In speranta ca farmacistii nu vor pune in practica amenintarile privind blocarea eliberarii de medicamente compensate si gratuite incepand de astazi, ministrul Sanatatii Mircea Cinteza a promis, vinerea trecuta, ca vor fi achitate toate datoriile pe
In speranta ca farmacistii nu vor pune in practica amenintarile privind blocarea eliberarii de medicamente compensate si gratuite incepand de astazi, ministrul Sanatatii Mircea Cinteza a promis, vinerea trecuta, ca vor fi achitate toate datoriile pe anul 2004 catre unitatile farmaceutice si distribuitorii de medicamente.
In urma unei discutii cu premierul Calin Popescu Tariceanu, s-a luat decizia platii din bugetul pe acest an a restantelor in valoare de 6.800 de miliarde de lei, pentru a fi deblocata situatia. In acelasi timp, Cinteza a anuntat ca nu va mai fi acceptata nici o plata peste valoarea contractelor. Totodata, ministrul Sanatatii i-a prezentat premierului Tariceanu o serie de solutii pentru echilibrarea veniturilor si cheltuielilor efectuate in sistem, in acest an: ''Ne-am gandit la ajustarea preturilor la medicamente prin recalcularea acestora, ca urmare a diferentelor de curs valutar, la reducerea taxelor vamale, la negocieri cu furnizorii pentru obtinerea unor discount-uri in cazul in care sunt facute achizitii mai mari, dar fara a se ajunge la un sistem de monopol, la punerea in aplicare a noului sistem de compensare si gratuitate a medicamentelor, dar si la ameliorarea sistemului de achizitii publice efectuate in sistem''. In opinia ministrului Sanatatii, prin ajustarea preturilor la medicamente s-ar putea face o economie de peste 1.000 de miliarde de lei, in cazul medicamentelor importate in dolari: ''Masurile ar putea fi puse in practica la inceputul verii''. Totodata, prin ajustarea unor taxe vamale, Cinteza spera sa se reduca cu sapte la suta pretul in euro la o serie de medicamente.
Cinteza a avertizat toti ''factorii'' implicati ca nu va mai accepta depasiri ale valorii contractelor, in caz contrar fiind aplicate sanctiuni.
Pe de alta parte, distribuitorii de medicamente din Romania atrag atentia Ministerului Sanatatii (MS) asupra faptului ca are o datorie de aproape 2.800 de miliarde de lei, in urma licitatiei nationale organizata anul trecut pentru achizitionarea de medicamente in spitale. ''Termenul scadent a fost in ianuarie a.c. Nici acum nu am primit datoria. Am propus ministerului sa ne plateasca toate restantele in transe, pana la inceputul lunii iunie'', precizeaza Asociatia Distribuitorilor de Medicamente din Romania. Totodata, reprezentantii acestei asociatii cred ca, dupa recalcularea anuntata de ministrul Cinteza, preturile medicamentelor importate in dolari vor scadea cu 10-15 la suta chiar si in farmacii.
In acelasi timp, MS si Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale vor semna, maine, un protocol care prevede, printre altele, ca autoritatile sanitare sa achite datoriile de 1.800 de miliarde de lei pe care le au pe anul 2004 la furnizori pana la sfarsitul lunii aprilie a.c..


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.