Presedintele Republicii Moldova, comunistul Vladimir Voronin, a dezvaluit ieri ca Federatia Rusa a incercat in anul 2003 sa plaseze un contingent de militari rusi in Basarabia. Liderul comunist de la Chisinau a facut aceasta declaratie intr-un interv
Presedintele Republicii Moldova, comunistul Vladimir Voronin, a dezvaluit ieri ca Federatia Rusa a incercat in anul 2003 sa plaseze un contingent de militari rusi in Basarabia. Liderul comunist de la Chisinau a facut aceasta declaratie intr-un interviu acordat ziarului rusesc Kommersant, material preluat de Agentia "Rusia la zi".
Dezvaluirile lui Vladimir Voronin fac referire la planul rusesc de federalizare a Republicii Moldova, care avea foarte multe sanse de a fi semnat de autoritatile de la Chisinau in anul 2003. Acest plan, care era prezentat de Moscova ca o modalitate de solutionare a conflictului din Transnistria, a fost redactat de catre Rusia, sub denumirea "memorandumul Kozak", si in realitate avea ca efect recunoasterea independentei Transnistriei. Desi Rusia a facut in 2003 presiuni pentru ca Voronin sa semneze planul rusesc de federalizare a Moldovei, acesta nu a facut-o, la presiunea manifestantilor basarabeni sensibilizati de Partidul Popular Crestin Democrat.
In prezent, aflat in conflict cu autoritatile ruse, care refuza sa il mai sustina deschis in alegerile care vor avea loc in Moldova la 6 martie, Vladimir Voronin face tot ce poate pentru a isi imbunatati imaginea in ochii basarabenilor. Astfel se explica si aceste dezvaluiri despre planul Moscovei de desfasurare a trupelor ruse in Basarabia, pe care Vladimir Voronin le face catre finalul unei cariere in care a actionat numai in favoarea intereselor rusesti in Republica Moldova.
Intre timp, la Chisinau, actualul primar al orasului, Serafim Urechean, citand pretinse surse din serviciile secrete, ii acuza pe comunistii condusi de Vladimir Voronin ca planuiesc sa se foloseasca de mijloace violente pentru a obtine victoria la alegerile in aceasta luna. Astfel, Voronin ar avea un plan pentru instalarea de corturi ale unor "simpatizanti" comunisti in Piata din centrul Chisinaului, pentru a contracara eventualele actiuni de protest ale basarabenilor fata de posibilitatea fraudarii alegerilor. (George COMAN)
Pe fluturasii electorali ai Partidului Comunistilor scrie ca ati dublat PIB-ul si ati crescut salariile...
Tot ceea ce am facut bun in cei patru ani de guvernare este bun fata de rau. Incepand din 1991, PIB-ul s-a redus cu 68%, din care noi am restituit 31%. Am facut destule lucruri bune, dar tot ce am facut nu acopera daunele provocate de asa-numitele reforme democratice. Nu am luat nici un dolar credit de la FMI. Anul trecut, 34 de procente din buget au fost folosite pentru stingerea datoriei externe. Anul acesta, nivelul va fi de 22%. Dar am stabilizat situatia. Nu am rezolvat criza transnistreana, in pofida tuturor eforturilor noastre, dar pentru prima data am spus lucrurilor pe nume. Am calificat Transnistria drept enclava criminala si i-am confiscat stampilele vamale. Am predat procuraturii documente din cancelaria lui Saddam Hussein, acte privind vanzarea de armament catre Irak via Transnistria. I-am depistat pe cei care au interese in Transnistria. Sunt interese ale anumitor oameni din Rusia. Ei sunt cei care ne ataca. Detinem informatii potrivit carora anumite forte din Rusia pregatesc un atentat impotriva mea, pentru ca nu pot suporta pe cineva care s-a apropiat de solutie in criza de pe Nistru. Acolo exista 13 intreprinderi care produc armament. Va pot demonstra. (Presedintele scoate dintr-un sertar un pix). In realitate, acesta este un pistol. Va pot impusca cu pixul acesta.
Va rog, nu ....
Bine, nu. Interesant este ca nu doar trage, dar mai si scrie. Pe langa aceste pixuri, in Transnistria se produc sisteme de rachete Grad si aruncatoare de mine, cu care sunt atacati soldatii rusi in Cecenia. Sunt bani frumosi.
Ati vazut afisul transnistrean "Voronin inseamna razboi"?
Nu.
Sa vi-l arat?
Da.
(Afisul infatiseaza o femeie infasurata intr-o basma neagra, pe fond rosu-sangeriu si pe care scrie "Voronin inseamna razboi". Presedintele ia afisul si mimeaza poza omului luat prin surprindere).
Nu va este teama ca Transnistria crede ca Voronin inseamna razboi si dumneavoastra veti fi invinuit pentru fiecare cartus tras pe teritoriul Transnistriei?
Nu as folosi cuvantul "teama". Nu mi-e frica. Nu mi-e frica pentru ca m-am nascut acolo, la Dubasari. Localnicii ma cunosc. Am lucrat acolo, am fost prim-secretar al comitetului municipal de partid din Tighina. Orice dialog direct cu locuitorii transnistreni demonstreaza ca nimeni nu crede in discursul propagandistic al presedintelui Smirnov.
"Kozak, un curier diplomatic"
Dar ce veti face daca in Transnistria izbucneste din nou razboiul si veti fi acuzat de declansarea lui?
Stim ca se pun la cale astfel de provocari. Stim ca in Transnistria au fost cumparate autovehicule si uniforme ale politiei moldovenesti. Ne pun nervii si rabdarea la incercare. Au ocupat scolile moldovenesti din Transnistria, au acaparat problema locomotivelor. Toti inteleg care este scopul. Ii vom izola pe provocatori. Va mai amintiti doar cum a inceput cel de-al doilea razboi mondial, cum fascistii, deghizati in uniformele politistilor polonezi, au atacat Polonia. Sper totusi ca presedintele Vladimir Putin realizeaza cine este presedintele Smirnov.
Nu v-ati certat cu Putin?
Nu. O sa va povestesc. Cat ne-am aflat la putere, am elaborat patru propuneri de pace pentru reglementarea conflictului transnistrean. In 2002 am decis ca trebuie scrisa o noua Constitutie, care sa fie adoptata prin referendum in Moldova si Transnistria. Memorandumul care trebuie sa fie baza noii Constitutii l-am scris singuri, dar nu am putut sa-l propunem tot singuri Transnistriei, pentru ca nu accepta nimic care vine de la Chisinau. M-am gandit atunci: haideti sa facem in asa fel incat propunerea sa para ca vine din partea Moscovei. Am vorbit cu presedintele Putin. Dmitri Kozak a primit imputerniciri de mediator. Practic, Kozak a fost curier diplomatic intre Chisinau si Transnistria.
Dar de fiecare data cand Kozak revenea la Chisinau, in text apareau modificari. Atunci, am hotarat sa semnez fiecare pagina a memorandumului convenit. Imi dadeam seama ca fiecare aceasta semnatura, pusa doar pentru a fi sigur ca lucram cu acelasi exemplar al documentului, va fi interpretata drept parafare a textului. Nu l-am parafat, parafarea este o actiune de protocol. Aceste semnaturi erau pentru mine o garantie, un fel de polita de asigurare. Totul mergea struna. Pana in ultima zi, cand urma sa soseasca presedintele Putin. In tot textul scria "Republica Moldova si Transnistria". Dar cu 24 de ore inaintea venirii lui Putin in document a aparut formula "Republica Moldova si Republica Transnistreana Moldoveneasca". Aici, in curte, orchestra repeta deja imnul Uniunii Sovietice, dar nu am putut semna un document care cuprindea acea sintagma. Ar fi insemnat ca eu, presedintele Moldovei, am recunoscut Republica Transnistreana. Acel memorandum ar fi functionar doar o zi. Peste o zi, Transnistria s-ar fi desprins doar pentru ca presedintele Moldovei i-a recunoscut singur independenta. Dar nici macar asta nu reprezinta esentialul.
Seara, in ajunul sosirii lui Putin, Kozak mi-a aratat textul final al memorandumului, care urma, a doua zi, sa fie semnat. La cele 16 puncte deja convenite mai fusese adaugata o fila. Era punctul 17, privind amplasarea in Moldova a contingentului militar rus pe o perioada de 20 de ani.
Daca inteleg bine, acest al 17 punct nu fusese convenit?
Nu, nu fusese. Pana in ultima seara. E adevarat, noi discutasem despre mecanismul de garantii. Vorbisem ca, probabil, va fi necesara o deplasare de trupe de mentinere a pacii, va fi nevoie sa apelam la structurile europene. Dar fusesera niste discutii la nivel de intentii. Memorandumul nu cuprindea nici un punct despre prezenta militara rusa in Moldova pe 20 de ani. Avioanele de avangarda ale presedintelui Rusiei aterizau deja la Chisinau, dar am ridicat receptorul si i-am spus lui Vladimir Vladimirovici ca nu sunt gata sa semnez memorandumul sub forma care-mi fusese prezentata.
"Blocul "Moldova Democrata" e finantat din Transnistria"
Din cauza acestui esec cu memorandumul, Rusia ii sustine acum pe adversarii dumneavoastra?
Nu Rusia, ci Transnistria. Blocul "Moldova Democrata" este finantat direct din Transnistria.
Cum ramane atunci cu declaratiile din presa rusa ale omului de afaceri Grigore Karamalak despre ororile regimului totalitar al presedintelui Voronin?
E o rusine pentru Rusia ca permite unui om care a ingropat, practic, oameni in asfalt, aici, la Chisinau, unei autoritati a lumii interlope, autor a patru crime dovedite, sa iasa pe postul national de televiziune.
Obositul Voronin
Cate mandate sperati sa obtineti la alegerile parlamentare?
Personal, nu vreau nimic. Am obosit sa fiu presedinte. Dar Moldova a inceput, usor, sa se ridice din genunchi. De aceea, daca vrem sa continuam democratizarea societatii si integrarea europeana, ar fi bine sa obtinem majoritate constitutionala in parlament. Stiu care dintre concurentii mei vor ajunge in parlament. Cu ei, din pacate, nu te poti intelege pe probleme de stat.
Dar daca veti obtine majoritate constitutionala, vor incepe mitingurile, protestele, vor fi desfasurate tabere de corturi. Ce veti face?
Esential este sa evitam varsarea de sange. Vom incerca sa iesim in fata protestatarilor, pentru a le intelege argumentele. Daca ne vor acuza de falsificare, sa dovedeasca. Falsificarea nu ne avantajeaza. Si noua ne este teama de falsificare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.