Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, dar si fostul premier, Adrian Nastase, au fost chemati ca martori in dosarul in care Miron Cozma cere despagubiri de cinci milioane de euro de la statul roman pentru ca a fost eliberat in urma unui decret d
Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, dar si fostul premier, Adrian Nastase, au fost chemati ca martori in dosarul in care Miron Cozma cere despagubiri de cinci milioane de euro de la statul roman pentru ca a fost eliberat in urma unui decret de gratiere si apoi reincarcerat. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti (CAB) au dispus, ieri, in urma unei cereri facute de Administratia Prezidentiala, ca cei doi lideri PSD sa fie citati pentru termenul din 8 martie. Aceasta procedura este necesara intrucat Administratia Prezidentiala, de la care Cozma pretinde despagubirile, a facut cerere de chemare in garantie a lui Ion Iliescu si a lui Adrian Nastase, astfel incat acestia sa raspunda in caz ca fostul lider al minerilor din Valea Jiului castiga procesul. Totusi, judecatorii CAB au apreciat ca acest demers cu privire la Adrian Nastase si Ion Iliescu - numit, conform procedurii, cerere de chemare in garantie - este "o interventie fortata". Instanta a mai precizat ca citarea fostului sef al statului Ion Iliescu si a lui Adrian Nastase se va face la adresele la care acestia isi desfasoara in prezent activitatea si nu la cele de domiciliu, avand in vedere "personalitatea lor".
Altfel, magistratii nu au putut lua in discutie solicitarea avocatului lui Miron Cozma privind suspendarea efectelor revocarii decretului de gratiere, tocmai pentru ca cei doi demnitari nu au fost citati, pentru termenul de ieri. Cu toate acestea, aparatorul fostului lider al minerilor sustine ca cererea de suspendare a efectelor revocarii de gratiere ar fi putut fi discutata chiar si in lipsa lui Ion Iliescu si Adrian Nastase. Adrian Roseti a precizat ca a solicitat constatarea nulitatii decretului de revocare a gratierii lui Miron Cozma intrucat legea contenciosului administrativ prevede ca un act administrativ nu mai poate fi anulat daca si-a produs efectele.
Tot la termenul de ieri, la care a participat si Miron Cozma, aparatorul acestuia a sustinut ca starea de sanatate a fostului lider al minerilor este in continuare una grava, mentinandu-se problemele medicale invocate la termenele anterioare.
Nastase sustine ca nu a fost citat
Actualul presedinte a Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a declarat ca nu a fost citat inca in procesul pentru judecarea cererii de anulare a decretului de revocare a gratierii lui Miron Cozma. "Citarea banuiesc ca este o hartie care ajunge undeva, candva, la mine", a spus Nastase. El a precizat ca, asa cum se stie foarte bine, primul-ministru contrasemneaza decretul de gratiere, inainte de aparitia lui in Monitorul Oficial. Din acest motiv, a afirmat Adrian Nastase, "la un moment dat s-a discutat foarte mult despre aceste lucruri", care, in opinia sa, "vor fi clarificate din punct de vedere juridic, dar mai ales din punct de vedere politic". In legatura cu posibilele daune care vor fi platite la finalul procesului, Adrian Nastase a mentionat ca acestea trebuie fixate de instanta, deocamdata existand "doar o solicitare in acest sens". "Dupa aceea vom vedea cine le plateste, dar eu cred ca tot instanta stabileste si lucrul acesta", a adaugat Nastase.
Doar o zi in libertate
Reamintim ca fostul presedinte Ion Iliescu a semnat, in 15 decembrie 2004, decretul de gratiere a lui Miron Cozma si a altor 45 de persoane. Unii dintre cei care au beneficiat de gratiere individuala fusesera condamnati definitiv la pedepse mari cu inchisoare pentru infractiuni de subminare a puterii de stat, coruptie, reprimare violenta a Revolutiei din decembrie 1989, infractiuni grave de violenta, criminalitate economica. Decretul a fost revocat insa doua zile mai tarziu, in urma puternicilor critici formulate de partidele politice si de reprezentantii societatii civile, astfel ca Miron Cozma a fost reincarcerat.
La scurt timp, Administratia Prezidentiala si Secretariatul General al Guvernului au depus o actiune comuna in Justitie, prin care au solicitat Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a de contencios administrativ si fiscal, constatarea nulitatii Decretului 1164/decembrie 2004 privind gratierea mai multor persoane, intre care si Miron Cozma. Astfel, odata constatata nulitatea decretului, implicit devine nul si decretul 1173 emis tot de fostul presedinte, care viza revocarea gratierii acelorasi persoane. Presedintia preciza, la momentul initierii demersului, ca SGG este parte a acestei actiuni intrucat documentul invocat se numara printre cele care se contrasemneaza de primul-ministru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.