Alegerile din Republica Moldova si intentia Dumei de Stat de a introduce sanctiuni impotriva Chisinaului pentru "politica inadecvata in privinta Transnistriei" sunt teme intens comentate de presa aparuta sambata la Moscova, informeaza Rusia la Zi.
Rossiiskaia Gazeta atrage atentia ca, daca vor fi aplicate preconizatele sanctiuni, economia Moldovei pur si simplu se va prabusi. Totusi, scrie ziarul citat, "toti cei cu care am vorbit la Chisinau considera ca decizia Dumei de Stat este mai curand o atentionare electorala decat o cale spre actiuni concrete. Directorul Centrului de Studii Strategice, doctorul in stiinte economice Anatoli Gudim, considera ca "legislativul rus nu poate sa isi schimbe modul de a privi ce se intampla in jurul Rusiei. Pentru el nu au devenit o lectie nici Georgia, nici Ucraina, nici tarile baltice, contra carora totusi nu au fost introduse sanctiuni. Nu este oportun a testa aceasta metoda pe Moldova, mai ales din cauza luminii pe care o va arunca asupra Rusiei pe cale de a intra in OMC".
"Moscova trebuie sa apere interesele cetatenilor rusi"
Dar Valeri Klimenko, liderul miscarii politice si sociale "Ravnopravie", pe care poporul moldovean o numeste "partidul rus", este de o alta parere: "Pozitia Dumei de Stat este adecvata politicii promovate de Chisinau. Adevarul este ca in Transnistria traiesc 80.000 de rusi. Iar Moscova pur si simplu s-a angajat deschis sa apere, in cadru legal, drepturile si interesele cetatenilor rusi, oriunde s-ar afla ei - in Antarctida sau Transnistria. Politica oficialilor de la Chisinau si in primul rand a presedintelui Voronin i-a adus pe transnistreni la limita supravietuirii".
Cursul politicii externe nu poate fi indiferent
Tribuna reaminteste ca pentru Moldova, alegerile sunt un mare eveniment politic: dupa lege, parlamentul acestei tari alege presedintele. De aceea, de rezultatul scrutinului depinde cursul politic extern ce va fi adoptat de Moldova pentru anii urmatori. Pe acest fond, Tribuna considera justificata reactia emotionala a deputatilor rusi. Problema este acum in ce fel va reactiona executivul de la Moscova la initiativa parlamentarilor. "Pe de o parte, Rusia are un instrument puternic de influenta economica pentru republica recalcitranta. Nu este un secret ca Moldova este total dependenta de livrarile rusesti de petrol si gaze. Iar piata principala de desfacere a marfurilor sale este Rusia. si ca sa spunem adevarul despre ┤gastarbeiterii¬ moldoveni, familii intregi vin in Rusia sa isi castige existenta. Totusi, posibila introducere de sanctiuni impotriva Moldovei are si un revers al medaliei. Se stie, de exemplu, ca la functionarea companiilor vinicole participa activ capitalul rusesc. Ca un bumerang, sanctiunile pot lovi si in rusi. Chiar si in ceea ce priveste inasprirea regimului de viza pentru muncitorii straini. In realitate, economia rusa se sprijina pe umerii muncitorilor moldoveni care lucreaza fara pretentii. Orice familie din Moscova stie ca, daca vrea sa isi renoveze apartamentul, cea mai buna afacere este sa angajeze moldoveni. Dar, se pare, politica este mai presus de economie".(Rusia la Zi)