* Un Guvern strans cu usa
* Taranistii, ravniti de toata lumea
* Fantoma anticipatelor, scapata de sub control
* 3 x 25 de trandafiri
* Jos perdelele Cotrocenilor
Razboiul tuturor impotriva tuturor. Averi sechestrate, pe
* Un Guvern strans cu usa
* Taranistii, ravniti de toata lumea
* Fantoma anticipatelor, scapata de sub control
* 3 x 25 de trandafiri
* Jos perdelele Cotrocenilor
Razboiul tuturor impotriva tuturor. Averi sechestrate, personaje importante ale "fostului regim" in puscarie, atacuri asupra unor oameni de afaceri importanti duse prin mass-media cu efect asupra unor intregi afaceri. Toate acestea nu produc decat sperieturi pentru capitalurile autohtone.
Prima lectie de Socialism stiintific ne-a invatat despre capitalism un lucru cert: capitalul este las, el fuge cand simte pericol sau oportunitate in alta parte.
In acest context vom vedea cum capitalurile autohtone, multe facute pe spinarea statului, fara respect fata de lege, vor lua calea insulelor insorite din arhipelaguri virgine. Departe de noi gandul de a apara coruptii sau coruptia. Dar nu putem sa nu aruncam o intrebare simpla: lupta anticoruptie este un scop in sine sau un mijloc? Raspunsul direct este clar: un mijloc, si anume unul pentru a crea dezvoltare economica bazata pe concurenta corecta si eficienta economica. Bazat pe acesta logica circula din ce in ce mai puternic opinia conforma careia un pas important in stabilizarea capitalurilor autohtone ar fi o amnistie generala, un moment zero al moralizarii fortate a capitalurilor romanesti, moment de la care orice paguba adusa bugetului sa fie aspru si rapid sanctionata. O astfel de solutie a fost aplicata in Rusia cu mult succes.
De ce?
* Actualul Guvern, cu o popularitate care scade semnificativ, a parut saptamana trecuta din ce in ce mai strans cu usa. Presiunile la care a fost supus s-au accentuat de la o zi la alta. Dupa un debut optimist al saptamanii guvernamentale - in care Cabinetul lui Calin Popescu-Tariceanu a fost laudat de rezidentul Bancii Mondiale in Romania si apreciat corect de comisarul european pentru extindere, Ollie Rehn, (pentru respectarea planului de aderare si masurile anticoruptie dispuse) -, finalul saptamanii a adus critici si sageti din ce in ce mai dese.
* Pe de o parte, deasupra Cabinetului Tariceanu a stat si continua sa stea "sabia" Fondului Monetar International, institutie cu care nu s-a ajuns inca la o intelegere din cauza refuzului partii romane de a creste TVA. Semnarea Memorandumului cu FMI este un ingredient obligatoriu in ecuatia aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si, constient de aceasta, premierul Tariceanu a inceput sa dea semne de nervozitate. Dinspre U.E. s-au auzit iarasi insistent voci critice la adresa Bucurestiului. Pentru a mai reduce din intensitate criticile formulate de conservatorii europeni, Cabinetul Tariceanu a ajuns sa adopte chiar cele mai severe declaratii de avere din lume pentru demnitari, magistrati, alesi locali si functionari.
* Din pacate, primul ministru, cu toata puterea pe care o are, nu poate da o ordonanta de urgenta prin care taranistii, ravniti acum de toata lumea buna a Europei (ei sunt corespondentii romani ai criticilor conservatori), ori sa intre in Parlament si sa ajunga la putere, ori sa fie cumva "achizitionati".
* Alta presiune asupra Guvernului a venit din directia Cotrocenilor, prin insusi Traian Basescu, care a ajuns sa se pronunte aproape zilnic in favoarea anticipatelor, ori direct, ori prin fostii sai "aghiotanti", Emil Boc si Adriean Videanu. Liberalii au continuat sa taca malc in aceasta chestiune, respectand dorinta sefului lor de a avea liniste din partea PUR pentru a putea guverna. Cu toate acestea, fantoma anticipatelor, scapata de sub control, umbla libera prin Palatul Victoria, generand o suparatoare stare de provizorat, atat in randul demnitarilor, cat si al simplilor functionari.
* Toate intamplarile mentionate, asezonate cu protestele de strada ale sindicalistilor, au ajuns sa preseze foarte tare asupra Guvernului. Ramane de vazut cat de sudata este echipa lui Tariceanu si cat de mult a reusit sa invete din greselile perioadei CDR, pentru a face fata acestui mare stress.
* La 75 de ani, Ion Iliescu a parut ca a descins in curtea PSD pe calul alb, in mijlocul unei garnituri de admiratori "cu greutate". Mai vioi ca niciodata (la cei 3 x 25 de ani cum ii place sa spuna), Iliescu a reusit cu abilitatea-i caracteristica sa-l impinga in corzi pe "greul" Adrian Nastase. La fel au facut si oamenii sai: i-au impins pe marginile arenei politice pe Ioan Rus si Mircea Geoana. Cele cateva voci carcotase care au ramas in PSD sustin insa ca Nastase, care a reusit sa fie cel mai bun premier pe care l-a avut Romania dupa 1990 cum spun ei, nu si-a spus ultimul cuvant in partid si ca nu trebuie declarat inca invins. Chiar daca PSD incearca sa prezinte o imagine de partid aflat in dezbateri democratice interne, este graitor pentru atmosfera de acolo ca Adrian Nastase si Mircea Geoana si-au facut vant prin strainatate, chiar de ziua lui Ion Iliescu, pentru a nu fi vazuti cum depun ofranda la picioarele viitorului presedinte PSD, crezand ca transmit un mesaj clar.
* Presedintele Traian Basescu a gafat cand a cerut identificarea coruptilor neaosi de catre reprezentantii U.E., dar mesajul sau a avut si o parte mai profunda, din pacate incorect inteleasa. Seful statului a transmis raspicat la Bruxelles ca nu mai accepta generalizari ale fenomenului coruptiei asupra a 22 de milioane de romani, majoritatea nevinovati. Vom afla in perioada urmatoare cat de fidel a fost receptat acest mesaj in structurile U.E. Interesant este, de asemenea, faptul ca acelasi mesaj venea si de la Adrian Nastase acum un an, dar pe acesta nu l-a bagat nimeni in seama atunci.
* Atat pentru demnitari, cat si pentru romanii obisnuiti urmeaza o perioada extrem de grea. Scumpirile bat la usa, iar concedierea a circa 9.000 de oameni asteapta semnalul FMI. Semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana pe 25 aprilie este incerta, dupa cum la fel de incerta este si aderarea efectiva, pe 1 ianuarie 2007. Sindicalistii continua din rasputeri sa se lupte impotriva modificarii Codului Muncii, iar "antiinflationistul" leu greu si-a scos deja capul in lume, pe etichetele din magazine.
Ce va fi?
Pentru perioada urmatoare sunt planificate mai multe vizite in strainatate ale presedintelui si premierului. Traian Basescu va pleca in SUA, iar Calin Popescu-Tariceanu va merge in Spania (pentru comemorarea victimelor atentatului de la Madrid) si in Israel.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.