Timofte l-a pacalit pe Basescu
Mi se pare o magarie sa revii la fosta poveste a depozitarii fostei arhive. Ne intereseaza nu kilometri de arhive care au fost depozitati si triati de subordonatii lui Magureanu, Timofte sau mai stiu eu cui
Timofte l-a pacalit pe Basescu
Mi se pare o magarie sa revii la fosta poveste a depozitarii fostei arhive. Ne intereseaza nu kilometri de arhive care au fost depozitati si triati de subordonatii lui Magureanu, Timofte sau mai stiu eu cui. Ne intereseaza cheia de la arhive. Noi ce vom face? Vom muta iar arhiva de colo-colo? Ne trebuie trenuri, vagoane, ca sa mutam dosarele. Nu stiu pe ce criterii vom primi. Am primit de-a lungul vremii gramezi de paie si ei au ales graul. N-am primit insa dosarele sefilor cultelor, ale oamenilor politici, ale lui Nastase si altii...
Este o smecherie ce s-a intamplat. Mai cred inca in flerul lui Basescu pentru ca am sentimentul ca a fost pacalit de Timofte. Au trecut 15 ani de zile, si ei imi spun ca trebuie sa mai aleaga, sa mai trieze. Ideea ca ar exista acolo dosare care tin de siguranta nationala e falsa. Siguranta nationala a cui? A fostilor turnatori sau securisti poate. Nu este nimic de clasificat. Sunt basme cu Scufita Rosie. Noi suntem de incredere, am jurat pe Biblie cand am intrat acolo. Mi se pare o gogomanie." (R.A.)
Peter Kovacs Eckstein, senator UDMR
"Nu e un pas inainte"
"Nu este deloc un pas inainte. Eu am mai avut un comentariu si acum vreo cinci sau sase ani. Sa vedem care sunt dosarele care vor fi clasificate de SRI. Cel mai corect mi se parea ca o comisie speciala, impartiala, de preferinta parlamentara, sa decida care sunt dosarele care vor fi clasificate, nu SRI sa decida acest lucru. Pentru ca altfel, ceea ce s-a dat, s-a dat la kilogram. Dai doua treimi de ciurucuri la CNSAS si restul pastrez? E un sfert de masura. Nu este un pas inainte ca SRI sa zica ce vrea sa predea si ce nu. Nici populatia si nici societatea civila nu va afla in acest caz adevarul despre turnatori". (R.A.)
Eugen NicolAescu, deputat PNL
"Vom asista la curatirea clasei politice"
"Cred ca nu exista nici un dubiu ca este un pas inainte. Dar, din pacate, vine prea tarziu, dar este binevenit. Cred ca acest pas trebuie privit cu prudenta. Este indiscutabila insa deschiderea actualei puteri fata de rezolvarea acestei probleme. Cred ca CNSAS va avea de acum posibilitatea sa-si faca datoria, asa cum scrie in lege. Probabil ca vom asista si la curatirea clasei politice". (R.A.)
Augustin Bolcas, vicepresedinte PRM
Activitatea CNSAS, distructiva
"Problema importanta este aceea a modului in care vor fi utilizate informatiile din dosarele fostei Securitati. Spun asta deoarece, pana in prezent, informatiile au fost folosite in scopul santajului politic. Un fapt deosebit de rau. Din punctul meu de vedere, activitatea CNSAS s-a dovedit in primul rand distructiva. In realitate, este vorba despre niste dosare cu un puternic caracter istoric. Acest aspect nu trebuie sub nici o forma neglijat. Dosarele fostei Securitati nu pot intra pe mana oricui. Este vorba despre destinele oamenilor, despre suferintele lor. Cine are dreptul de a se juca de-a Dumnezeu?" (R.G.)
Ioan Oltean, deputat PD
Decizie pozitiva
"Eu cred ca decizia CSAT este una pozitiva. Este un exercitiu care urmareste transparenta si care va da posibilitatea CNSAS sa faca lumina. Pana acum, dupa cum bine stim, intre CNSAS si SRI a fost un razboi nefavorabil si neproductiv. O astfel de masura da posibilitatea ca o institutie cum este CNSAS sa isi desfasoare asa cum trebuie activitatea. In sfarsit, s-a facut un pas inainte in planul democratiei romanesti. Spun asta deoarece trebuie sa ii identificam pe aceia care au facut politie politica inainte de 1989." (R.G.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.