Desi parca ar fi fost normal, poate nu era de asteptat ca succesul neasteptat al Stelei in fata detinatoarei Cupei UEFA, Valencia, declarata totodata de FIFA drept cea mai buna echipa din lume in 2004, sa bucure chiar pe toata lumea de la noi din tar
Desi parca ar fi fost normal, poate nu era de asteptat ca succesul neasteptat al Stelei in fata detinatoarei Cupei UEFA, Valencia, declarata totodata de FIFA drept cea mai buna echipa din lume in 2004, sa bucure chiar pe toata lumea de la noi din tara. Cu toate acestea a surprins intr-un mod deosebit de placut numarul mare al sustinatorilor ori chiar componentilor marilor rivale ale ros-albastrilor care s-au bucurat sincer si fara retineri dupa fabuloasa calificare de joia trecuta. Cel mai susceptibil astfel de personaj capabil sa se autoindolieze dupa victoria Stelei era, fara indoiala, dinamovistul Cristian Borcea, cel care declara in urma cu cativa ani ca a plans de necaz in mai 1986, atunci cand Steaua a infrant-o pe Barcelona la Sevilla si a cucerit Cupa Campionilor Europeni. Astfel, va dati seama ca imediat dupa consfintirea triumfului de saptamana trecuta tinta jurnalistilor de la mai multe publicatii a fost chiar Borcea de la care se astepta debitarea altor spurcaciuni. Absolut surprinzator, n-a fost deloc asa, ipochimenul din Stefan cel Mare sustinand ca-l bucura izbanda stelistilor pe care chiar zicea ca-i felicita. Desigur ca nu-l putem banui ca a vorbit sincer, dar macar a dat dovada, poate singura data in viata lui, de simt al ridicolului si de "sorici".
Din nefericire, mojicia care a incercat sa intunece bucuria acelor clipe a venit de la un altfel de Borcea, nimeni altul decat Mircea Lucescu. Aproape simultan cu Steaua acesta reusise cu Sahtiorul sau din Donetk o calificare la fel de surprinzatoare in fata nemtilor de la Schalke 04, succes anuntat la megafoane in Ghencea si aplaudat cu decenta de aproape toti cei 25.000 de spectatori. Ei bine, in loc sa-si savureze marea izbanda din Germania si, eventual, sa strecoare niscai vorbe de bine vizavi de marele succes al echipei din Romania, cel odinioara supranumit Il Luce si-a resuscitat pentru a 2789-a oara aversiunea patologica fata de clubul din Ghencea, dandu-si iarasi la iveala ura si invidia care-l macina de atata timp din cauza cuceririi acelei cupe in 1986. Mai subtil ca in alte randuri, Lucescu a spus ca eliminarea Valenciei de saptamana trecuta reprezinta o reusita mult mai mare decat acel trofeu de la Sevilla!?! Cu alte cuvinte, dupa mintea lui "nea Mircea" ingenuncherea Barcelonei si obtinerea celui mai important trofeu continental constituie un mizilic in comparatie cu o calificare in optimile Cupei UEFA in detrimentul Valenciei, o echipa pe care o rusinau mai toate adversarele din Spania. Ca sa vezi ce face vanitatea, ranchiuna si invidia dintr-un om, fie el si un foarte mare antrenor, asa cum intotdeauna l-am considerat. Iata, au trecut aproape doua decenii de la acel legendar moment de la Sevilla si de la inlocuirea sa de la conducerea echipei nationale cu Emeric Jenei, iar el nu-i poate ierta acestuia si echipei sale ca i-au provocat indirect o umilinta pe care numai el putea sa o resimta din cauza reusitei altora.
Partea deocamdata buna a acestei josnicii e ca s-a produs in presa de la noi, intrucat, la scurt timp, tatal lui Razvan s-a dezlantuit si in cea ucraineana, afirmand ca, din cauza ca s-a certat cu protectorul Stelei, Valentin Ceausescu, in 1984, ar fi fost demis in 1986 de la Nationala, dupa care a fost nevoit sa plece la Dinamo, unde a construit "o echipa mult mai buna decat cea din Ghencea". Doamne, cat poate sa minta omul asta si cat de cutra poate sa fie! Nu le-a suflat nimic rusnacilor despre acea infrangere acasa cu Irlanda de Nord din cauza careia s-a pierdut calificarea la "mondiale", nici despre faptul ca a fost inlocuit cu antrenorul campion al Europei. Cat despre faptul ca dupa demitere ar fi plecat la Dinamo asta reprezinta o culme a insolentei, deoarece el in acel moment antrena atat in Stefan cel Mare, cat si la Nationala (!), ceea ce nu se prea intampla prin alte parti. In plus, daca era sincer pana la capat cu ziaristii ucraineni, putea sa le spuna ca la o luna dupa aceea, echipa lui, Dinamo - "una mult mai buna ca Steaua", va amintiti - a fost eliminata de umilii albanezi de la 17 Nentori, indiscutabil cel mai rusinos esec din intreaga istorie a fotbalului nostru.
Asa ca daca Borcea zice ca a plans dupa finala de la Sevilla acum macar stim pe umarul cui a facut-o si inca o mai poate face.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.