Diferenta dintre salariile platite in Europa devine din ce in ce mai mica, in conditiile in care cele
mai bogate tari se adapteaza
la competitia globala, iar tarile
mai sarace se bucura de o crestere rapida a remuneratiilor, d

Diferenta dintre salariile platite in Europa devine din ce in ce mai mica, in conditiile in care cele
mai bogate tari se adapteaza
la competitia globala, iar tarile
mai sarace se bucura de o crestere rapida a remuneratiilor, datorata avansului economic si investitiilor realizate in aceste state,
relateaza EUobserver.
Observatia este inclusa in studiul "Salarizarea in Europa 2005", publicat miercuri de Federatia Angajatorilor Europeni (FAE). Autorii studiului fac cateva referiri la cazul Danemarcei si al Romaniei. "In timp ce in 2001, in Danemarca, o ora de munca se platea de 39 de ori mai mult decat in Romania, la 1 februarie anul acesta, diferenta a scazut la doar 22 de ori. Motivul este ca, in perioada 2001-2005, plata pe ora de munca din Danemarca a crescut cu numai 18 la suta, in timp ce, in Romania, avansul este de 115 la suta", se arata in studiul citat de EUobserver.
Printre motivele din spatele tendintei generale de diminuare a diferentei dintre salariile platite in Europa, raportul mentioneaza gradul mai mare de coerenta a pietei muncii din tarile UE, datorata cresterii mobilitatii fortei de munca. De asemenea, tarile din Europa de Vest si-au redus costurile fortei de munca pe fondul concurentei la nivel global, in timp ce tarile sarace din Est s-au bucurat de investitii semnificative si o crestere economica ce au dus la majorarea salariilor.
Studiul mentioneaza, de asemenea, puterea din ce in ce mai scazuta a sindicatelor drept unul dintre motivele pentru scaderea diferentei dintre salariile platite in diferite regiuni ale Europei.

Letonii, cel mai prost platiti cetateni din UE

Potrivit studiului citat de EUobserver, Danemarca este tara europeana, membra a UE, cu cele mai mari salarii, fiind urmata, doar pe pozitia a sasea, de o alta tara membra a Uniunii - Luxemburg, pe pozitiile 2-5 situandu-se tari europene care nu fac parte din Uniune, cum ar fi Elvetia (locul 2) sau Norvegia (locul 3).
Dintre noile membre ale UE, care au aderat la 1 mai 2004, Cipru (locul 24), Slovenia (27) si Malta (28) ocupa primele locuri ale clasamentului, in timp ce Lituania (38) si Letonia (40) se numara printre tarile unde se platesc cele mai mici salarii din Uniunea Europeana. Raportul acopera situatia din 48 de tari si ia in calcul plata unei ore de munca pentru 31 de tipuri de posturi din trei categorii de companii, la data de referinta de 1 februarie 2005.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.