Pe parcursul ultimilor ani am vazut multe atacuri indreptate impotriva ONU.
Este dureros, pentru ca am servit Organizatia intreaga viata. Am facut - si inca mai fac - tot ce pot pentru a-i corecta imperfectiunile, pentru a o imbunatati si pentr
Pe parcursul ultimilor ani am vazut multe atacuri indreptate impotriva ONU.
Este dureros, pentru ca am servit Organizatia intreaga viata. Am facut - si inca mai fac - tot ce pot pentru a-i corecta imperfectiunile, pentru a o imbunatati si pentru a o intari. Cred sincer in importanta acestor actiuni pentru ca o Organizatie puternica a Natiunilor Unite este vitala pentru intreaga umanitate.
Cand dezastruosul tsunami a lovit zona Oceanului Indian, ucigand peste 150.000 de persoane, presedintele american, George W. Bush, a actionat rapid si a strans in jurul sau un grup de natiuni dispunand de forte militare in regiune.
Insa, o saptamana mai tarziu, cand toti cei implicati s-au reunit la Jakarta pentru a elabora un plan de coordonare a efortului multinational, toate tarile, inclusiv SUA, au stabilit ca Natiunile Unite trebuie sa preia rolul de lider. De ce? Din doua motive.
In primul rand, pentru ca ONU are pregatirea necesara. Biroul pentru Coordonarea Actiunilor Umanitare (OCHA), infiintat in 1997 (la putin timp dupa ce mi-am inceput primul mandat), este conceput tocmai pentru a-si asuma acest rol atunci cand este nevoie.
In al doilea rand, si, poate, cel mai important, toata lumea a fost dornica sa colaboreze cu ONU: guvernele si popoarele din tarile afectate, donatorii si organizatiile non-profit, mici sau mari, al caror rol este esential in toate situatiile de urgenta. Toti acesti factori au recunoscut ca Organizatia Natiunilor Unite este organismul potrivit sa coordoneze pentru ca este independent. ONU apartine intregii lumi.
Un alt exemplu care ilustreaza importanta Organizatiei - de data aceasta, unul mai delicat, tocmai din cauza contextului politic profund divizat, este Irakul. Razboiul de acum doi ani din Irak a condus indiscutabil la pierderea increderii in ONU a majoritatii popoarelor, indiferent de ce parte se aflau. Cei care au fost de acord cu actiunea militara impotriva lui Saddam Hussein au fost dezamagiti de lipsa de curaj a Consiliului de Securitate in a aplica propriile rezolutii. Cei care au fost impotriva interventiei s-au simtit frustrati de incapacitatea ONU de a preveni un razboi pe care il considerau prematur sau inutil.
Si totusi, atunci cand SUA si aliatii lor au dorit un organism irakian de uniune nationala, care sa se bucure de sprijin international in conducerea tarii, toti acestia s-au intors catre Natiunile Unite si reprezentantul meu special, Sergio Vieira de Mello, solicitand ajutor si expertiza. De Mello l-a convins pe Paul Bremer ca in Irak trebuie sa existe un Consiliu de Guvernare si nu doar un organism consultativ. La randul sau, Bremer a convins o serie de lideri irakieni, cum ar fi ayatollah-ul Sistani, sa isi lase urmasii sa participe la guvernare. Sergio si alti 21 de colegi au platit cu viata pentru curajul si convingerea de a ajuta poporul irakian - asa cum, din pacate, s-a intamplat si cu prea multi alti functionari ONU, despre care omenirea nu stie decat foarte putin.
Anul trecut, cand Coalitia a dorit sa transfere puterea unui guvern interimar irakian, s-a apelat din nou la ONU. Se stia ca noul guvern ar fi fost acceptat ca fiind unul legitim si suveran numai daca ONU s-ar fi implicat in selectia acestuia.
Bineinteles, ONU este departe de a fi o organizatie perfecta - unele dintre acuzatiile recente la adresa sa au fost impresionante. Raportul interimar al anchetei independente a lui Paul Volcker ne-a ajutat sa privim programul petrol in schimbul hranei dintr-o perspectiva noua. Insa unele dintre asertiunile hiperbolice s-au dovedit nefondate.
Trebuie sa recunosc din nou ca problemele reale - de ordin etic sau legate de un management lax - au fost scoase la lumina. Sunt hotarat ca, impreuna cu tarile membre, sa derulez o serie de reforme ale managementului, pe baza rezultatelor anchetei domnului Volcker.
Cele mai socante cazuri sunt cele de exploatare sexuala si abuz impotriva minorilor din partea unor oficiali si membri ai trupelor de mentinere a pacii din Republica Democrata Congo si din alte tari din Africa. Atat Secretariatul ONU, cat si tarile membre nu au realizat suficient de repede amploarea acestor probleme, nu au luat masuri eficiente pentru stoparea acestor abuzuri si pentru pedepsirea celor vinovati. O vom face insa acum si sunt hotarat sa le duc la bun sfarsit.
ONU nu va supravietui secolului XXI daca oamenii de rand din intreaga lume nu vor simti ca organizatia inseamna ceva pentru ei - protectie in fata conflictelor (atat civile, cat si internationale), dar si impotriva saraciei, a foametei, a bolilor sau a degradarii mediului inconjurator. In trecutul apropiat, experiente amare ne-au invatat ca o lume in care tari intregi sunt lasate prada slabei guvernari sau saraciei nu este o lume sigura pentru nimeni. Trebuie sa ne axam lupta impotriva bolilor si a foametei, dar si impotriva terorismului, a proliferarii armelor de distrugere si a criminalitatii, incepand, ca prima urgenta, cu decizia Consiliului de Securitate de a stopa crimele abominabile din Darfur si aducerea criminalilor de razboi in fata justitiei internationale.
In luna septembrie a acestui an avem ocazia de a face din Organizatia Natiunilor Unite o institutie mai utila pentru toti membrii sai. Lideri din intreaga lume se vor intruni la New York la Summit-ul ONU. Voi intocmi o agenda a intalnirii cu propuneri indraznete, dar realizabile, pentru ca ONU sa functioneze mai bine, intr-o lume mai dreapta si mai sigura.
Autorul comentariului, Kofi Annan, este secretarul general al Natiunilor Unite.
Materialul ne-a fost pus la dispozitie, in exclusivitate, de catre Organizatia Natiunilor Unite prin amabilitatea Centrului de Informatii ONU la Bucuresti, Casa ONU.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.