Alaturi de Rusia si Ucraina, Romania inregistreaza o piraterie de peste 50 la suta in domeniul industriei muzicale, s-a estimat la un seminar organizat la Sinaia si organizat de Asociatia Romana pentru Combaterea Contrafacerilor si Asociatia Romana A
Alaturi de Rusia si Ucraina, Romania inregistreaza o piraterie de peste 50 la suta in domeniul industriei muzicale, s-a estimat la un seminar organizat la Sinaia si organizat de Asociatia Romana pentru Combaterea Contrafacerilor si Asociatia Romana Anti-Contrafacere REACT. Intr-un an, statul pierde intre 22-25 de milioane de euro, adica jumatate din profitul realizat pe piata neagra. Muzica straina este piratata intr-un procent de 80 la suta, iar cea romaneasca intr-un procent de 50 la suta. Potrivit unor estimari ale analistilor financiari, proprietarii de drept si casele de discuri pierd anual 25 de milioane de euro. La nivel international, anul 2004 a fost al patrulea de declin al vanzarilor inregistrat in industria muzicala, constatandu-se o diminuare a incasarilor de 32 de miliarde de dolari. La noi, in ultimii doi ani, vanzarile au scazut cu 15 la suta, iar in anul 2003, o treime din CD-uri cu muzica au fost piratate, valoarea acestora depasind 4,5 miliarde de dolari. Producatorii muzicali au solicitat alinierea totala a legii drepturilor de autor la tratatele si actele internationale necesare aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Prin adoptarea unor masuri dure, in Austria de exemplu, fenomenul a fost aproape stopat piata ilegala ajungand la doar 1%. La seminarul de la Sinaia, Compania Nationala Imprimeria Nationala SA a propus masuri speciale de securizare a produselor muzicale, prezentand un program adecvat pentru realizarea acestui scop. (D.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.