In anul 2002, cu putin inainte de Craciun, Guvernul Nastase l-a blagoslovit pe Inalt Prea Sfintia Sa Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, cu podgoriile IAS Nazarcea din localitatea Ovidiu, judetul Constanta. Manevra duhovniceasca s-a facut fara ca obie
In anul 2002, cu putin inainte de Craciun, Guvernul Nastase l-a blagoslovit pe Inalt Prea Sfintia Sa Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, cu podgoriile IAS Nazarcea din localitatea Ovidiu, judetul Constanta. Manevra duhovniceasca s-a facut fara ca obiectivul sa fie scos la licitatie, iar executivul, condus atunci de Adrian Nastase, a sters datoriile de peste 15 miliarde lei ale IAS-ului si a mai acordat din fondurile speciale (adica din banii publici) alte trei miliarde de lei. Prin decizia guvernului Nastase, IAS-ul a fost trecut in administrarea bisericii, mai exact a Arhiepiscopiei Tomisului. Ulterior, pe langa cele aproximativ sase sute de hectare de la Nazarcea, tot gratuit, Arhiepiscopia a mai primit in administrare bunuri imobile si mobile subevaluate, care oricum sunt evaluate la sute de mii de dolari. Patrimoniul fostului IAS Nazarcea din judetul Constanta - pana mai ieri, Societatea Comerciala Nazarcea-Ovidiu SA - se ridica la o valoare de sute de miliarde de lei. IPS Teodosie a ravnit si la via de la Niculitel, de unde a luat, prin maicutele de la manastirea de la Saon si calugarii de la Niculitel, cea mai productiva parte a viei.
Fiecare isi ia cat vrea din vie
Privatizarea societatii comerciale Sarica Niculitel a avut loc in luna decembrie 2000, o data cu incheierea contractului de vanzare - cumparare si a contractului de concesionare a terenului, inregistrat cu numarul 88/19.12.2000. Pachetul majoritar de actiuni a fost adjudecat de SC 2N Communication SRL, care apartine investitorului spaniol Fernandez de Lecetea. Tot atunci s-a incheiat si contractul de concesionare a terenului, care are acelasi numar, si s-a incheiat pe o perioada de 49 de ani. Potrivit acestuia, SC Sarica Niculitel, a preluat pentru perioada anterior amintita 586 de hectare, cu plantatii de vii care au devenit mijloace fixe ale noului patron. Investitorul a sperat intr-o stare de normalitate si a crezut ca proprietatea si contractul in forta vor fi respectate. Numai ca investitorului i s-a demonstrat ca este altfel. Directorul general Floarea Popescu, ce conduce afacerea investitorului spaniol, spune ca incepand din anul 2001, dar mai ales in anii 2002 si 2003, ca urmare a procesului de reimproprietarire a persoanelor fizice si juridice expropriate de regimul comunist, prin Sucursala Administratiei Domeniului Statului Tulcea, Prefectura, Comisia Judeteana de improprietarire si comisiile comunale din Somova si Niculitel, s-a dispus retrocedarea de terenuri din suprafata concesionata catre SC 2 N Comunications SRL, aflata sub contract impreuna cu suprafata de vie si elementele de sustinere.
"In felul acesta, suprafata concesionata initial, in anul 2001, a fost diminuata cu 163 de hectare, fara ca actionarul majoritar sa fie consultat sau macar informat. Astfel ca, in primavara lui 2002, ne-am trezit pe plantatie cu cateva maicute care taiau via, in cadrul lucrarilor de sezon. Am mai aflat ca administratia celor doua manastiri avea si acte pentru loturile pe care le folosea", ne-a povestit Floarea Popescu. Nimeni nu a tinut seama ca plantatia si elementele de sustinere a viei sunt active ale societatii, iar instrainarea acestora unilateral de catre reprezentantii statului este considerata o masura abuziva, de incalcare a contractului de achizitie, prin care se creeaza un imens prejudiciu societatii si investitorului spaniol. Alfonso Carlos Cadaval pierde o importanta suprafata de vie si nu mai are nici un interes in mentinerea societatii. Acum, societatea comerciala Sarica Niculitel se afla in proces cu Administratia Domeniilor Statului, pentru un prejudiciu de 11,316 miliarde de lei, reprezentand pretentii pentru plantatii de vie in suprafata de aproape 50 de hectare, cu tot ce trebuie: butuci, spalieri, sarma. Totodata, pentru aceeasi suprafata, societatea a mai chemat in instanta patru proprietari de vie, ADS si manastirile Saon si Cocos, astfel incat sa se dispuna instituirea dreptului de retentie asupra plantatiei de vie aflata in proprietatea acestora, conform titlurilor ce le detin. Intre timp, directorul societatii s-a adresat inclusiv Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti in speranta ca va rezolva ceva.
Maicute pe plantatie
Legea este foarte clara: atunci cand se face o retrocedare, trebuie sa fie anuntat si sa participe la punerea in posesie si reprezentantul societatii din terenul careia se ia suprafata in cauza.
"Dupa ce le-am gasit pe maicutele de la manastirea Saon, care sigur au intrat in vie cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintiei sale Teodosie, ne-am trezit cu fel de fel de oameni la birourile noastre care ne spuneau ca au si ei terenuri repartizate aici", ne-a declarat directorul general al societatii. De data aceasta, IPS Teodosie s-a orientat spre o vita mai nobila, special creata pentru fabricarea sampaniei.
Acest soi de vita, tip "gordon genevez", necesita o pregatire deosebita. Potrivit specialistilor in viticultura, soiul este ridicat in forma inalta. In momentul de fata, in tara sunt doar doua astfel de plantatii, una fiind cea de la Niculitel. Mai trebuie adaugat ca aceasta plantatie este una tanara, cu rod de aproape 20 de tone la hectar.
Repartizarea terenurilor pentru noii proprietari nu s-a facut dintr-o margine, asa cum ar fi fost normal intr-un lot compact.
Persoanele care au devenit proprietari de "gordon genevez" au primit loturi pe unde era via mai buna, cu densitatea mare de butuci si plantatie tanara. In felul acesta, statul a prejudiciat firma concesionara cu circa opt sute de butuci pe hectar care se regasesc in loturile date manastirilor si celor improprietariti. SC Sarica Niculitel a ramas cu loturi de vita rarita si imbatranita.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.