Fostul sef al spionajului romanesc, Catalin Harnagea, ne-a dezvaluit ieri ca "exista o arhiva paralela, in oglinda, a documentelor fostei ICE Dunarea. Este vorba despre arhiva BCR, care a preluat toate documentele fostei Banci Romane de Comert Exteri
Fostul sef al spionajului romanesc, Catalin Harnagea, ne-a dezvaluit ieri ca "exista o arhiva paralela, in oglinda, a documentelor fostei ICE Dunarea. Este vorba despre arhiva BCR, care a preluat toate documentele fostei Banci Romane de Comert Exterior (BRCE), prin intermediul careia s-au derulat toate operatiunile financiare bancare ale ICE Dunarea si implicit ale fostului Departament al Securitatii Statului".
Harnagea ne-a precizat ca in perioada Iulie-Decembrie 2000, Serviciul de Informatii Externe pe care il conducea a efectuat, cu aprobarea CSAT, o investigatie in arhiva fostei ICE Dunarea. Documentatia era impartita in doua, arhiva operativa si cea comerciala. Trei specialisti au reusit in sase luni sa parcurga circa 15 la suta din arhiva comerciala a fostei intreprinderi de comert exterior a Securitatii. E vorba de facturi, extrase de conturi, circuitul banilor vehiculati si persoanele fizice si juridice implicate. A fost intocmit un raport in urma acestei anchete, care a fost pus la dispozitia unei echipe de procurori a Parchetului General. "Voiam sa vedem daca exista un aspect penal in cadrul acestor operatiuni de comert exterior, adica, mai concret, daca bugetul statului a fost prejudiciat de firme sau persoane fizice private, implicate in acele operatiuni", a afirmat Harnagea.
In Decembrie 2000, o data cu venirea la putere a PSD, totul a fost oprit. Fostul director al SIE este de parere ca actuala decizie a CSAT, de a declasifica din nou arhiva ICE Dunarea, trebuie sa aiba ca punct de pornire raportul facut de SIE in 2000. "Cel mai important lucru pentru a ajunge la adevar este verificarea legaturilor bancare, din arhiva BCR, cu circuitul banilor evidentiat in arhiva comerciala a ICE Dunarea. Sunt peste cinci miliarde de dolari care au fost vehiculati prin conturile Dunarea, bani care in cea mai mare parte au mers la achitarea datoriei externe a Romaniei, din ordinul lui Ceausescu. Dar au existat si comisionari in aceste afaceri. Multi dintre ei au beneficiat de milioane de dolari. Apar in documentele ICE Dunarea numele unor persoane fizice, cetateni romani sau straini, care au scos sume uriase, cash, de la casieria BRCE. Tin minte un document uluitor, care dovedea faptul ca un cetatean austriac a scos din contul ICE Dunarea, cash, intr-o singura zi, doua milioane de dolari. E absolut uluitor ce se intampla. Daca se urmareste circuitul banilor, daca sunt verificate si chestionate acele persoane, sigur vom afla cea mai mare parte a adevarului", a adaugat Catalin Harnagea.
Potrivit fostului sef al SIE, exista persoane fizice si firme care la momentul desfiintarii ICE Dunarea, in 1990, au ramas cu sume importante in conturi.
Ancheta din 2000 si cea din prezent trebuie sa aiba un singur scop: daca statul a fost prejudiciat prin sustragerea unor sume importante de bani de care beneficiau intermediarii operatiunilor ICE Dunarea. (R.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.