Amenintarile farmacistilor privind blocarea eliberarii medicamentelor compensate si gratuite, incepand de luni, par a fi tratate cu indiferenta de actualul Guvern. Executivul nu a luat nici o decizie referitoare la plata datoriei de peste 3.000 de mi
Amenintarile farmacistilor privind blocarea eliberarii medicamentelor compensate si gratuite, incepand de luni, par a fi tratate cu indiferenta de actualul Guvern. Executivul nu a luat nici o decizie referitoare la plata datoriei de peste 3.000 de miliarde de lei pe care statul o are la farmacii.
Neachitarea acestei restante, pe anul 2004, afecteaza atat farmacistii, cat si producatorii si distribuitorii de medicamente. Mai mult, creeaza o stare de tensiune intre farmacisti si pacienti.
''Unitatile farmaceutice nu mai au bani pentru a se aproviziona cu medicamente. Prin urmare, au ajuns in situatia de a nu mai putea sa elibereze compensate si gratuite. Le-am spus sa mai reziste cat pot. Pe de alta parte, pacientii vin cu retetele la farmacii si stiu ca trebuie sa li se elibereze neaparat medicamentele compensate si gratuite prescrise. Si de aici apar tensiunile intre bolnav si farmacist'', ne-a declarat Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.
In opinia sa, rezolvarea situatiei nu mai depinde de Ministerul Sanatatii din cauza ca nu are baza legala privind achitarea datoriei: ''Doar Executivul mai poate sa ia masuri''.
Vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania a propus ca plata datoriei sa fie facuta din fondul de rezerva al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS): ''Banii din fondul de rezerva pot fi folositi numai in situatii speciale, iar acum este o asemenea situatie''.
La randul sau, Vasile Ciurchea, directorul general al CNAS, ne-a precizat ca propunerea vicepresedintelui Colegiului Farmacistilor din Romania nu poate fi luata in calcul din cauza ca nu exista baza legala: ''La ora actuala, CNAS are un fond de rezerva de 3.000 de miliarde de lei, care nu poate fi folosit decat in conditii speciale. Pe langa aceasta suma, in prezent, CNAS are in contul curent un disponibil de 5.000 de miliarde de lei din care se fac diverse plati pana spre sfarsitul lunii cand se colecteaza iar banii de la asigurati.
Daca din acest disponibil, care este considerat fond de rulment, am plati datoriile catre farmacii ar insemna sa nu mai avem de unde plati, spre exemplu, utilitatile spitalelor. Si in cazul acestui fond este nevoie de elaborarea unui act normativ care sa ne permita plata unei sume atat de mari doar catre farmacisti''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.