Deciziile CSAT privind declasificarea dosarului Dunarea si transferul unei parti insemnate (12 km) din arhiva fostei Securitati aflate in custodia SRI sunt considerate laudabile de catre clasa politica cu conditia ca acestea sa fie si utile. Finalita
Deciziile CSAT privind declasificarea dosarului Dunarea si transferul unei parti insemnate (12 km) din arhiva fostei Securitati aflate in custodia SRI sunt considerate laudabile de catre clasa politica cu conditia ca acestea sa fie si utile. Finalitatea deciziilor insemnand deconspirarea celor care au facut politie politica, identificarea beneficiarului sumelor disparute din conturile Securitatii, in Dosarul Dunarea, si modul in care s-a operat ingineria financiara. Presedintele Traian Basescu pare decis sa limpezeasca aceste lucruri insa dorinta sa nu este si suficienta. Si voi explica de ce. Imediat dupa instalarea la Cotroceni, noul presedinte a anuntat declansarea luptei reale impotriva coruptiei si a avansat varianta dublului sigiliu asa incat CNSAS sa poata avea acces la arhivele fostei Securitati. Seful SRI Radu Timofte s-a opus acestei variante raspunzand CNSAS ca prin aplicarea solutiei dublului sigiliu s-ar cunoaste orice demers operativ al institutiei sale. De altfel, Timofte a fost tot timpul impotriva cedarii arhivelor. Chiar si la sedinta CSAT de luni, invocand secretul operatiilor serviciului sau, el s-a opus. Opozitia sa poate fi privita din doua perspective care duc la aceeasi concluzie. Seful SRI nu doreste accesul la dosarele grele, invocand legea, din motive aparent inexplicabile sau este pregatit sa cedeze arhiva pentru ca intre timp aceasta a fost triata, dar face un simplu joc pentru a nu deveni suspecta schimbarea sa de opinie. De altfel, unii dintre membrii CSAT considera ca Timofte l-a pacalit pe Basescu, iar cei 12 km de arhiva reprezinta doar documente neinteresante. Afirmatia se bazeaza pe un fapt simplu: SRI este institutia care decide ce dosare vor fi declasificate. Asa incat institutia amintita poate pastra dosarele importante si sa dea acces la oricate din cele banale. Oarecum la fel stau lucrurile si in dosarul Dunarea. In anul 2001, el a fost reclasificat si, de atunci, teoretic nimeni nu a mai avut acces la dosar. Este limpede ca reclasificarea decisa de Iliescu si CSAT in 2001 s-a produs la presiunea unui personaj extrem de influent si interesat in musamalizarea afacerii. Asa incat este de presupus ca acelasi personaj sa fi avut acces ulterior la arhiva Dunarea din care sa fi extras documente importante. Dan Voiculescu este omul politic acuzat de presa ca ar fi beneficiat de sume imense de bani provenite din conturile fostei Securitati. Daca este adevarat sau nu urmeaza sa dovedeasca documentele ramase in dosarul Dunarea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.