Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Se implinesc doi ani de cand am cunoscut un personaj ciudat. M-a cautat, m-a convins sa ma intalnesc cu el, ne-am asezat fata in f
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Se implinesc doi ani de cand am cunoscut un personaj ciudat. M-a cautat, m-a convins sa ma intalnesc cu el, ne-am asezat fata in fata la o cafea si mi-a propus un proiect ciudat. Mi-a vorbit despre contrafaceri. Despre pericolul acestora. Mi-a spus ca exista solutii sa aparam societatea romaneasca. Imi vorbea in numele unei organizatii create in acest scop. Despre care nu auzisem nimic in viata mea. La fel cum nu cunosteam, pur si simplu, termenul de contrafaceri. Credeam ca vorbesc cu un nebun. Este vorba, de fapt, de falsuri. De produse falsificate. Prin care cetateanul este, practic, inselat. Ca de altfel si statul. Un circuit al falsurilor care loveste ca un tsunami Romania, provocand reactii in lant. Fraude vamale, mergand chiar pana la contrabanda, evaziune fiscala, spalare de bani, crima organizata. Iar el, acest om maruntel pe care il vedeam pentru prima data, privindu-ma prin ochelarii sai cu sticla groasa si care imi spunea ca a creat o asociatie despre care nu stiam nimic si eu, un simplu conducator de ziar, ce Dumnezeu puteam face? Dar ceva s-a schimbat. Si este meritul unui cetatean pe care, marturisesc, l-am crezut dus cu pluta.
In lume, se falsifica aproape orice. Produse simple, cum sunt imbracamintea, incaltarile, bauturile alcoolice, alimentele chiar, si produse din ce in ce mai complicate, combustibili, tigari, cosmetice, pana la cele sofisticate, cum sunt CD-urile, DVD-urile, computerele, autoturismele, banii, facturile, diplomele de studiu sau operele de arta. Este o "meserie infractionala", veche de cand lumea. Ca si prostitutia. Castigurile retelelor de falsificatori si de comercializare a acestor produse sunt fabuloase. Exista o infractionalitate autohtona, dar, in general, ea are un caracter transfrontalier. Un produs falsificat este mai prost. Realizat prin mijloace mai modeste. Uneori, artizanale. Dar este utilizata marca produsului consacrat. Platesti o tigara "Kent" si fumezi, de fapt, "Carpati". Platesti un parfum "Channel" si mirosi a sapun "Cheia". Platesti un motor Mercedes german si te dai cu un motor fabricat undeva in Asia. Si asa mai departe. Pentru a introduce in tara un produs falsificat si a realiza, in final, un venit este obligatorie parcurgerea unor cicluri infractionale. Mai intai, asemenea industrii sunt create in regim de clandestinitate. Ele nu pot declara, in mod oficial si formal, ceea ce fac. Deci si raportarile sunt false. Apoi, se produce furtul de marca. Cu prejudicii uriase pentru industria serioasa. Careia i se face astfel o concurenta neloiala si ilegala. Documentele insotitoare trebuie si ele "aranjate". Deci, falsuri in acte publice. De cele mai multe ori, aceasta infractionalitate in lant se propaga pana la micul comerciant. Atunci cand acesta stie. Si banii se intorc pe drumuri intortocheate. Ei sunt negri si trebuie albiti. Prin operatiuni de spalare. In tot acest circuit pot deveni complici, in mod constient sau inconstient, vamesi, agenti fiscali, inspectori financiari, politisti, procurori si judecatori. Dar chiar si simplii cetateni care banuiesc, sau stiu, sau ar trebui sa stie ca achizitioneaza un produs falsificat. Dar se lasa momiti pentru ca pretul este mai jos. Prejudiciile aduse industriei, finantelor statului, dar si omului de rand sunt considerabile.
Ei bine, persoana despre care va vorbesc m-a convins ca, impreuna, sa incercam sa facem ceva. In scurt timp, am devenit trei. Pentru ca ni s-a alaturat si presedintele REACT Romania - o organizatie internationala destinata aceluiasi scop. Si am inceput, modest, organizand pur si simplu seminarii. Nationale si internationale. Zeci de dezbateri, in Bucuresti si in judetele tarii, cu antrenarea tuturor categoriilor de specialisti, avand ca obiectiv general identificarea celor mai eficiente instrumente de reprimare a infractionalitatii in acest domeniu. Au venit ziaristi de la mai toate publicatiile. Si a fost declansata o veritabila ofensiva. Care, dupa doi ani, e inca abia la inceput. Pentru ca Romania, la frontiera Uniunii Europene, e luata cu asalt de asemenea produse, aduse de retelele contrabandei si crimei organizate. Eu sper ca vom continua. Reprezentantul REACT Romania este un eminent jurist. Gabriel Turcu. Un alt anonim.
Iar "omul care sfinteste locul" este un nume care a tinut mereu sa ramana discret. Astazi ii fac surpriza acestui editorial. Pe care i-l consacru, pentru ca el a avut ideea acestui parteneriat. In care, la inceput, nu am crezut. Pe care, la inceput, nu am dat doi bani. Cel ce mi-a parut un fel de Don Quijote modern se numeste Dan Docan, directorul general al Imprimeriei Nationale. Si el e cel care a initiat o organizatie numita Asociatia Romana pentru Combaterea Contrafacerilor. Care a reusit sa stranga in jurul ei numerosi ziaristi. Eu fiind doar unul dintre acestia. Dupa doi ani, nu-mi ramane decat sa sper ca aceasta ofensiva va continua. Cu un sustinut concurs al institutiilor statului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.