Presedintele Comitetului pentru relatii externe din Senatul SUA, Richard Lugar a propus o rezolutie, intitulata "Opinia senatului privind actiunile Rusiei fata de Moldova si Georgia", informeaza AP Flux. "Rusia si-a finalizat evacuarea din Moldova a
Presedintele Comitetului pentru relatii externe din Senatul SUA, Richard Lugar a propus o rezolutie, intitulata "Opinia senatului privind actiunile Rusiei fata de Moldova si Georgia", informeaza AP Flux. "Rusia si-a finalizat evacuarea din Moldova a tehnicii sale militare, limitata de prevederile Tratatului privind Armele Conventionale din Europa, insa, pana in prezent, nu si-a evacuat trupele din Moldova, asa cum a promis la summit-ul OSCE de la Istanbul, din 1999", se arata in rezolutie.
De asemenea, documentul revede ca "pe parcursul anului 2004, Rusia nu a inregistrat nici un progres in vederea indeplinirii promisiunii sale privind evacuarea fortelor armate din Moldova". Richard Lugar a declarat ca, de asemenea, nu a fost solutionata problema prezentei fortelor rusesti pe teritoriul Georgiei. "Rusia si-a evacuat o parte din tehnica militara, ce depasea limita FACE. Pana in prezent, insa, nu a fost obtinut un acord cu Georgia in ceea ce priveste statutul bazei militare din Gudauta, precum si asupra termenelor de aflare a trupelor ruse la bazele din Ahalkalaki si Batumi", se arata in document. In proiectul rezolutiei este exprimat dezacordul SUA fata de inchiderea Misiunii OSCE la frontiera dintre Georgia si Rusia, a carei activitate, dupa cum se mentioneaza in document, a fost sistata la insistenta partii ruse.
In proiectul rezolutiei se contine, de asemenea, intentia SUA de a exercita, "in cooperare cu aliatii sai europeni, o presiune diplomatica dura in scopul continuarii activitatii misiunii de monitorizare la frontiera cu Georgia". Totodata, in document se arata ca, in cazul sistarii activitatii misiunii OSCE, SUA si aliatii sai intentioneaza "sa insiste asupra unei alte prezente pentru monitorizarea obiectiva a trecerii granitei de-a lungul frontierei dintre Georgia si republicile rusesti Cecenia, Daghestan si Ingusetia". Prezentand proiectul rezolutiei, senatorul Lugar a declarat ca "situatia in domeniu securitatii din aceasta regiune se va inrautati si mai mult, daca Rusia nu-si va indeplini angajamentele privind evacuarea trupelor din Moldova si Georgia si daca misiunea de observare a OSCE la frontiera isi va sista activitatea". (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.