Rapoartele organizatiilor internationale implicate in combaterea traficului cu produse contrafacute evidentieaza ca ne confruntam in ultimii ani cu o crestere alarmanta a ponderii marfurilor piratate. Aceasta crestere se datoreaza in principal conect
Rapoartele organizatiilor internationale implicate in combaterea traficului cu produse contrafacute evidentieaza ca ne confruntam in ultimii ani cu o crestere alarmanta a ponderii marfurilor piratate. Aceasta crestere se datoreaza in principal conectarii industriei contrafacerilor la retelele internationale ale crimei organizate, folosind bani din traficul de arme, droguri si cel cu fiinte umane. La nivel european se estimeaza ca a treia parte din totalul software este piratata. La noi, lucrurile stau si mai rau la acest capitol. Rata pirateriei software este estimata la 65%, cea a jocurilor pe calculator la 97%, iar cea a altor suporturi destinate divertismentului la 95%. De asemenea, pirateria muzicala inregistreaza o rata de 56%, iar cea video de 55%.
Pirateria drepturilor de proprietate intelectuala este considerata de multi magistrati o infractiune fara victime si deci fara prea mari consecinte. Din pacate, aceasta este si perceptia opiniei publice. In noiembrie 2004 s-au distrus in Piata Obor peste 150.000 de CD-uri si DVD-uri, actiunea fiind amplu mediatizata. Toti participantii la eveniment, care au fost intervievati, au considerat ca distrugerea produselor contrafacute nu este normala, si ca acestea trebuiau valorificate la pret redus pentru cei fara venituri. Cu alte cuvinte, in necunostinta de cauza, cetatenii respectivi s-au pronuntat pentru repunerea in circuitul economic a unor marfuri ilegale, prejudiciindu-se astfel atat titularii de drepturi cat si bugetul de stat.
La nivel european, companiile de echipament sportiv si incaltaminte estimeaza pierderi anuale de 7,5 miliarde de euro.
In plan mondial, numai in industria farmaceutica volumul contrafacerilor se ridica la 13 miliarde de euro.
China produce anual aproximativ 200 de miliarde de tigarete contrafacute.
La nivel european, procentul global al contrafacerilor se ridica la aproximativ 20%.
Este foarte interesant de subliniat faptul ca, daca un kilogram de canabis aduce un profit de 2000 de euro, aceeasi cantitate de CD-uri contrafacute asigura un profit de aproximativ 3000 de euro, in conditiile in care riscul sanctiunii penale pentru produse piratate este extrem de redus.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.