Unele confederatii sindicale sunt de parere ca anuntul reflecta ingrijorarea provocata la Palatul Victoria de protestele de strada impotriva schimbarii actului normativ.
Patronatele spera ca Guvernul isi va respecta, totusi, promisiunea, facut

Unele confederatii sindicale sunt de parere ca anuntul reflecta ingrijorarea provocata la Palatul Victoria de protestele de strada impotriva schimbarii actului normativ.
Patronatele spera ca Guvernul isi va respecta, totusi, promisiunea, facuta si in fata investitorilor straini, de a flexibiliza piata muncii.
Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, nu mai crede ca actul normativ de modificare a Codului muncii va fi schimbat in cursul acestui an. Motivul: calendarul discutiilor fixat prin memorandumul incheiat anul trecut de Guvern cu FMI a fost depasit. Conform calendarului, in martie, discutiile cu patronatele si sindicatele
trebuia finalizate, pentru ca actul normativ sa fie adoptat in Parlament in luna iunie.
Barbu considera ca amendarea legii Codului muncii presupune o dezbatere mai larga, insa termenul fixat in memorandumul cu FMI pe tema Codului muncii a fost depasit. "Este de inteles, nu poti sa modifici peste noapte un act normativ de o asemenea amploare. Este greu sa vii cu o impunere, fara dezbateri. (...) Nu am discutat cu reprezentantii FMI pe aceasta tema, insa sunt convins ca exista intelegere", a declarat ministrul Muncii. Potrivit calendarului convenit cu FMI privind modificarea CM, in luna martie trebuia finalizate discutiile cu patronatele si sindicatele, pentru ca actul normativ sa fie adoptat in Parlament in luna iunie.
Liderul CNSLR Fratia, Marius Petcu, considera ca afirmatia ministrului Muncii, referitoare la Codul muncii, nu a fost facuta pe propria raspundere, ci a fost precedata de acordul premierului Calin Popescu Tariceanu.
"Declaratia ministrului Barbu se inscrie in linia celor pe care dl premier le-a facut la ultima intalnire cu noi. In principiu, se considera prea strans calendarul. E posibil ca apropierea actiunilor noastre de protest sa fi starnit ingrijorare. Daca se va intampla asa, noi vom fi multumiti. Avem un Cod al muncii european, care are la baza Conventiile Internationale la care Romania este parte", ne-a declarat Petcu.
Ministrul Barbu crede ca abia in vara va exista un punct de vedere comun al partenerilor sociali pe tema Codului muncii. "Nu cred ca actul normativ de modificare a Codului muncii va ajunge in Parlament mai devreme de toamna acestui an. Si cred ca discutiile vor fi destul de dure, mai ales in Parlament", a mai spus ministrul Muncii. Anuntul facut de acesta nu a fost insa la fel de bine primit si de catre partea patronala. Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, spera totusi ca, pana la sfarsitul lunii, discutiile cu sindicatele sa fie finalizate: "Facem un efort. Daca se doreste, putem modifica. Articole nu sunt multe. Exceptand doua-trei elemente care ne diferentiaza pe noi (n.r. - patronatele) de sindicate, celelalte diferente sunt de nuanta", a precizat, pentru "Curierul national", Ovidiu Nicolescu.
In ciuda declaratiei ministrului Muncii, presedintele CNS - Cartel Alfa, Bogdan Hossu, este de parere ca legislatia muncii va fi totusi modificata in cursul acestui an: "Va fi modificat (n.r.-Codul muncii). Nu la nivelul profunzimii. Daca ministrul Barbu face asemenea declaratii inseamna ca Guvernul e instabil psihic. Mai intai ne-a obligat sa acceptam modificarile, reusisem sa pornim pe calea dialogului cu patronatele, iar acum... Trecerea dintr-o extrema in alta este extrem de suspecta pentru mine", ne-a declarat Hossu.

Joi, 6.000 de transportatori protesteaza in Capitala

Confederatiile sindicale si Conventia Nationala a Transportatorilor din Romania incep protestele de strada, principala nemultumire a sindicalistilor fiind legata de propunerile de modificare a Codului muncii, act normativ pe care-l sustin in actuala varianta. Maine, Conventia Nationala a Transportatorilor din Romania va organiza un mars de protest in Capitala, la care vor participa aproape 6.000 de oameni. Mitingul transportatorilor este autorizat sa inceapa la ora 10.00, protestatarii urmand sa se adune in fata Ministerului Transporturilor pana la 11.00. Cei 6.000 de sindicalisti vor pleca in mars catre sediul Executivului. Potrivit organizatorilor, circulatia va fi blocata temporar pe arterele pe care va trece convoiul protestatarilor.

Pensii mai mari pentru 82.000 de varstnici

Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a declarat ca beneficiarii primei etape de recorelare a pensiilor vor primi drepturile banesti incepand din 14 martie, insa mai putin de jumatate dintre acestia vor incasa pensii majorate - aproape 82.000 de pensionari. Dintre cei 81.990 de beneficiari ai pensiilor marite, in jur de 9.000 vor primi in plus la pensie sume cuprinse intre cateva mii de lei si 100.000 de lei, 33.000 de persoane - intre 100.000 lei si 500.000 de lei, 24.000 de persoane - intre 500.000 de lei si un milion de lei, iar 14.000 de pensionari au venituri mai mari cu un milion de lei, incepand cu 14 martie. Prima etapa de recalculare presupune un efort suplimentar lunar de la bugetul asigurarilor sociale de 49,3 miliarde de lei. A doua etapa de recalculare a pensiilor va fi finalizata in vara, iar procesul vizeaza reactualizarea a peste 1.128.000 dosare de pensie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.