Veniturile realizate la bugetul de stat in perioada 1 ianuarie - 3 martie au depasit incasarile din aceeasi perioada a anului 2004 cu suma de 7.679,4 miliarde de lei, reprezentand o crestere de aproximativ 12%, se arata intr-un comunicat al Ministeru
Veniturile realizate la bugetul de stat in perioada 1 ianuarie - 3 martie au depasit incasarile din aceeasi perioada a anului 2004 cu suma de 7.679,4 miliarde de lei, reprezentand o crestere de aproximativ 12%, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor. "Evolutia incasarilor este ascendenta si demonstreaza ca introducerea cotei unice de impozitare nu afecteaza bugetul statului in masura in care aratau scenariile pesimiste. "Analizand gradul ridicat de colectare de pana acum, cred ca minusul de venituri generat de scaderea impozitelor prin introducerea cotei unice nu va fi decat de maximum 15.000 de miliarde de lei, si nu de 30.000 de miliarde de lei, dupa cum aratau unele estimari", afirma ministrul Finantelor, Ionut Popescu. In luna ianuarie, la bugetul de stat au fost incasate 45.309,3 miliarde de lei, cu 4.660,8 miliarde de lei (11,5%) mai mult decat in perioada similara a anului precedent. Veniturile din luna februarie au totalizat 31.235,4 miliarde lei, mai mari cu 2.307,5 miliarde lei (crestere de 8%) fata de perioada corespunzatoare din 2004.
Eurobonduri pe 15 ani in pregatire
Romania ar putea emite in acest an eurobonduri pe termen de 15 ani, de pana la un miliard de euro, principala conditie fiind obtinerea calificativului "investment grade" si de la agentiile de rating Standard & Poor's si Moody's, a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Dragos Neacsu, citat de Mediafax. Romania a obtinut peste 700 de milioane de euro printr-o emisiune de eurobonduri lansata in 2002, cu scadenta peste 10 ani - cea mai lunga perioada de maturitate pentru un astfel de imprumut extern. Fitch este prima agentie de evaluare financiara care a introdus Romania in palierul tarilor cu "investment grade", prag in care sunt incluse statele cu risc redus privind rambursarea imprumuturilor. Analistii se asteapta ca Standard & Poor's si Moody's sa-i urmeze exemplul dupa ce statul roman semneaza tratatul de aderare la UE la 25 aprilie. "Prin calificativul de investment grade ne deschidem accesul la o alta piata de finantare", a explicat secretarul de stat. "O emisiune cu scadenta de 15 ani reprezinta in mod cert o oportunitate pentru anul 2005, in actualele conditii de piata, in care mai multe emisiuni din state emergente au fost foarte bine primite. Sunt conditii pentru dobanzi foarte atractive", a aratat Neacsu.
In plus, oficialul MFP a declarat ca Trezoreria statului va propune institutiilor internationale care deruleaza proiecte in Romania sa lanseze pe piata interna emisiuni de obligatiuni in lei. Neacsu a aratat ca Trezoreria si-a asumat rolul de formator de piata pentru plasamentele pe termen lung, dar considera necesara si prezenta altor emitenti cu forta financiara, precum BERD si Banca Europeana pentru Investitii. El sustine ca aparitia unor astfel de jucatori va reprezenta baza pentru constituirea unei piete private a instrumentelor cu venit fix pe termen lung si va ajuta si la formarea unor investitori de profil. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.