7 Martie 2005 de Florin Rusu
Desi ministerul economiei a anuntat o crestere de aproximativ 12 la suta a incasarilor la bugetul de stat, presedintele Traian Basescu vrea ca guvernul sa poata dispune de mai multe lichiditati pentru investitii, intentionand, in acest sens, sa convi

Desi ministerul economiei a anuntat o crestere de aproximativ 12 la suta a incasarilor la bugetul de stat, presedintele Traian Basescu vrea ca guvernul sa poata dispune de mai multe lichiditati pentru investitii, intentionand, in acest sens, sa convinga FMI sa accepte un deficit bugetar mai mare.
Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu nu a reusit sa obtina de la specialistii FMI decat acordul de principiu asupra unui deficit bugetar de 0,4-0,5 la suta, mult mai mic decat cel realizat de fostul guvern Adrian Nastase pe 2004 de 1,1-1,2 la suta. De altfel, bugetul de stat pentru 2005, elaborat anul trecut, prevede un deficit consolidat de 1,5 la suta din PIB.
Potrivit unor surse guvernamentale, FMI ne indeamna sa ducem deficitul de cont curent spre 5 la suta din PIB, neacceptand, nici in cel mai pesimist scenariu, un nivel peste anul trecut. datele preliminare arata ca in 2004 s-a inregistrat un nivel de 6,5 la suta din PIB al deficitului de cont curent, fata de 5,7 la suta din PIB in 2003.
"Un astfel de deficit ar insemna sa reducem cheltuieli importante alocate proiectelor de investitii. Se va explica negociatorilor FMI ca o tara in curs de dezvoltare precum Romania are nevoie de astfel de investitii", au precizat surse de la Cotroceni, citate de Mediafax. Basescu si Isarescu incearca sa obtina de la FMI ce nu au putut Tariceanu si Videanu.
Seful statului va pleca, maine, la Washington, unde se va intalni, la mijlocul saptamanii viitoare, cu directorul general al FMI, Rodrigo Rato, si cu presedintele Bancii Mondiale, James Wolfensohn.
La intrevederea cu oficialul FMI va participa si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Vineri seara, la Palatul Victoria a avut loc o intalnire extrem de importanta intre premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Finantelor, Ionut Popescu, si Mugur Isarescu, in care principala tema a fost reprezentata de stadiul negocierilor cu FMI.
"Negocierile cu FMI continua si speram intr-o concluzie favorabila. Asteptam mult de la discutia pe care presedintele Basescu si guvernatorul Mugur Isarescu o vor avea, la Washington, cu membrii conducerii FMI, intalnire in urma careia ar putea fi stabilita si data la care misiunea Fondului sa revina la Bucuresti", au precizat sursele citate.
De continutul viitorului acord cu Fondul Monetar depinde si modul si momentul modificarii Codului fiscal.
Este de asteptat ca dupa revenirea la Bucuresti a echipei FMI va fi convenit si aprobat proiectul de modificare a Codului fiscal, urmand ca prima rectificare bugetara din 2005 sa fie operata la 15-20 de zile dupa aprobarea acestui document. In ceea ce priveste punctul critic al negocierilor dintre executiv si conducerea FMI, si anume pozitia dura a expertilor Fondului pe tema cresterii cu un procent a TVA-ului, Basescu va incerca sa obtina pastrarea acestuia la actualul nivel.

Ionut Popescu: Minusul de venituri cauzat de cota unica va fi de numai 15 mii de miliarde

Demersul presedintelui de a obtine acordul pentru un deficit bugetar mai ridicat este unul destul de bizar, Guvernul fiind institutia care negociaza cu respectiva institutie.
in plus, ministrul finantelor, Ionut Popescu, a anuntat o crestere a incasarilor la bugetul de stat in perioada 1 ianuarie - 3 martie cu 12 la suta fata de aceeasi perioada din 2004. Potrivit MEC, in primele trei luni ale anului a fost inregistrata o crestere de 7.679,4 miliarde de lei.
"Evolutia incasarilor este ascendenta si demonstreaza ca introducerea cotei unice de impozitare nu afecteaza bugetul statului in masura in care aratau scenariile pesimiste. Analizand gradul ridicat de colectare de pana acum, cred ca minusul de venituri generat de scaderea impozitelor prin introducerea cotei unice nu va fi decat de maximum 15.000 de miliarde lei, si nu de 30.000 de miliarde lei, dupa cum aratau unele estimari", afirma ministrul Finantelor, Ionut Popescu.
In luna ianuarie, la bugetul de stat au fost incasate 45.309,3 miliarde lei, cu 4.660,8 miliarde de lei (11,5 la suta) mai mult decat in perioada similara a anului precedent. Veniturile din luna februarie au totalizat 31.235,4 miliarde lei, mai mari cu 2.307,5 miliarde lei (crestere de 8 la suta) fata de perioada corespunzatoare din 2004.

Crestere a incasarilor si la bugetul asigurarilor de sanatate

Trendul ascendent se constata in luna ianuarie si in cazul veniturilor inregistrate la fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, unde incasarile au fost cu 1.016 miliarde de lei in plus (18,5 la suta) comparativ cu ianuarie 2004, ajungand la 6.516,8 miliarde lei.
La bugetul asigurarilor sociale de stat, veniturile de 13.976,5 miliarde de lei sunt cu 2.718,7 miliarde de lei (24 la suta) peste nivelul inregistrat in luna ianuarie a anului trecut.
Singura reducere de venituri se constata la bugetul asigurarilor de somaj, cu 20,9 miliarde lei (1,2 la suta), la1.713,4 miliarde de lei.
Veniturile la bugetul asigurarilor de sanatate au inregistrat o crestere de 806,1 miliarde de lei (15,3 la suta) in luna februarie 2005, fata de aceeasi luna in 2004, fiind in suma totala de 6.071,3 miliarde de lei.
La bugetul asigurarilor sociale de stat, veniturile au fost mai mari fata de perioada similara a anului trecut cu 1.595,5 miliarde de lei (14,2 la suta), iar la bugetul asigurarilor de somaj, cu 302,6 miliarde de lei (22,2 la suta).

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Basescu vrea sa convinga FMI sa accepte un deficit bugetar mai ridicat.