Este corect sa evitam generalizarile in legatura cu orice societate, in ceea ce priveste coruptia sau infractionalitatea, insa coruptia este o problema reala in Romania, a declarat luni seara, la Realitatea TV, comisarul pentru extindere Ollie Rehn.
Este corect sa evitam generalizarile in legatura cu orice societate, in ceea ce priveste coruptia sau infractionalitatea, insa coruptia este o problema reala in Romania, a declarat luni seara, la Realitatea TV, comisarul pentru extindere Ollie Rehn. Invitat de Stelian Tanase la emisiunea "Zece si un sfert", oficialul european a fost rugat sa comenteze afirmatiile presedintelui Traian Basescu, conform carora politicienii straini trebuie sa nominalizeze cazuri concrete atunci cand vorbesc despre coruptia din Romania. "Este atat de greu de dezvaluit asa ceva, si de aceea este foarte important ca Guvernul Romaniei sa ia masuri concrete in acest domeniu. Nu e o placere pentru mine sa ridic aceasta problema, pentru ca analiza noastra, bazata pe propriile noastre activitati, pe contactele cu organizatiile guvernamentale, cu Consiliul Europei si alte organisme arata ca intr-adevar coruptia este o problema reala in Romania. Asa stau lucrurile in Uniunea Europeana. Nu putem accepta un nivel ridicat al coruptiei. De aceea, pentru a face fata standardelor europene, Romania trebuie sa accepte si ea, cand cineva din Vest - sau din Nord, de acolo de unde vin eu - prezinta concluziile Comisiei Europene, ca aceasta este o problema, o problema in primul rand pentru romani. Asa ca depinde de guvernul Romaniei sa ia masuri serioase. Vreau si eu sa evit asemenea generalizari. Cel mai bine este ca Guvernul Romaniei insusi si justitia sa demonstreze ca pot rezolva aceasta problema, o pot eradica din radacini. Cazuri clare, care sa fie urmarite penal, care sa rezulte in condamnari sunt o descurajare importanta pentru oricine s-ar gandi sa se implice in asemenea activitati de coruptie", a spus comisarul pentru extindere.
Aplicarea legii, prioritate absoluta
Potrivit comisarului european, prioritatea absoluta pentru Romania este, astazi, aplicarea legii si functionarea statului de drept, "iar Uniunea Europeana ajuta Romania in acest sens, mai ales pe cetatenii Romaniei, ca ei sa beneficieze de egalitate in fata legii, pentru ca sa fie scoasa din radacini coruptia din aceasta societate". Daca Guvernul de la Bucuresti va lua rapid masuri ferme in acest sens, atunci nu vor exista probleme la votul din Parlamentul European, nici la semnarea Tratatului de aderare, in aprilie, a asigurat Ollie Rehn. "Vorbeam cu ministrul Justitiei si cu ministrul Administratiei Publice, dar si cu ministrul Finantelor, Guvernul trebuie sa asigure resurse suficiente pentru acest obiectiv, care este crucial pentru combaterea crimei organizate si coruptiei. Este foarte important sa existe libertatea presei, pentru ca jurnalismul de investigatie trebuie sa aiba o protectie suficienta pentru ca sa functioneze liber si independent pentru a ridica probleme importante, vitale pentru cetateni. Asta inseamna ca trebuie sa existe un plan de actiune credibil, sprijinit pe resurse suficiente pentru reforma justitiei, pentru combaterea coruptiei si trebuie sa se ia masuri concrete in aceasta primavara si-n acest an ca sa putem vedea ca guvernul ia intr-adevar in serios lupta impotriva coruptiei, intr-o maniera care sa fie permanenta si de durata chiar in perioada apartenentei ca membru la Uniunea Europeana", a declarat Rehn. "Ceea ce cerem noi nu sunt doar cuvinte, ci fapte, nu numai angajamente, ci si o prestatie reala", a adaugat el.
Salvgardarea - beneficiul indoielii
Referindu-se la vocile din Parlamentul European care considera ca Romania nu este pregatita pentru aderare, mai ales din cauza coruptiei, comisarul a precizat: "Punctul meu de vedere este ca trebuie sa existe un joc corect. Acum o sa semnam pe 25 aprilie Tratatul de aderare; acest tratat de aderare sa contina suficiente clauze de salvgardare (...) daca Romania sau Bulgaria nu sunt pregatite sa indeplineasca criteriile de membru. Trebuie sa dam Romaniei acest beneficiu al indoielii, sa lasam Romania sa dovedeasca faptul ca este gata nu doar sa profite de beneficiile calitatii de membru, dar sa-si indeplineasca si indatoririle de membru al UE. Iata de ce pozitia Comisiei Europene nu este in favoarea amanarii, ci amanarea este doar o metoda de ultim recurs, in caz ca Romania ar fi in mod evident nepregatita".
Intrebat cum crede ca vor suporta romanii costurile integrarii, Rehn a asigurat ca, atunci cand Romania va ajunge membru deplin al UE, procesul de adaptare "va fi mai putin dramatic decat faza aceea pregatitoare de tranzitie". Oricum a adaugat el, procesul aderarii este ireversibil, iar problema redeschiderii negocierilor nici nu se pune: "Este clar acum ca negocierile cu privire la aderarea Romaniei, termenii si conditiile privind aderarea Romaniei au fost decise si negocierile au fost incheiate. (...) Cred ca este o discutie deja care apartine trecutului, istoriei, si nu prezentului".
Faptele, cel mai bun medicament
Nu in ultimul rand, comisarul european a aratat ce crede el ca se va intampla la 13 aprilie, data la care Parlamentul European va discuta problema integrarii Romaniei si a Bulgariei: "As spune ca prioritatea prioritatilor este ce am discutat astazi pe indelung - lupta impotriva coruptiei si reforma puterii judecatoresti, a sistemului justitiei din Romania. Vor exista si alte subiecte, cat de bine regimul ajutoarelor de stat functioneaza in Romania si probabil aspecte legate de drepturile minoritatilor, adoptiile internationale de copii, mediul inconjurator. Situatia aceasta va fi ridicata cu siguranta. Membrii din partea Ungariei vor ridica aspecte legate de mediul inconjurator. L-ati mentionat deja pe Markus Ferber din partea Uniunii Crestin-Sociale, care va ridica problema coruptiei ca subiect principal. Vor fi multi vorbitori care se vor referi la acest subiect. Cred ca cel mai bun medicament, sa spunem asa, pentru a-i convinge pe sceptici este ca Guvernul roman sa indeplineasca primele termene din luna martie in ceea ce priveste planurile concrete de reforma a justitiei si de lupta impotriva coruptiei, atingerea tintelor in ceea ce priveste mediul inconjurator, astfel incat aceste criterii sa fie indeplinite intr-o prima etapa si astfel Parlamentul European sa poata sa vada ca Romania si-a tinut promisiunile pe care le-a facut, si-a indeplinit angajamentele pe care le-a facut la incheierea negocierilor. Sunt sigur ca Parlamentul European va lua o decizie pozitiva, insa, cum spuneam, depinde de Guvernul Romaniei".
80% optimisti
In finalul emisiunii, Stelian Tanase a prezentat rezultatele sondajului realizat de on-line, reiesind ca 80% dintre telespectatori apreciaza ca Tratatul de aderare va fi semnat la data stabilita. "Cred ca este o vedere foarte realista in aceasta directie pe 25 aprilie, semnarea tratatului. Depinde cum vad telespectatorii dumneavoastra votul din Parlamentul European, pentru ca cred ca exista mai bine de 80% sanse ca Parlamentul European sa voteze in favoarea Romaniei, cu conditia ca Guvernul Romaniei sa poata convinge pe membrii Parlamentului European ca au luat masuri pentru reformarea societatii romanesti", a completat Olli Rehn. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.