SC Urban SA Ramnicu Valcea a fost descalificata abuziv de la licitatia pentru concesionarea Bazei de Agrement Ostroveni organizata vineri, 4 martie * Edilul municipiului, Mircea Gutau, s-a pus sef la comisia de licitatie si a contestat un act emis chiar de institutia pe care o conduce * Avocatii firmei Urban vor cere anularea licitatiei si il vor reclama pe Gutau la Parchetul National Anticoruptie, Comisia de Abuzuri a Senatului si la Presedintie
Vineri, 4 martie 2005, la Primaria municipiului Ramnicu Valcea a fost repetata licitatia pentru concesionarea Bazei de Agrement Ostroveni. La licitatie au venit trei firme din cele patru care cumparasera caietul de sarcini - printre firmele care s-au prezentat fiind si SC Urban SA, reprezentata de directorul Cristian Popescu (acesta avand mandat de la presedintele societatii sa liciteze pana la castigare).
Constant, primarii evita sa faca parte din comisiile de licitatii pentru a nu pierde din imagine in cazul unor eventuale contestatii. In mod surprinzator, la licitatia de vineri, primarul municipiului Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, s-a pus presedinte de comisie. Asezat la mijlocul mesei, Gutau a inceput sa verifice dosarele depuse de participanti si sa-si dea cu parerea despre legalitatea actelor depuse - desi acestea se depun pe propria raspundere, in fata unui consilier juridic al primariei si sunt controlate, ulterior, de reprezentantii Ministerului de Finante. Initial, Gutau a spus ca firma Urban nu poate sa participe la licitatie, deoarece are litigii cu primaria in alte contracte. Pentru ca persoana care tinea locul juristului primariei nu a putut face dovada, dupa 15 minute de cautari fara succes a existentei acestora (lucru normal pentru ca litigiile nu exista), Gutau a recurs la alta metoda.
Primarul scoate iepurasul de sub masa
"Primarul a scos iepurasul de sub masa si ne-a spus ca avem datorii la bugetul local de peste 100 de milioane de lei, deci nu putem sa participam la licitatie. Aceasta, in conditiile in care noi depuseseram la dosar un certificat fiscal eliberat in data de 2 martie 2005, cu valabilitate cinci zile, potrivit caruia nu datoram nimic bugetului local. Certificatul cu numarul 400/03 martie 2005 este emis de Directia Generala Economico Financiara a municipiului Ramnicu Valcea si semnat de directorul acesteia", a declarat presedintele SC Urban, Teodor Florescu. Primarul Mircia Gutau a invocat faptul ca societatea Urban nu a declarat o reactualizare a valorii imobilelor detinute, deci trebuie sa achite un impozit suplimentar a carui valoare a fost calculata in noaptea dinaintea licitatiei, la ordinul sau.
Edilul Ramnicului a spus ca de cand a fost ales a invatat ceva: "Verific in ziua licitatiei autenticitatea documentelor" si a precizat ca il va sanctiona administrativ pe Alexandru Ghibirdic, directorul Directiei. Totodata, primarul a lasat sa se inteleaga ca recurge la verificarea actelor pentru ca nu are incredere in propriii angajati.

Mascarada unei excluderi suspecte
Avocatul firmei Urban sustine ca este cea mai penibila licitatie din cele cateva sute la care a asistat de-a lungul ultimilor ani. Acesta a criticat si modul de intocmire a caietului de sarcini. "Nu ne permitem sa avem datorii catre stat in conditiile in care participam zilnic la doua sau trei licitatii. Niciodata nu am vazut un caiet de sarcini care sa contina o anexa la o hotarare de consiliu in care au fost aprobate conditiile de participare la licitatie. Anexa ne aduce la cunostinta ca, desi consiliul a aprobat concesionarea intregii baze, in fapt, exista deja contracte pentru anumite spatii. Cine le detine si in baza caror licitatii au fost inchiriate, nu stim. Nu ni s-a acordat procesul-verbal al licitatiei si nici nu ni s-a spus cine sunt cei care fac parte din comisie", a spus avocatul Gelu Valceanu.
"Sunt victima unui act de prostie"
Teodor Florescu ne-a declarat ca SC Urban intentiona sa investeasca doua sau trei milioane de euro pentru modernizarea Bazei de Agrement si sa incheie un parteneriat public-privat cu primaria pe termen lung. Primarul stia despre aceasta intentie si mai stia ca Urban achita lunar si la termen 16 miliarde de lei la bugetul de stat si 2,5 miliarde de lei la bugetul local. Cu toate acestea, a facut tot posibilul sa elimine participarea cunoscutei firme valcene de la licitatie, stiind cu siguranta ca aceasta ar fi castigat-o, iar bugetul local ar fi obtinut bani mai multi in urma concesionarii strandului. Teodor Florescu a declarat ca spera sa participe la o licitatie corecta, desi avea semnale ca nu va fi asa: "Viceprimarul Constantin Monceanu mi-a dat de inteles ca ar fi bine sa nu ne bagam peste ei. Cine sunt ei si cine suntem noi nu stiu si nu ma intereseaza. Nu pot sa ma pronunt daca ma aflu in fata unui act de coruptie, ci mai degraba cred ca suntem victimele unui caz de prostie", spune Teodor Florescu. Acesta a aratat ca, in aceste conditii, avocatii firmei Urban vor cere anularea licitatiei si il vor reclama pe Gutau la Parchetul National Anticoruptie, Comisia de Abuzuri a Senatului si la presedintele Traian Basescu. (D.P.)

P.S. - Cei doi concurenti ramasi in cursa au licitat la pragul minim prevazut de caietul de sarcini - Primaria obtinand 1,3 miliarde de lei, plecand de la un pret de pornire a licitatiei de 1,2 miliarde de lei.
Daca SC Urban SA cere in instanta anularea licitatiei, primaria va ramane in continuare cu "gaura" de 800 de milioane de lei de anul trecut de la Strandul Ostroveni, pentru ca castigatorul licitatiei nu poate incheia contractul cat timp dureaza procesul.