Prin pozitia geografica speciala, piata economica rusa a dispus intotdeauna de oportunitati enorme pentru investitorii straini. Desi se afla, inca, in perioada de tranzitie, Federatia Rusa a reusit sa intre puternic atat pe piata europeana, cat si p

Prin pozitia geografica speciala, piata economica rusa a dispus intotdeauna de oportunitati enorme pentru investitorii straini. Desi se afla, inca, in perioada de tranzitie, Federatia Rusa a reusit sa intre puternic atat pe piata europeana, cat si pe cea asiatica.In calitatea sa de reprezentant comercial I al Federatiei Ruse, Mark V. Abrasalin a comentat, pentru "Curierul national", problema deficitului comercial existent intre cele doua state si a expus principalele obstacole pe care le intampina investitorii rusi in Romania.
Astfel, in opinia sa, motivul major al cresterii deficitului comercial se datoreaza scaderii volumului de exporturi catre Rusia inregistrata in Romania in ultimii ani, si mai ales lipsei de eforturi depuse de exportatorii romani. Conform declaratiei sale, exporturile Romaniei catre Federatia Rusa au scazut de la 250 de milioane de dolari in 1993, la doar 50 de milioane in 2003. Anul trecut, insa, s-a inregistrat o crestere de 132%, volumul atingand o cifra de 124 milioane de dolari. Desi deschisa investitiilor, piata rusa solicita investitii costisitoare, mai ales in procesul crearii de retele de desfacere proprii, fara de care nu exista export. Afirmatia a fost exemplificata prin cazul fabricii de frigidere Arctic din Gaesti, care, dupa ce a fost cumparata de o firma din Turcia, a ajuns pe locul doi in topul exporturilor catre Federatia Rusa, pozitie obtinuta si datorita retelei proprii de magazine de desfacere. In acest moment, majoritatea produselor exportate de Romania ajung pe piata rusa prin intermediul altor importatori. Mare parte din produsele exportate in Republica Moldova - cum ar fi exportul de vinuri - sunt in realitate, destinate pietei ruse. Datorita suprafetei mari pe care o acopera, Federatia Rusa este interesata intr-o multitudine de domenii, de la materii prime la metalurgie, industria constructoare de masini si utilaje, industria energetica, etc. Pentru usurarea tranzactiilor comerciale, Federatia Rusa a deschis la Bucuresti o filiala a Nova Bank, care nu de putine ori s-a confruntat cu birocratia excesiva. In prezent, 90 la suta din exporturile de doua miliarde doua sute de milioane de dolari ale Rusiei catre Romania sunt concentrate in trei marfuri: titei, gaze si carbune.

Bucurestiul nu a intors Moscovei facilitatile acordate investitorilor

Conform declaratiei lui Mark V. Abrasalin, cea mai spinoasa problema cu care se confrunta oamenii de afaceri rusi din Romania este sentimentul de "discriminare". Desi este tara membra a G8, Federatia Rusa nu beneficiaza de tratament egal din partea statului roman. Rusii sunt nevoiti sa obtina viza de sedere (valabila doar 90 de zile), sa faca dovada faptului ca afacerile lor sunt profitabile, sau ca investitiile facute pe teritoriul romanesc depasesc un minim de 100.000 euro.
Aceste conditii ingreuneaza bunul mers al afacerilor intreprinse de investitorii rusi. Si asta in conditiile in care Romania a fost introdusa de Federatia Rusa, inca din 1994, pe lista statelor care beneficiaza de regim vamal preferential ca tara in curs de dezvoltare. O alta problema o constituie nerespectarea termenelor si conditiilor prevazute in contractele comerciale bilaterale.
Un caz elocvent este Aro Campulung, care anul trecut a primit din partea unei companii din regiunea Kaukazului de Nord o comanda de 3.000 de sasiuri pentru masini de teren, din care pana in acest moment au fost livrate doar 150 de bucati, desi plata acestei comezi s-a efectuat in avans. La aceasta se adauga
si neconcordanta dintre deciziile la nivel inalt si aplicarea lor in teritoriu.
Reprezentanta Comerciala a Federatiei Ruse in Romania studiaza legislatia economica din Romania, ofera consultanta firmelor interesate sa investeasca atat in Rusia, cat si in Romania, intermediaza perteneriate intre oamenii de afaceri rusi si cei romani, organizeaza misiuni economice, se implica in dinamizarea relatiilor economice bilaterale dintre cele doua state. Reprezentanta Comerciala functioneaza pe Str. Paris nr. 53.
Cei interesati pot obtine informatii la tel: 4021.230.06.81, fax: 4021.230.77.72, e-mail: russinatrade@totalnet.ro, sau pe pagina de Internet: www.russiantrade.ro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.