Dupa experienta acumulata dupa 1 mai 2004, Slovacia este acum in masura sa priveasca cu obiectivitate
situatia economica existenta pe piata romaneasca. Miroslav Benacka, consilier comercial in cadrul Sectiei Economice si Comerciale de pe lang

Dupa experienta acumulata dupa 1 mai 2004, Slovacia este acum in masura sa priveasca cu obiectivitate
situatia economica existenta pe piata romaneasca. Miroslav Benacka, consilier comercial in cadrul Sectiei Economice si Comerciale de pe langa Ambasada Republicii Slovacia la Bucuresti, afirma ca acest an este cel mai important pentru Romania, din punct de vedere al alinierii legislative si economice la standardele Uniunii Europene.
Aceasa aliniere trebuie facuta cat mai din timp pentru a reduce impactul produs de procesul de aderare.
Slovacia are o prezenta scazuta pe piata romaneasca, la sfarsitul anului 2004 fiind inregistrate numai 91 de companii, al caror capital se ridica la 707 mii de dolari SUA.
Din nefericire, singura prezenta romaneasca pe piata slovaca este reprezentata de Romanian Cable System Company.
Unul dintre motivele principale ale acestei prezente scazute este mentalitatea investitorilor din cele doua tari.
Acestia trebuie convinsi de existenta beneficiilor unor asemenea investitii, majoritatea fiind atrasi de pietele din vestul Europei.
Conform declaratiei lui Miroslav Benacka, investitorii slovaci sunt atrasi indeosebi de domeniul constructiilor, al turismului, al industriei constructoare de utilaje si de comert.
Una din problemele importante cu care s-au confruntat oamenii de afaceri slovaci a fost lipsa de claritate a legislatiei; problema care in prezent a fost solutionata in mare parte.

Transilvania, zona preferata

Principala zona vizata de investitorii slovaci este Transilvania, atat datorita comunitatilor slovace care locuiesc aici, cat si a distantei mai mici fata de celelalte regiuni ale Romaniei. In Nadlac exista deja Camera de Comert Slovaco-Romana.
Comentand dificultatile cu care s-a confruntat Slovacia dupa aderarea la Uniunea Europeana, Miroslav Benacka a declarat ca una din principalele preocupari ale Guvernului din Romania, pe langa alinierea legislatiei la normele impuse de UE, ar trebui sa fie o corecta informare a IMM-urilor, pregatirea lor pentru a face fata legislatiei UE si a puternicei concurente existente deja pe piata europeana.
De asemenea, Guvernul roman trebuie sa actioneze in privinta scaderii nivelului de coruptie. Primul pas, care a fost adoptarea cotei unice de impozitare de 16 %, trebuie urmat de reducerea altor impozite (sociale, de sanatate, de asigurare).
Sectia Economica si Comerciala de pe langa Ambasada Republicii Slovacia se preocupa de dezvoltarea relatiilor economice dintre cele doua state, organizeaza misiuni economice, asigura consiliere economica si legislativa pentru firmele slovace si romanesti interesate in investitii si parteneriate. Adresa Sectiei este: Strada Otetari nr. 3, sector 2, Bucuresti. tel: (021)312.33.51; fax: (021)312.71.51, e-mail: obeobuc@fx.ro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.