Mai mult bogat decat profitabil, mai mult om de afaceri decat politician, presedintele Consiliului Judetean Cluj, discretul Marius Nicoara, a ajuns in varful ierarhiei PNL. Desi este prezent in Top 300 Capital, Nicoara a intrat, mai tot timpul, in co
Mai mult bogat decat profitabil, mai mult om de afaceri decat politician, presedintele Consiliului Judetean Cluj, discretul Marius Nicoara, a ajuns in varful ierarhiei PNL. Desi este prezent in Top 300 Capital, Nicoara a intrat, mai tot timpul, in combinatii falimentare. Zece din societatile la care a avut actiuni sunt terminate. Cum a ajuns milionar in dolari cand majoritatea firmelor "se dizolvau si se radiau" in jurul lui ramane un mister. ZIUA va prezinta ascensiunea neromantata a proaspatului vicepresedinte PNL.
Presedintele Consiliului Judetean Cluj, liberalul Marius Nicoara, un necunoscut din punct de vedere politic pana in primavara anului 2004, a fost ales recent in noua structura de conducere a PNL, impusa de premierul Calin Popescu Tariceanu. Asta, in contextul in care presedintele PNL s-a debarasat de "gruparea Stolojan". Nicoara figureaza in Top 300 Capital cu o avere estimata la peste cinci milioane de euro, avere realizata din comertul cu autoturisme, acesta fiind reprezentantul Skoda in judetele Cluj si Bistrita-Nasaud. Un alt punct forte al presedintelui CJ Cluj sunt actiunile si influenta pe care le detine la Banca Transilvania, singura institutie financiara competitiva cu sediul la Cluj. De fapt, Banca Transilvania este un fief liberal. Colegul lui Nicioara, deputatul PNL Horea Uioreanu a fost seful BT Asigurari, divizie a Grupului Financiar BT. Liberalul intretine relatii profitabile cu presedintele Consiliului de Administratie al bancii Horea Ciorcila, un adevarat "mahar" al mediului de afaceri clujean.
Traseul politic si financiar al presedintelui CJ Cluj este intrigant si fascinant in acelasi timp. Atat politica, cat si afacerile sunt o problema de familie pentru Nicoara. Tatal acestuia, Titus Coriolan, a fost unul dintre fondatorii PNL. Afacerile familiei Nicoara, bine conduse de Marius, au ca numitor comun tot Partidul Liberal. Oficial, Nicoara Marius Petre a fost/este actionar sau asociat intr-o puzderie de societati comerciale (16 la numar). Surpriza este ca mai toate afacerile lui Nicoara sunt falimentare sau inregistreaza datorii.
Din cele spuse de acesta, a inceput afacerile facand comert impreuna cu familia intr-o ecuatie simpla de inceput de capitalism. Familia Nicoara aducea, cara, distribuia si apoi vindea marfa din engrosuri-le din Viena. In special electronice de productie dubioasa, haine, lenjerie, piese auto, de cele mai multe ori de slaba calitate, asa cum insusi Nicoara recunoaste.
In acest context l-a cunoscut pe Simeon Beniurishvili, un cetatean austriac, nascut in Georgia, care avea pe deasupra si cetatenie israeliena. Acesta, dupa spusele lui Nicoara, ar fi fost unul dintre cei mai importanti en-gros-isti din Viena de la care firma lui Nicoara prelua marfa. La un moment dat, in contextul nationalizarii valutei, plata catre austriac a fost blocata, iar acesta a venit la Cluj inarmat cu un pistol pentru a-si rezolva "lichiditatile". Lucru recunoscut cu seninatate de Nicoara. Acesta a precizat ca rula la acea data prin conturile societatii "Compexit Import Export" miliarde de lei - anii '92- '93- , adica peste un milion si ceva de dolari, o suma de-a dreptul suspecta. La fel, capitalul social al societatii era de 42 de milioane capital autohton si 17 milioane capital strain- investitia austriacului Beniurishvili. Marius Nicoara nu a reusit sa explice rezonabil de unde avea atatia bani pentru a-i rula in afaceri, negand informatia ca ar fi facut inainte de '89 si imediat dupa '90 bisnita si schimburi valutare.
Din acea perioada liberalul isi aduce aminte ca a infiintat foarte multe firme, la sugestia unor amici, dar ca de cele mai multe ori nu stia cu cine se asociaza sau ce s-a mai intamplat cu firmele. Numele sau a fost vehiculat si in "afacerea Opera", unul dintre primele cluburi de striptease din Cluj, frecventat asiduu de ofiteri de informatii locali. Nicoara a negat vreo implicare directa, precizand ca unul dintre cunoscutii sai s-a ocupat de local. Pana sa ajunga sa-si impuna reprezentanta auto Skoda la Cluj, undeva la inceputul anului 2000 si sa devina galonatul om de afaceri din prezent a trecut ceva timp. Si relatiile lui Nicoara s-au schimbat- intalniri si afaceri cu potentatii liberali in timpul guvernarii CDR, toate coincizand cu ascensiunea Bancii Transilvania. O fosta "banca tiganeasca" nascuta atunci cand mai multi intreprinzatori din Cluj au pus mana de la mana si si-au facut o banca pentru a dispune de lichiditati necesare finantarii afacerilor conexe. Banca a crescut fulgerator, fiind administrata de amicul si partenerul de afaceri al lui Nicoara, fostul director BT Iosif Pop. Acesta a fost cercetat de PNA intr-un celebru scandal generat de acordarea unor credite neperformante de sucursala bancii de la Bacau. in timpul guvernarii PSD afacerile lui Nicoara au mers ca unse. O posibila legatura dintre acesta si fostul presedinte al CJ Cluj Serban Gratian, vehiculata chiar de simpatizantii PNL, a fost negata de liberal. Vom reveni!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.