Pe o ploaie mocaneasca, cetatenii Republicii Moldova au inceput ieri dimineata devreme sa se prezinte la urnele de vot din intreaga tara, pentru a-si alege viitorul Parlament, din care va rezulta viitorul presedinte si viitorul Guvern. In ciuda vremi
Pe o ploaie mocaneasca, cetatenii Republicii Moldova au inceput ieri dimineata devreme sa se prezinte la urnele de vot din intreaga tara, pentru a-si alege viitorul Parlament, din care va rezulta viitorul presedinte si viitorul Guvern. In ciuda vremii neprietenoase, cei mai multi basarabeni au ales sa se prezinte la urne in timpul diminetii, astfel ca sectiile de votare erau pline la inceputul zilei, cand afara turna cu galeata, iar in jurul orei trei dupa-amiaza, cand iesise soarele, sectiile de votare erau apropape goale.
Liderul Opozitiei democratice anti-comuniste din Republica Moldova, Iurie Rosca - presedinte al Partidului Popular Crestin Democrat - a fost unul din cei care si-au exprimat votul in cursul diminetii. "Am votat pentru o schimbare adevarata, pentru democratie, pentru reforma, pentru refacerea economica a Republicii Moldova si pentru reorientarea ei spre Uniunea Europeana si Alianta Nord-Atlantica, pentru independenta reala a tarii, pentru integritatea ei si pentru un viitor mai bun al copiilor nostri", a declarat liderul crestin-democratilor basarabeni dupa exprimarea votului.
In cursul diminetii de ieri s-au prezentat la vot si liderul Partidului comunistilor, actualul presedinte Vladimir Voronin, dar si seful Blocului Moldova Democrata, Serafim Urechean.
Pana ieri seara nu erau evidente fraude electorale masive, desi s-au inregistrat mai multe probleme in numeroase sectii de votare. Astfel, exista informatii ca fostul presedinte al Consiliului electoral de circumscriptie Chisinau la alegerile din 1999 si 2003, Ion Plesca, aflat in prezent pe listele Blocului Moldova Noastra, ar fi avut in ultimele zile mai multe intrevederi si contacte telefonice cu presedintii birourilor sectiilor de votare din municipiul Chisinau, instruindu-i cum sa procedeze la numararea voturilor pentru a avantaja BMD. Conform unor informatii neconfirmate, mai multi presedinti de sectii si membri ai acestora ar fi fost platiti de formatiunea lui Serafim Urechean, pentru a favoriza BMD in cadrul numararii voturilor.
La doua sectii de votare din Chisinau vizitate de reporterul ZIUA, observatorii moldoveni prezenti au declarat ca nu au existat probleme deosebite. Conform cifrelor oferite de presedintii sectiilor de votare de la cele doua sectii, ieri la ora 3 votasera aproximativ 50-55 la suta din alegatorii aflati pe liste. Observatorii prezenti in sectiile de votare erau increzatori ca posibilitatea de fraudare a alegerilor a fost mult limitata de faptul ca fiecarui elector i se aplica stampila "votat" direct pe una din paginile cartii de identitate. Cu toate acestea, multi dintre molodveni se temeau ieri ca vor fi persecutati la locurile de munca pentru faptul ca si-au exprimat dreptul de vot, cu toate ca stampila "votat" de pe buletin nu mentioneaza numele persoanei votate.
Transnistria, cheia alegerilor
Ieri seara, in interiorul PPCD exista teama ca alegerile ar putea fi influentate negativ in favoarea candidatilor pro-moscoviti prin intermediul urnelor amenajate pentru moldovenii din Transnistria. Astfel, vicepresedintele PPCD, Vlad Cubreacov, a declarat in exclusivitate pentru ZIUA ca in cele 9 sectii de votare amenajate in dreapta Nistrului pentru moldovenii din Transnistria era o aglomeratie foarte mare. Conform sursei citate, la ora 9 dimineata, la cele 9 sectii destinate moldovenilor din Transnistria votasera la fel de multe persoane cat votasera pe intreg restul teritoriului Republicii Moldova! Liderul PPCD si-a exprimat ingrijorarea ca "voturile din Transnistria pot da peste cap intregul proces electoral din Republica Moldova". Practic, cea mai mare problema este aceea ca la sectiile de votare destinate moldovenilor din Transnistria se poate vota cu actele de identitate sovietice emise pe vremea lui Leonid Brejnev, nefiind necesara posesia unui act de identitate emis de Republica Moldova.
Surse din cadrul PPCD au confirmat ieri ziaristilor romani si straini prezenti la Chisinau ca in acest context exista posibilitatea ca la sectiile de vot pentru moldovenii din Transnistria sa vina in numar mare cetateni din Federatia Rusa care sa isi exprime in mod ilegal dreptul de vot si sa influenteze astfel alegerile din Republica Moldova in favoarea Moscovei.
Ultima ora: PPCD pe locul 2!
Ieri dupa-amiaza, un sondaj realizat la iesirea de la urne in jurul pranzului a facut valuri in lumea politica din Republica Moldova. Astfel, agentia rusa News.ru a transmis ieri un exit-poll realizat de Gallup in intreaga Republica Moldova, in care comunistii erau creditati cu 39 la suta din voturi, PPCD cu 15 la suta din voturi iar BMD cu 13 la suta din voturi. Sondajul era pastrat secret ieri, existand teama ca el ar putea influenta semnificativ alegatorii in cazul in care ar fi fost publicat.
Totusi, este de remarcat ca daca acest sondaj isi pastreaza proportiile in cadrul rezultatelor finale, exista posibilitatea ca Blocul Moldova Noastra sa nu reuseasca sa acceada in Parlament, deoarece o alianta cu cel putin 3 partide (cum este BMD) trebuie sa obtina 12 la suta din voturi, in contextul in care blocul condus de Serafim Urechean era creditat ieri cu numai 13 la suta in sondajul prezentat de News.ru sub identitatea Gallup. Prin urmare, in cazul ramanerii BMD in afara Parlamentului Opozitia anti-comunista reprezentata de crestin-democrati ar putea obtine mult mai multe mandate parlamentare.
Oamenii Moscovei vor sa deturneze manifestatiile pro-democratie
Ieri seara, cei care se pregateau de manifestatii de protest in centrul Chisinaului erau reprezentantii Blocului Moldova Noastra, conform unor surse oficiale de rang inalt din PPCD. Astfel, opozitia de carton reprezentata de formatiunea lui Serafim Urechean avea de gand sa puna corturi galbene in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, pentru a contesta alegerile.
Reprezentantii adevaratei Opozitii anti-comuniste din Basarabia, PPCD, se aflau ieri seara in expectativa, fiind oricum ingrijorati de faptul ca oamenii Moscovei din cadrul BMD se pregatesc sa incerce sa deturneze miscarea pro-democratica din Moldova.
La manifestatiile planuite de BMD in centrul Chisinaului ar putea incerca sa participe si alegatorii moldoveni din Transnistria, care aveau ieri asigurat transportul pana in Chisinau de catre organizatiile moldovenesti supuse separatistilor transnistreni.
Surse mediatice din Chisinau relatau ieri ca liderul BMD, Serafim Urechean, a primit sprijinul declarat al liderului separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov.
Rusia, in alarma in Transnistria
Pe de alta parte, Rusia a plasat ieri in stare de alerta trupele sale din Transnistria, potrivit agentiilor de presa ruse. Potrivit unui oficial militar rus care a tinut sa-si pastreze anonimatul, fortele rusesti nu vor interveni insa in situatia interna a Republicii Moldova. Aproximativ 1.800 de militari rusi se afla in Transnistria, militari pe care Rusia refuza sa ii retraga de 6 ani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.