Venirea primaverii inseamna si primul pas catre denominarea leului. De Martisor, comerciantii au inceput sa afiseze preturile si in leul greu. Majoritatea magazinelor s-au conformat regulii si au pe etichete ambele preturi. Vanzatorii insa se tem de

Venirea primaverii inseamna si primul pas catre denominarea leului. De Martisor, comerciantii au inceput sa afiseze preturile si in leul greu. Majoritatea magazinelor s-au conformat regulii si au pe etichete ambele preturi. Vanzatorii insa se tem de incurcatura pe care o va crea circulatia in paralel de moneda veche si noua. Am facut ieri un tur prin mai multe magazine pentru a vedea daca comerciantii s-au conformat si ce spune lumea despre leul greu. "Eu zic ca pentru un om cu carte nu o sa fie o problema. Daca ai cat de cat o pregatire, iti dai seama cum trebuie sa faci calculul si cate zerouri trebuie sa tai. Deocamdata eu zic ca nu e dificil, dar ramane de vazut atunci cand vor aparea noile monede si bancnote", ne-a spus o pensionara care tocmai isi facuse cumparaturile intr-un supermarket .
Ne-am continuat periplul in Piata Floreasca din Bucuresti . si aici am gasit preturile afisate in ambele variante. Numai ca nimeni nu le baga in seama. "Eu am pus preturile in leu greu, dar nimeni nu se sinchiseste de ele. Doar unii le mai observa si se mira. Jale o sa fie cand o sa circule in paralel atat lei vechi cat si de aia noi. Atunci mi-e groaza ce-o sa fac, sa nu ma incurc", ne-a marturisit un vanzator de legume si fructe.
O gestionara , de data aceasta de la un raion de cafea, ne-a spus ca in mod cert lumea se va incurca in bani: "O sa fie o problema, mai ales cu batranii. Ei si acum se incurca in bani, dar atunci cand or sa aiba doua feluri de monede o sa fie jale. Mie mi se pare mare si intervalul in care o sa circule atat leul greu cat si leul vechi".

Amenzile sunt de pana la 30 milioane lei

Neafisarea ambelor preturi se sanctioneaza cu amenda de la 10.000.000 lei la 30.000.000 lei, exprimati in moneda veche. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre organele de control din cadrul Ministerului Finantelor Publice, ale Autoritatii Nationale de Control si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, precum si de personalul imputernicit al primariilor.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.