Biserica Ortodoxa Romana a marcat la sfarsitul saptamanii trecute doua evenimente de referinta ale istoriei sale, 120 de ani de la recunoasterea autocefaliei (1885) si 80 de ani de la ridicarea la patriarhat (1925). La sedinta solemna a Adunarii Bise
Biserica Ortodoxa Romana a marcat la sfarsitul saptamanii trecute doua evenimente de referinta ale istoriei sale, 120 de ani de la recunoasterea autocefaliei (1885) si 80 de ani de la ridicarea la patriarhat (1925). La sedinta solemna a Adunarii Bisericesti a BOR, prezidata de Parintele Patriarh Teoctist, mitropolitul Moldovei si Bucovinei Daniel a evidentiat semnificatia spirituala si misionara a autocefaliei, prezentand autocefalia drept "libertate in comuniune". Mitropolitul Daniel a citat din actul de autocefalie, subliniind ca aceasta "nu este libertate in izolare si autosuficienta, ci libertate in comuniune, iar comuniunea nu este constrangere, ci comemorare liturgica, consultare frateasca si cooperare practica". Invitat special al Pastriarhului Teoctist, Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, a subliniat ca autocefalia reprezinta doar un act administrativ. "Unii nu au inteles ca proclamarea autocefaliilor bisericilor nationale nu inseamna faramitarea ortodoxiei, aceasta fiind numai un act administrativ, pentru ca noi ne simtim uniti intru Hristos", a spus Patriarhul Bartolomeu in discursul rostit la adunarea solemna.
Cu aceeasi ocazie, Presedintele Traian Basescu si-a exprimat speranta, ca solidaritatea de destin a Bisericii cu natiunea va lua forma unui parteneriat proeuropean, bazat pe transparenta, moralitate si reconstructie sociala. "Consider ca Romania poate avea propria contributie in domeniul interconfesional, avand in vedere deschiderea ecumenica remarcabila pe care Biserica Ortodoxa a manifestat-o in ultimii ani si intelepciunea care o va conduce spre dobandirea unei receptivitati sporite spre solutionarea punctelor sensibile existente inca", a adaugat seful statului. El a apreciat ca responsabilitatea publica, parte a misiunii inalte a Bisericii, se poate reflecta printr-o atitudine deschisa, prin adoptarea unui stil adecvat problematicii acestei perioade, asa cum s-a angajat la intalnirea de la Snagov, din anul 2000. Basescu a mai spus ca Biserica trebuie sa contribuie la construirea unei identitati crestine receptive, demne si responsabile in marea familie europeana.
La adunarea solemna au participat, de asemenea, Regele Mihai si Regina Ana, fostul sef al statului Emil Constantinescu, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, presedintele Academiei Romane, Eugen Simion, reprezentanti ai cultelor religioase.
Ieri, in timpul Sfintei Liturghii solemne oficiata la Biserica Sf. Spiridon din Bucuresti, Sanctitatea Sa Bartolomeu si Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist s-au rugat pentru sanatatea Papei Ioan Paul al II-lea. "Impreuna cu Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul ecumenic, ne-am indreptat gandurile spre Sanctitatea Sa, Papa Ioan Paul al II-lea, rugandu-ne ca Dumnezeu sa-i daruiasca grabnica insanatosire ca sa ne putem reintalni"', a declarat Parintele Patriarh Teoctist. (I.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.