Situatia cluburilor din Divizia A tinde sa devina una dramatica dupa ce seful LPF, Dumitru Dragomir, nu a reusit sa ajunga la un numitor comun cu ministrul de Finante, Ionut Popescu, in ceea ce priveste datoriile acestora catre bugetul de stat.

Situatia cluburilor din Divizia A tinde sa devina una dramatica dupa ce seful LPF, Dumitru Dragomir, nu a reusit sa ajunga la un numitor comun cu ministrul de Finante, Ionut Popescu, in ceea ce priveste datoriile acestora catre bugetul de stat.
Suma totala a datoriilor se ridica la aproape 19 milioane de euro, iar la ea "contribuie" aproape toate divizionarele A. Singurele echipe care sunt la zi cu plata impozitelor si nu au nici un fel de litigiu din acest punct de vedere sunt doar Farul si CFR Cluj. Celelalte, in cazul in care nu isi achita datoriile, risca sa nu mai participe la viitoarea editie de campionat.
La unele cluburi situatia nu este chiar dramatica, suma restanta putand fi acoperita cu un mic efort in perioada urmatoare. Rapid spune ca mai are de reglat doar cateva conturi pentru a fi pe zero, Bistrita are o restanta de 7,5 miliarde de lei, iar Bacaul are 4 miliarde pe care anunta ca le va plati pana la sfarsitul acestei luni. Viorel Ilinca se chinuieste zilele acestea sa privatizeze clubul din Trivale, viitorii actionari ai lui FC Arges urmand a achita cel mai probabil datoriile acumulate de club. O situatie speciala pare a fi la Dinamo, conducerea din Stefan cel Mare judecandu-se in instanta cu statul roman pentru o datorie ce se ridica la peste 20 de miliarde de lei. La alte cluburi situatia este insa dramatica, lipsa fondurilor si mai ales a perspectivelor facandu-le sa nu stie daca vor mai putea ramane pe viitor in campionat. FC National - 15 miliarde, Apulum - 20 miliarde, Sportul - 20 miliarde, Poli Iasi - 19 miliarde si mai ales Otelul Galati - peste 80 de miliarde de lei - se vad in postura dezastruoasa. De altfel, directorul executiv al galatenilor, Catalin Tofan, s-a plans ca nu a mai putut face transferuri din cauza blocarii conturilor. "Am incercat cu disperare sa gasim solutii, insa fara rezultat. Nu putem face absolut nimic. Degeaba primim bani din combinat daca nu putem sa ne atingem de ei din cauza blocarii conturilor. Spre exemplu, ne-am inteles pentru transferul lui Zeciu, dar nu putem sa-l materializam. Asteptam cartea verde pentru a-l putea legitima, dar pentru a o primi trebuie sa platim, iar noi nu putem face acest lucru", a declarat Catalin Tofan.

Dragomir va trimite azi la minister propunerea LPF

Presedintele LPF, Dumitru Dragomir, a precizat ca ministrul de Finante a cerut o situatie cu datoriile fiecarui club si o propunere scrisa din partea LPF. "Am trimis adrese tuturor cluburilor sa trimita situatia financiara, ce penalitati au, sub controlul Fiscului, asa cum s-a facut pana acum. Voi face o situatie detaliata pentru fiecare club in parte, iar pana vineri (astazi) ii voi trimite aceasta oferta in scris", a comentat Dragomir. Acesta incearca sa acopere cat mai repede, din drepturile TV, o parte din datoriile cluburilor, urmand ca acestea sa nu mai treaca pe la echipe si sa fie trimise direct la Ministerul Finantelor.
Presedintii formatiilor din primul esalon sunt de acord sa cedeze direct 20 la suta din drepturile TV, ceea ce ar reprezenta aproximativ 1 milion si jumatate de dolari intr-o prima transa, urmand apoi a discuta reesalonarea datoriilor. Totusi, suma este destul de mica fata de cuantumul datoriilor, ce se ridica la 19 milioane de euro, si este greu de crezut ca Ministerul Finantelor va fi de acord cu aceasta propunere. Dragomir va incerca insa in zilele urmatoare sa-l convinga pe primul-ministru Tariceanu sa accepte o reesalonare a datoriilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin