pentru acoperirea unei tranzactii "dubioase" cu actiuni.
Timpul petrecut in inchisoare a fost mai greu pentru rusul Mihail Hodorkovski, fondatorul grupului petrolier Iukos. Acesta a fost perdantul anului acesta, averea sa scazand cu 85 la suta, de la 15 la 2,2 miliarde de dolari. Fara a-i lua in calcul pe cei 14 miliardari care au decedat din februarie 2004 si pana in prezent, numai 30 de nume au fost sterse de pe lista celor mai mari miliardari ai anului trecut, printre acestia numarandu-se cinci colegi ai rusului Mihail Hodorkovski si magnatul Robert Pritzker, mostenitorul unui lant hotelier.
Pe de alta parte, printre castigatori se numara Sergey Brin si Larry Page, actionari in cadrul companiei Google, care anul trecut si-au facut debutul pe lista bogatasilor lumii, cu o avere de un miliard de dolari fiecare. Cei doi au urcat, anul acesta, aproape 500 de pozitii, pana pe locul 55, averea neta crescand pana la 7,2 miliarde de dolari, dupa ce compania a fost listata la bursa, in august 2004. Brin si Page, in varsta de 31, respectiv 32 de ani, sunt doi dintre cei 29 de miliardari sub 40 de ani.
Media de varsta a miliardarilor de top de anul acesta este de 64 de ani, titlul de cel mai tanar bogatas revenindu-i germanului Albert von Thurn und Taxis, cu o avere de doua miliarde de dolari. Pete Newcomb, senior editor al revistei Forbes, a precizat ca topul a fost intocmit pe baza pretului actiunilor cotate la bursa, de la inchiderea sedintei de la 11 februarie.

Primii 20 de bogati ai lumii

Desi cei 20 reprezinta doar trei la suta din clasamentul revistei Forbes format din 691 de persoane, averea acestora reprezinta 19 la suta din totalul veniturilor persoanelor incluse in clasament.
Clasamentul celor mai bogati 20 de oameni din lume este urmatorul:
1. William Gates III 46,5 miliarde de dolari
Cum a facut avere: fondator Microsoft
2. Warren Buffett 44 miliarde de dolari
Cum a facut avere: compania Berkshire Hathaway
3. Lakshmi Mittal 25 de miliarde de dolari
Cum a facut avere: compania Mittel Steel
4. Carlos Slim Helu 23,8 miliarde de dolari
Cum a facut avere: compania Telecom
5. Printul Alwaleed Bin Talal Alsaud 23,7 miliarde de dolari
Cum a facut avere: investitii
6. Ingvar Kamprad 23 de miliarde de dolari
Cum a facut avere: compania Ikea
7. Paul Allen 21 de miliarde de dolari
Cum a facut avere: cofondator Microsoft, investitii
8. Karl Albrecht 18,5 miliarde de dolari
Cum a facut avere: supermarket-uri
9 Lawrence Ellison 18,4 miliarde de dolari
Cum a facut avere: compania Oracle
10. S. Robson Walton 18,3 miliarde de dolari
Cum a facut avere: mostenitor Wal-Mart
11. Jim Walton 18,2 miliarde de dolari
Cum a facut avere: mostenitor Wal-Mart
12. John Walton 18,2 miliarde de dolari
Cum a facut avere: mostenitor Wal-Mart
13. Alice Walton (cea mai bogata femeie din lume) 18 miliarde de dolari
Cum a facut avere: mostenitor Wal-Mart
14. Helen Walton (cea mai bogata femeie din lume) 18 miliarde de dolari
Cum a facut avere: mostenitor Wal-Mart
15. Kenneth Thomson si familia 17,9 miliarde de dolari
Cum a facut avere: edituri
16. Liliane Bettencourt 17,2 miliarde de dolari
Cum a facut avere: fondator L'Oréal
17. Bernard Arnault 17 miliarde de dolari
Cum a facut avere: LVMH (director de achizitii)
18. Michael Dell 16 miliarde de dolari
Cum a facut avere: compania Dell
19. Sheldon Adelson 15,6 miliarde de dolari
Cum a facut avere: casinouri, hoteluri
20 Theo Albrecht 15,5 miliarde de dolari
Cum a facut avere: supermarket-uri


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.