Un deputat irakian a declarat, intr-un interviu televizat, ca eliberarea Giulianei Sgrena a fost negociata de autoritatile italiene, rapitorii solicitand un milion de dolari. intre timp, autoritatile de la Roma continua ancheta pentru a determina ci

Un deputat irakian a declarat, intr-un interviu televizat, ca eliberarea Giulianei Sgrena a fost negociata de autoritatile italiene, rapitorii solicitand un milion de dolari. intre timp, autoritatile de la Roma continua ancheta pentru a determina circumstantele in care jurnalista a fost ranita de americani dupa eliberare. in incident a murit un agent secret italian, fapt ce a starnit un val de proteste si nemultumiri in aceasta tara. Directorul cotidianului italian "Il Manifesto", Gabriele Polo, a declarat ca nu stie daca pentru eliberarea colaboratoarei sale Giuliana Sgrena a fost platita o rascumparare, intrucat aceasta nu era de competenta sa, informeaza AP. in schimb, el a recunoscut ca aceasta eliberare era negociata de cateva saptamani.
Yonadam Kanna, deputat crestin si secretar general al Miscarii Democratice asiriene din Irak, s-a declarat mai bine documentat, desi a afirmat ca informatiile pe care le detine sunt "neoficiale". intr-un interviu acordat televiziunii publice belgiene RTBF, el i-a indicat pe rapitori Giulianei Sgrena drept un grup de fosti adepti ai regimului lui Saddam Hussein. Acestia au cerut drept rascumparare un milion de dolari. Negocierile au avut loc la Bagdad si in imprejurimile capitalei irakiene. Din partea italiana, negocierile au fost conduse de personal din cadrul ambasadei.
Un deputat al formatiunii de guvernamant Forza Italia, Carlo Taormina, avocat si fost secretar de stat al lui Berlusconi, a sustinut si el ideea ca a fost platita o rascumparare, ca in "cazul celor doua Simone", Toretta si Pari, colaboratoare ale unei asociatii umanitare italiene pacifiste.

Tensiuni intre americani si italieni dupa moartea unui agent secret

Un incident provocat de soldatii americani stationati in Irak a creat tensiuni la nivel inalt intre Italia si SUA. Giuliana Sgrena a fost ranita de tirurile americanilor la scurt timp dupa ce fusese eliberata de cei care o tineau ostatica. Sgrena se indrepta catre aeroportul din Bagdad intr-o masina, insotita de Nicola Calipari (foto), un agent al serviciilor secrete italiene, in momentul in care a devenit tinta tirurilor americane. Calipari a fost ucis in momentul in care incerca sa o apere pe femeie. Giuliana Sgrena a reusit sa scape cu viata, dar a fost ranita la un umar.
in urma acestui incident, presedintele SUA l-a sunat pe omologul sau italian pentru a-i cere scuze si pentru a-i spune ca va cere deschiderea unei anchete. Mass-media italiene nu s-au sfiit sa acuze fortele americane de atacarea intentionata a masinii in care se afla Sgrena, jurnalista fiind cunoscuta pentru pozitia sa antiamericana.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.