Presedintele Parlamentului European, Josep Borrell Fontelles, i-a dat dreptate ieri sefului statului roman, Traian Basescu, declarandu-se de acord cu faptul ca termenul de coruptie "nu trebuie utilizat in mod generalizat". "Trebuie sa atacam cazurile
Presedintele Parlamentului European, Josep Borrell Fontelles, i-a dat dreptate ieri sefului statului roman, Traian Basescu, declarandu-se de acord cu faptul ca termenul de coruptie "nu trebuie utilizat in mod generalizat". "Trebuie sa atacam cazurile concrete, acolo unde se produc", a spus oficialul european, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului. Pe de alta parte, Borell Fontelles a tinut sa precizeze faptul ca "Parlamentul European nu poate sa identifice coruptii cu nume si prenume", pentru ca daca ar putea sa faca acest lucru "ar ajunge la tribunal".
Potrivit oficialului european, Parlamentul European reflecta o stare de lucruri si nu este "Politie sau agentie de detectivi privata". Josep Borell i-a atentionat pe senatorii si deputatii romani ca opiniile separate ale parlamentarilor europeni reprezinta doar "opinii personale si care nu trebuie sa fie asimilate cu opiniile unei institutii, care se pronunta prin vot majoritar pentru intrarea Romaniei in Europa". "Eu cred ca exista o majoritate favorabila intrarii Romaniei. Ar fi pentru mine o mare satisfactie sa urez bun venit parlamentarilor care vor veni ca observatori europeni incepand din vara urmatoare", a mai spus el.
El a avertizat insa ca nu toata luma va vota in favoarea Romaniei. "Parlamentul European si-a manifestat dorinta si increderea ca Romania sa termine pregatirea pentru a intra in Uniunea Europeana in 2007. Parlamentul European a spus si a votat in plen. El este de acord cu acest lucru, dar nu va inselati, nu toata lumea o sa voteze in favoarea intrarii Romaniei in UE", a declarat presedintele PE.
Eforturi pentru semnarea tratatului
Josep Borell a mentionat ca Parlamentul European va face eforturi ca la termenul prevazut, 25 aprilie 2005, sa se semneze tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. El a spus ca Romania trebuie sa incheie reforma in administratie si in justitie si sa indeplineasca angajamentele luate la capitolele privind concurenta si mediul. "Parlamentul European a constatat ca ceea ce, in luna decembrie, am definit coruptie, ca o functionare ineficienta a administratiei continua sa fie o problema", a spus el. Pe de alta parte, presedintele Parlamentului European si-a exprimat speranta ca autoritatile romane vor continua eforturile necesare pentru a rezolva aceasta problema. "Sper sa va primim in casa comuna europeana, care intotdeauna a fost a dumneavoastra", a mentionat el.
"Cand nu suntem uniti, suntem irelevanti"
"Veti fi un factor de stabilizare in regiunea Balcanilor, un element care va contribui la asigurarea flancului Sud-Est european, o piesa importanta in noua politica", a opinat el. Presedintele PE a mai aratat ca nici o tara nu poate rezolva singura problemele privind mana de lucru, cresterea economica si inflatia. "Cand nu suntem uniti, suntem irelevanti", a afirmat el. El a mai aratat ca Europa se confrunta cu probleme de fond, cum ar fi ramanerea in urma fata de SUA, "care e considerabila", dar si cu concurenta mondiala, "care e din ce mai dura pentru toti", precum si cu imbatranirea populatiei.
Birouri parlamentare de informare
La randul sau, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a spus ca Romania conteaza pe sprijinul Parlamentului European in derularea agendei din aceasta primavara, care ar trebui sa se incheie cu semnarea Tratatului de aderare, la 25 aprilie. Nastase a mai spus ca a convenit cu Josep Borrell crearea unor birouri parlamentare de informare la Bucuresti si la Bruxelles si derularea unor programe de pregatire pentru parlamentarii romani care urmeaza sa devina observatori la Parlamentul European. In alta ordine de idei, Josep Borrell a tinut sa aduca o clarificare legata de modificarea Constitutiei franceze. Borrell a spus ca prevederea conform careia aderarea unor noi state la Uniunea Europeana trebuie adoptata de electoratul francez prin referendum nu se refera la Romania, ci numai la state care nu au inceput inca negocierile de aderare, cum ar fi Croatia. (R.A., R.G., C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.